tisdag 27 september 2016

                                                            Höstglimtar
Häromkvällen så var det en riktigt vacker solnedgång men den varade bara en väldigt kort stund så jag fick minsann vara snabb med kameran för att hinna fånga den för efter tio minuter så var den borta om ens det.
Jag har passat på att göra en höstkrans av enbart naturliga ting. Själva kransen har jag gjort av humle sedan har jag pyntat den med vit mossa och snöbär den håller väl ett tag framåt för så småningom så brukar allt torka och då blir bären åtminstone fula men då får jag väl pynta den med en del andra bär som finns att tillgå
Vallmo en växt som inte ger upp i första taget den här måste jag nog ta vara på dess fröer när den har blommat ut och sprida dem i rabatten i stället för det är ju där jag vill ha den.Som vanligt så gör naturen som den vill och det kan ju vara till glädje för nog blir jag glad åt att den står vid vårt cykelskjul och blommar.
I trädgården så har vårt nya träd som vi köpte i våras nämligen en Apel nu kommit med sina söta frukter i år är det enbart sex stycken som jag har tagit reda på  men nästa höst så är det säkert fler i trädet.Dessutom så blommar den så fint på försommaren så man har verkligen någonting att se fram emot.
Nu har jag bara lagt dem på den här skifferbrickan som dekoration där tycke jag att de gör sig bra som de är tillsammans med grannens vackra röda blad från deras Lönn.

Det var allt från mig den här gången men jag önskar alla som tittar in här en fortsatt trevlig höstdag




.




lördag 24 september 2016




 Efter höstdagjämningen
Nu har vi ju passerat och kommit några dagar bort från höstdagjämningen så nu är det absolut höst på riktigt,vår grannes vackra Lönn får symbolisera höstens vackra färgsymfonier för den bjuder verkligen på mycket ögonfröjd. Dess vackra löv brukar jag inte vara sen med att ta reda på för de brukar ligga utanför deras gärdsgård och om jag skulle vilja plocka dem innanför så ber jag bara om jag får hämta vilket jag säkert får för av dem kan man göra många vackra skapelser i form av höstdekorationer.
Snöbärs busken har alldeles fullt med vackra vita snöbär och dem kan man ju inte annat än plocka in av.
På brotrappan så har jag placerat en gammal zinkhink i den har jag satt ner allehanda sommarblommor som fortfarande är vackra .Jag kände inte för  slänga dem när jag bytte ut på andra ställen där de har varit placerade för att pynta med ris i stället.Här på trappan får de vara tills dess att de vissnar ner då blir det ris i hinken i stället.
Rabatterna börjar anta en ton av höst vissa växter har fått vackra höstfärger men det gröna gräset de är fortfarande fint och fackelblomster och allt det silvriga håller måttet ännu.
Inomhus så har jag pysslat lite grann har målat en flaska svart som det har varit olivolja i nu får den vara en snygg vas och nog passar gräset som jag plockade i skogen när vi var dit på utflykt.Det behövs inte så stora medel för att göra det fint..Den speciella lampan har en släkting gjort av en knota från ett träd.Jag avslutar med några ord på vägen.

Den som behåller förmågan att uppleva skönhet blir aldrig gammal.

Önskar alla en riktigt fin helg


 
 
 

onsdag 21 september 2016


                                 Ett helt naturligt inslag
Den här årstiden så är det alltid så att vi beger oss i väg till min barndoms by för att uppsöka vår skog där och det är som vanligt en underbar känsla som sprider sig i kroppen när man får vandra där man en gång varit som barn.Sedan är ju naturen så otroligt vacker just nu och bjuder oss på olika vyer av vackra färger här har jag fångat skogsvägen som går till mitt barndomshem.
Fastän det är bara en mil ovanför där vi bor i dag så är det en annan klimatzon där för redan nu så är där mycket mer höst än här hemma . Just därför så har en del löv redan fallit till marken och lagt sig som en vacker matta  till glädje för alla småkryp som finns där. 
I skogen så finns där många röda stenar beror troligtvis på att de innehåller järnmalm så de rostar och får en riktigt vacker patina med åren.
Egentligen så beror vår utflykt även på att vi behöver en hel del Enris och det finns det mycket av här och dessutom väldigt vackert med bär på kvistarna sånt gillar man när man ska höstpynta både hemma och på våra släktingars gravplatser.I eftermiddag ska vi bege oss dit och pynta men först ska jag på promenad med min granne där ska jag även dricka kaffe och sticka en stund .Avslutar med en väldigt vacker dikt som jag hittade på "nätet".

När Björken får fikon och Alen melon,när Aspen bär krikon och Eken citron,när blomman slår ut på ditt bladselleri då först är Din ungdom förbi.

Ha det riktigt gott alla som tittar in här och tack för trevliga kommentarer i mitt förra inlägg.





lördag 17 september 2016




 September Söndag
Den här årstiden så börjar naturen att byta skepnad från grönt till olika varma färger, här på vårt torp så har Rönnen blivit så här vacker.Luften har blivit mera krispig så nog känns det allt att vi går mot kallare tider men vi har ju passerat mitten på September och det ska ju så vara.
Inomhus så har jag gjort en höstdekoration med belysning.Ljuset som ser ut som en liten avhuggen gran hittade jag på Nolia i Piteå för ganska många år sedan ,det är ett doftljus men doften har försvunnit och det är så tacksamt att använda till olika dekorationer.Nu finns även så vackra löv som rasar till backen jag brukar samla in dem och lägga dem mellan bladen i en tidning, där får de torka sedan kan man med fördel använda dem i olika arrangemang för de behåller sin färg på så sätt.
Kärleksörten blommar så fint ute och de är så fina att ta in av dem för de är så tacksamma för de står så länge i vas.
Det har även blivit höstpyssel i form av en Ljung så här planterad i korg på väggen vid vår entré.
Har haft turen att få en Dillpion av min vän Ingrid det var ett stort exemplar så det blev att plantera den på två olika ställen i trädgården. En del av den får vara i solen och den andra har det något skuggigare vi får se var den trivs bäst.Den ska väl egentligen har sol men man kan aldrig veta säkert förrän man testat. Den är i varje fall riktigt vacker dess bladverk är även de dekorativa.

Önskar alla en riktigt fin Septembersöndag







tisdag 13 september 2016


                                                Brittsommar blommor
I dag ska det bli uppemot 18 grader varmt inte konstigt då att blommorna i trädgården gärna vill vara med ett tag till så nog har vi Brittsommar alltid.Tusenskönan kan vara en så kallad ogräsblomma men hur det än är så är det en växt som jag så gärna har i vår trädgård.Jag brukar ha dem i min så kallade barnkammare i trädgårdslandet och hämtar där när jag behöver dem på något ställe och på försommaren så fick den komma i rabatten under vårt Äppelträd.Nu står den här och blommar och det har den gjort  hela sommaren nu när blomningen är över på många andra växter så är den tacksam att ha.
En annan som man inte gärna vill vara utan är ju den här Nävan som jag har haft med i ett tidigare inslag jag klippte ner den  och nu bjuder den oss på underbar blomning åter, så otroligt tacksam inte alls konstigt att man gillar dessa skönheter.Jag tycker den har en helt underbar färg man blir påmind om försommarens midsommarblomster när man ser den.
Den vita Trolldruvan den vill man även ha i trädgården för den är så fin på försommaren så blommar den med vita bollar och på sensommaren så kommer dessa vackra pärlor visserligen giftiga men ändå. När den får stå fritt så blir den som en liten buske.
Funcian med sina vackra blad har även den har blivit en favorit för de blir bara finare och finare för varje år som går  den här gillar jag verkligen den har så otroligt vackra blad.Det är även bra att ha en del vackra bladverk i trädgården för de tillför så mycket och är en kontrast mot det övriga.
I Maj månad när det var mors dag så köpte jag mig en present för jag brukar bjuda mig själv på en blomma vid just mors dag. Det här året så blev det en Magnolia som heter "Susan" den har rosa blommor nu blir det till att ta hand om den se till att den får det lite ombonat under den kalla vintern. för den har vuxit riktigt bra under sommaren. Kan säga att man var lite orolig i början på sommaren för då såg det ut som den absolut inte ville vara med, men den tog sig som tur var.Just den här ska klara vår zon som är 5 i varje fall så är det spännande och jag kommer helst säkert att skriva om den ett annat år hur det har gått med den.

Med detta så får jag önska alla en riktigt fin Brittsommar Tisdag











lördag 10 september 2016




 Ett något blandat inslag  så här i September
Det är  fantastiskt att en del Rosor i vår trädgård blommar ännu tala om trogna vänner. Här är det William Buffin som inte bryr sig om i vilken månad vi befinner oss i trots någon enstaka frostnatt blommar den vidare ändå, såna gillar jag.
Örträskrosen är en annan som ser till att jag ska få min roslängtan stillad även den ger mig glädje ännu och den doftar ju så gott dessutom.
Inne i vårt kök så blommar det även jag har en hel del St Paula som blommar många är i rosa men den här har en vacker färg och får bo i en Rörstrands kruka från förr.Jag har ett antal gamla krukor som jag plockar fram de är av olika sorter och de är verkligen vackra
Under veckan så begav jag mig ut för att plocka Lingon för det är så mycket av dem i höst och dessutom så gillar jag verkligen att plocka dem.Nu är det bara jag som gillar lingonsylt så vi behöver inte så mycket men några liter blev det och det var en härlig dag att vistas ute i skogen också.
När jag kom hem så ringde telefonen och då var det frän ögonkliniken jag fick en tid för gråstarrsoperation och då blev jag verkligen glad för det har varit rejält besvärligt.
Den här bilden  får symbolisera  dimman man befinner sig i under tiden man har åkomman men nu har jag opererat ett öga och det gick bra och det ska bli fler operationer för även det andra har samma åkomma.Nu medicinerar jag i några veckor för att det ska läka bra det är ändå helt fantastiskt att med en enkel operation går att ordna upp problemen och att man  åter får  se klart på tillvaron igen.
Ha de nu riktigt gott alla som tittar in på min sida.


 
 
 

onsdag 7 september 2016




 Onsdagsblandning
Den röda Astilben blommar fortfarande och nog tycker jag att det är rätt så fint med röda utropstecken i rabatten.
Även den röda Blodtoppen gillar jag den här låga varianten så fin tillsammans med Ismalört.I rabatterna tycker jag om att blanda in en del Malört lite här och där för det bryter så bra mot det som blommar.
Nu när vi har hösten här så brukar jag torka fönstren och sedan de blev målade så går det arbetet som en dans.På sommaren så sätter jag upp kappor här i köksfönstret men när vi får mörka kvällar så är det bättre med längder, dels blir det mindre insyn och sedan så blir det mer ombonat.
 Höstens inträde innebär även att vi åter börjar om med vår junta och det ser man alltid fram emot då vi träffas sex stycken, vi brukar träffas ungefär var tredje vecka och  handarbeta fika och ha det allmänt trevligt, i kväll är det åter tid för att börja om med den då ska vi träffas hos grannen Katarina.

Jag håller på med sockar det är liksom ganska så bekvämt att ha med sig för då kan man även vara trevlig under tiden.Jag har även  i gång en  sticksöm med min spetsmönstrade jumper som jag plockar fram men det måste jag däremot sitta själv med för annars så blir det lätt fel.

Nu ska jag även börja om att gå till vår Centrumhörna Torsdagar där vi träffas för att även där handarbeta många stickar  men det förekommer även sömnad där. I bland brukar det även vara dem som läser ur en bok även de träffarna är trevliga.Så Hösten innebär som Ni ser ganska mycket trevligt som jag har att se fram emot.

Ha en fortsatt bra Onsdag






lördag 3 september 2016




 Septemberbilder
Det är så roligt att vandra i trädgården och se att man har lyckats plantera en hel del som blommar även på hösten.Det är ju trots allt en hel del vackra blommor som blommar då och är så fina i sina färger i den här rabatten så finns både Fackelblomster,Höstflox men även andra blommor som man inte ser på den här bilden.
Naturligtvis så måste man ju plocka in en bukett vackra höstblommor när de ändå finns i trädgården så länge det går brukar jag göra det..



Det här att plocka in egenodlade Tomater är en ynnest av lycka jag kan säga att vårt växthus det vill jag inte vara utan är så glad över att vi skaffade det för några år sedan.Har även odlat Gurka och det blev ett flertal som vi har använt till sallader eller som gott pålägg på smörgåsen.
När jag är ut på mina skogspromenader brukar jag stanna till på ett ställe och plocka mig en näve röda vinbär som jag mumsar i mig, de är så goda just nu när det har mognat ordentligt.
I dag har jag satt upp på väggen i vår hall den här vackra höstbonaden har köpt den på en marknad jag gillar dessa bonader som berättar hur det kunde se ut förr i tiden.

Vi har i dag haft en mulen  höstdag även om solen har lyst med sin frånvaro så har det ändå varit en riktigt fin Septemberlördag.

Ha det gott alla som tittar in på min sida