tisdag 26 juli 2016






Ett rött inslag
Det röda inslagen i trädgården är inte så värst många även om jag tycker om den röda kulören men några finns det.Här en röd Lilja som jag en gång fick av min svägerska och den trivs i den här rabatten och just därför så ska jag placera dit några fler som jag har i en annan rabatt där de inte alls trivs lika bra.
Under våren så inköpte jag Rölleka och på etiketten stod det att det var både gul och röd i krukan men så glad jag blev när det var den röda som  fanns i den.Den är en riktig färgklick där den står bland andra vackra blommor och nu är min förhoppning att den ska trivas och blomma vidare i många år.
Röd The mynta hittade jag på en trädgårdsdag och så klart så blev jag glad över den en växt som både doftar lite speciellt och är dessutom egen i sin blomning.Jag har inte prövat göra te på den men man kanske skulle göra ett försök den har säkert någon god egenskap.
Just nu så blommar den vackert röda Flammentanz även den så fin med sin vackra kulör.Dessa röda blommor får symbolisera den värmebölja som just nu vi har och det blir många timmar i skuggan för vår del och blir det för mycket så går vi in i vårt gamla sommartorp där inne är det enbart kring 20 grader. Det blir mest dit vi åker och har med oss fika och sitter och lyssnar på sommar de dagar som vi inte gör någonting annat vill säga.Vi är även glada över vårt sommarvatten som vi hämtar via slang i backen från en tjärn för nu går det mycket vatten till alla växter.

Ha det riktigt gott i sommarvärmen



 


onsdag 20 juli 2016




 Härliga sommardagar
Nu har sommarvärmen kommit även hit upp i norr och ger oss härliga sommardagar trädgården den står i sin fulla blomning och man njuter i fulla drag.Här är det liljan Lollipop som står för det vackra,
Doftpionerna har börjat slå ut i blom och de är en underbar tid nu när man kan njuta av dess vackra blommor och dess underbara doft.I år har den ett 30-tal blommor just den här men jag har ju den även på fler ställen så det gör att jag kan plocka in buketter och njuta av dem även inomhus.
Den gröna Liljan har även den börjat blomma och dess blommor står väldigt länge och är så vacker tillsammans med Funcia.
Den blå Toppklockan är verkligen vacker det är ju en växt som man kan hitta på gamla torp och just den här fanns i min farfar och farmors trädgård.Just därför så är jag glad att jag har den i vår trädgård och att den även trivs här.
Gullstav är en reslig växt med stora blad och gula mäktiga spiror och den gills just nu av både Fjärilar och Humlor de sitter många av dem på dess gula  spiror.Det här exemplaret har vi hämtat från Malå där min man växte upp där finns det många av dem i olika trädgårdar så därför så är det extra roligt att ha dem i vår trädgård. Det är en växt som kan sitta flera på rad eller enbart solitär som vi har valt att plantera dem.
Ja som Ni ser så är det mycket som spirar i vår trädgård och man väljer att njuta varenda dag av alla blommor och även av att vi nu har fått värmen tillbaka.
Vi har haft gäster från Oscarshamn på besök och det blev en del växter från vår trädgård som fick följa med Karin och Rolf hem till deras trädgård roligt att man kan dela med sig och trevligt att ha dem här på visit.

Önskar alla en riktigt trevlig fortsättning på Juli månad.

 
 

 

lördag 16 juli 2016

Underbara blommor och en trevlig utflykt
Nu blir det ju lite färre gånger jag gör inlägg på sidan på grund av härliga sommardagar då man gärna tillbringar tiden utomhus och njuter av trädgården och gör lite andra saker, men jag vill ju så klart gärna bjuda på lite fina bilder från trädgården ut i mellan.
Fransnejlika med sin söta kulör blommar för fullt just nu här hos mig den har jag fått en planta av min granne Pia och det är en växt som har stor lust att fröa av sig så just därför så har jag plockat upp de som kommit på villovägar och planterat dem tillsammans och nu har plantan blivit ganska så stor och jag tycker att den gör sig mycket bättre i ett större format.
Kärleken till vit Prickklocka har jag fortfarande tycker att den är så fin och just nu så blommar den om man plockar bort blommor som vissnat så blommar den rätt länge.
Rosen Louise Bugnet den har i år rejält med blommor och den är verkligen ett smycke och har en svag doft.
Rosenpimpinellen tillsammans med William Buffin är som vanligt fina tillsammans den är även vacker i buketter med sina rosa svansar.

Vår Doftschersmin den är i stort sett alldeles vit av doftande blommor den här sommaren, den har vi inte beskurit så värst mycket så just därför så blommar den så här fint för den blommar ju på årets andra kvist.
Måndag i veckan som var så gjorde vi en trevlig utflykt till Norbotten och Storforsen tillsammans med våra grannar Lena och Andre. Vi hade ett jättefint väder då solen sken från en blå himmel vi intog en god lunch på Storforsens hotell vid foten av forsen och sedan blev det promenad i några timmar för att se på flera vackra vyer.Det var rejält med vatten i forsen så det brusade rätt så kraftigt men det är alltid lika trevligt att besöka stället.

Just nu så har solen kommit fram från molnen och det blir nog en fin dag även den här dagen.I veckan så har vi haft varma dagar med inslag av åska vi får se om den hälsar på även den här dagen men jag hoppas att vi slipper den och att dagen blir härligt fin så att vi bara får njuta av den i var sin solstol.

Ha det riktigt fint i fortsättningen också.










torsdag 7 juli 2016





 Ännu mera fägring




Brudbröd och Bergklint är så fina tillsammans Brudbröd köpte jag på en trädgårdsresa för några år sedan jag tyckte att namnet lät intressant men även bladen tilltalade mig.Jag visste inte hur den blommade förrän jag googlade på namnet och då blev jag ännu gladare i sommar blommar den hos mig för första gången.
Den rosa Krolliljan har nu fått två stänglar som blommar och den pryder minsann sin plats för den är så magnifik.

Sockblomma och Blodoxalis   jag har satt ihop dem på grund av samma färgkombination och nog blev det snygga tillsammans.I bland så lyckas man få till det.
Den här Nävan är verkligen ett smycke då den är så otroligt vacker med sina fina färger i år hann jag stötta upp den innan blåsten och regnet kom.
I går kväll var vi tillsammans med våra grannar ut på utflykt på en trädgårdsvandring till en by som heter  Byskebyn där den här fina konstnärliga skapelsen fanns att beskåda.En helt vanlig grep som hade fått en ny uppgift så fiffigt tyckte jag. 
I dag har det blivit trädgårdsarbete för hela slanten då jag har rensat ogräs och planterat om och maken har klippt vår häck och klippt kanter med trimmer.Vi har haft mulet men uppehåll fram till eftermiddagsfikat då det nu har börjat regna så därför så har vi hunnit med en del vilket känns bra för när solen kommer tillbaka blir det åter tid att luta sig tillbaka och ta vara på den här tiden.

Ha de nu riktigt bra alla som tittar in här.




 


lördag 2 juli 2016






Sköna Juli är här
I och med det så börjar vår trädgård att leverera i form av sköna blommor här blommar den för fullt Praktbetonica. Den har så fina blommor den här har jag fått av min svägerska och just den här sorten som jag naturligtvis inte vet vad den heter men  den har speciellt vackra blad dessutom och som är fin även efter blomningen.
Den här Rosenkragen har jag frösått för flera år sedan och förra sommaren så var det just inga blommor som kom, då trodde jag att den hade försvunnit men i år så kommer den som vanligt vilket jag blir så glad över för den är ju så fin.
Just nu så blommar även den här växten med feta blad den har jag en gång hämtat på en trädgårdsdag.Jag hör till dem som gillar även gula växter för de lyser upp i rabatten så därför så har jag några som är placerade både här och där.
Här har jag ännu en växt med feta blad och som blommar så här fint den blommar länge dessutom en växt som jag verkligen gillar.Blommorna kan man med fördel ha i buketter vilket är en fördel.
Alunroten med röda blommor den är i år finare än på länge från början så hade den blommor med enbart låga stänglar men med tiden så har den utvecklats till vad den är i dag ,så man kan säga att åldern gör vissa vackrare med tiden vilket ju är bra.Min farmor sa alltid att "Rosorna falla av men Kattfötterna står till hösten".
På morgonen i dag så var här ganska så fint vi kunde sitta ute och inta vår frukost i solen men under dagen så har det blivit sämre väder med regn det gör att man kan pyssla lite grann.
Jag har tagit hand om Lökens blommor och gjort en krans som jag nu kan ha glädje av under en lång tid framåt.Med det så önskar jag alla en riktigt fin helg.