måndag 27 juni 2016




                                                           Juniblommor
Nu är ju midsommaren till ända för den här gången och midsommarveckan så blommade Midsommarblommorna  så här fint bakom vårt torp en otroligt vacker tavla kan man säga som naturen bjuder på. Midsommarhelgen har varit helt underbar då vi fick ett fantastiskt väder vi har i vanlig ordning tillbringat den hos goda vänner i deras stuga och haft det mycket trivsamt.
Ute i vår trädgård så är det mycket som har börjat blomma som den här vackra Irisen den som gäckat mig i flera år med att bara vara där och inte alls blomma. Det lönar sig att vara lite envis i bland och vänta för nu blommar den varje sommar.
Strandtriften har nog aldrig tidigare varit så här fin som den är i sommar en blomma som är så tacksam och blommar hela sommaren.
Nyponrosens blommor har även de slagit ut och det är trångt vid matbordet för många vill ta för sig av dess nektar.en Ros som för övrigt är så fin med sina rosa blommor som doftar svagt.
Ett helt vanligt Silverarv som blommar så här fint en växt som jag använder både i krukor och rabatter. Tyvärr så doftar den starkt och inte direkt så gott i min smak annars skulle man gärna ha blommorna i en bukett.Nu är det en växt som efter blomning har vackra silverfärgade blad som man däremot kan använda och den är otroligt fin tillsammans med andra växter när man har den i krukor.Jag använder ju en hel del perenner i mina krukor något som jag tycker är väldigt bra för de tål en del som när det på hösten blir svalare temperatur så tål de att det blir tuffare tider.

I dag har det varit trädgårdsarbete hela dagen ända tills regnet kom och jag har flyttat en hel del växter och maken har fixat runt rabatterna och lagt till stenarna runt dem men även kört med trimmer inför gräsklippningen.Vi har även haft spontan besök av några som ville titta in i vår trädgård så vi har haft en riktigt fin trädgårdsdag kan man säga,

Den här fina dikten hittade jag om just trädgårdens betydelse "En trädgård är en vän du kan hälsa på när som helst"  och är en trogen vän dessutom.

Önskar alla en riktigt fin fortsättning på dagen 









tisdag 21 juni 2016





Midsommarveckan är här
Vi har i dag sommarsolståndet och i  trädgården så blommar det både här och där i vårt stenparti vid vår trappa så blommar den här vackra Backnejlikan den är en riktig färgklick och fin att titta på med sin vackra färg.I år blommar den otroligt mycket.
På vårt torp så blommar Bergrosen och jag önskar så att den blommade hela sommaren för den är ett smycke i rabatten. En fördel är ändå att den har vackra avlånga nypon så man kan säga att den ändå är rätt fin även efter blomningen och då får man nöja sig med det man kan inte få allt.
I trädgården här hemma så blommar denna vackra Näva som är ganska så lik midsommarblomstren den har så fin klarblå färg och är alldeles lagom hög.
Ganska så ofta så blir man förförd av växters  vackra blad och den här fina Revsugan föll jag för och är så glad över att den vill fortsätta och leva här i vår trädgård, den är ju vacker även när den blommar med klarblå blommor. 
I går begav vi oss, jag och min man, på utflykt till min barndomsby jag skulle titta om Liljekonvaljer men de verkade ha blommat ut men däremot så fanns det en hel del midsommarblommor en hel äng full i olika kulörer.Vad det ändå är en vacker tid vi befinner oss i med allt vad som blommar både i trädgården men även helt vilt i diken och på ängar.
Tidigare på dagen hade jag plockat Älggräs som växer vilt vid vårt torp som jag här satte i en vas  det kanske inte håller särskilt länge men det är ändå så fint att titta på för det är så vackert med deras skira blommor. Nu hoppas vi att vi får ett fint midsommarväder gärna sol och en härlig temperatur hur som helst så önskar jag alla en riktigt fin Midsommar för det tänker jag ha.

Ha det riktigt gott







fredag 17 juni 2016





 Redan Fredag
Tiden den rullar iväg och jag tillbringar den oftast och gärna i trädgården och den ger mig så mycket god energi och man mår så bra av att vistas i den.Nu har den här vackra Irisen slagit ut jag har fått den av en granne för några år sedan och den blir ju vackrare för varje år då den blir större och större.Här står den tillsammans med en vacker Rodgresia.
I samma rabatt har jag en vacker Porslins Veronica med brokiga blad så den förgyller tillvaron även efter blomningen kan man säga.
För första gången blommar min Allium som jag hämtade på en trädgårdsdag då var det endast knölar som jag glatt tog vara på.När man har det här intresset trädgård så får man allt ha tålamod och det lönar  sig att vänta som det gjorde i det här fallet nu kommer jag troligen att ha fler som blommar till ett annat år och det kallar jag trädgårdslycka.
Dessa vackra Lupiner blommar just nu vid vårt torp vid den allmänna vägen dessa har vår granne Valda planterat. Jag är lite förvånad att de fortfarande håller den ljusrosa färgen för de brukar ju annars bli blå med tiden men det kanske ändå har gått för lite tid de har ju bara stått här i ett par år. 
I dag regnar det vilket vi välkomnar för det är rejält torrt i backen även om vi har fått regn tidigare så har det blivit för lite.Något som gör mig och många med mig glada är att vi nu åter kan vattna vår trädgård med vårt sommarvatten som vi tar från en sjö i närheten.På grund av att kommunen gräver för att ge oss nytt kommunalt vatten och avlopp så har de varit i området där slangar ligger nergrävda för att ge oss vårt trädgårdsvatten som jag kallar för guldvatten.Det finns verkligen mycket som man kan bli glad över.

Önskar alla ett riktigt trevligt veckoslut.


 
 

måndag 13 juni 2016





 Så mycket vackert att titta på
Nu har en ny växt ersatt den Blodhägg som så olyckligt kom i vägen för stormen som drog förbi det blev en Prydnadsapel med vackert rosa blommor nu hoppas vi att den ska få växa i många år.
I går var vi på födelsedagskalas då min brors dotter fyllde år och på deras infart så står den här vackra Apeln det finns verkligen många olika sorter av den och alla är så  vackra. och tacksamma som blommar varje försommar.
Nu har vår Rosenpion även börjat slå ut i blom och den är jag så nöjd över att jag fann på en plant bytardag med vårt trädgårdssällskap.I Lördags så var det åter träff med dem och vi var många som ville byta till oss nya växter gratis.Jag åkte i väg med flera kassar med mitt överflöd med växter och kom hem med två kassar olika blommor som nu är planterade i vår trädgård.Som vanligt en trevlig dag då man träffar andra med samma intresse som en själv.
Nu blommar även den här Backnejlikan vet inte vad den heter för den växer på höjden med ganska så vedartad stam men vacker är den.
Porslinsveronica som jag fick en gång av min dåvarande arbetskamrat även den kommer med vackra stänglar i ljust lila.
Ja det finns så otroligt mycket vackert att titta på och många växter väntar bara på rätt tillfälle att slå ut i blom och visa hur vackra de är.I dag har vi haft en dag med en angenäm temperatur på ca 20 grader och växlande molnighet jag har jobbat i vår trädgård mest hela dagen för det är så mycket att göra nu när vi äntligen har fått tillbaka sommartemperaturen.Jag vill avsluta med att tacka för svaret på vad mitt Plister hette i mitt förra inlägg nu ska jag komma i håg det till en annan gång.

Önskar alla en fortsatt bra försommarvecka






torsdag 9 juni 2016





 Lite grann trädgård och ett trist avslut
Plister finns det i olika valörer och de har så vackra blad och bidrar även med fina blommor som det här som jag inte vet vad den heter men den pryder sin plats i rabatten ändå.Den har jag fått av en väninna för något år sedan den blir finare och finare för varje år.
Samurajhjärtat har även den slagit ut och något som är bra med den är att den blommar ända tills vintern kommer och den är även så otroligt vacker.Den köpte jag i en lokal handelsträdgård för flera år sedan och den gör mig glad varje sommar sen dess.
Här har jag en rabatt som i princip sköter sig själv här har jag planterat nära varandra de växter som jag har i rabatten och det är en skuggrabatt och de behöver inte heller så värst mycket vattning bara någon gång då och då.Skuggbräcka i förgrunden hämtade jag på en trädgårdsdag och den är ett smycke i rabatten då den lyser upp med sina vackra blad.Jjust nu så blommar Jätterams även den en växt som gör sig fint i rabatten med sina ståtliga blad här växer även Hosta och Daggkåpa samt Fjällkåpan och gult Penningblad.
Vi har haft en otroligt vass storm som har gjort att vår vackra Blodhägg föll i backen och är nu ett vackert minne blott.Det blev en hel del extra arbete med att forsla bort den. Blodhäggen föll mot en spaljè och det var tur att den stod där så det gjorde att rabatten intill klarade sig bra nu blir det att fara till vår närliggande handelsträdgård som heter Oves plantor och skaffa någonting som inte blir fullt lika stor som Blodhäggen var.Tur är att vi har planterat en även på vårt torp så jag få njuta av den lite extra nästa sommar när den blommar.Så kan det gå om vinden bestämmer sig för att komma från ett oväntat håll och inte från växter som den oftast gör.Nu har vi även fått det mycket kallare man kan tro att vi har hösten här men som tur är så ska det snart bli bättre väder och tur är väl det.
 
Önskar alla en bra fortsättning på veckan.


 
 
 
 

måndag 6 juni 2016




 6 Juni vår nationaldag
I dag firar vi vår nationaldag och har man en flaggstång om än i litet format så nog måste man allt ta fram den en sådan här dag. Påpassligt nog så har Syrenerna börjat slå ut i blom och då är det så fint att plocka in några kvistar.Maken och jag har varit till vår Centrumhörna och ätit en god lunch dagen till ära det blev grillspett med potatissallad och en somrig sallad och naturligtvis så var det även en god bakelse med flagga på till efterrätt och allt smakade jättegott.
Den svenska fanan flaggar här för vinden och jag tycker att det är så vackert med våra svenska färger gult och blått mot det gröna klorofyllen,det känns allt lite högtidligt när man ser den.
Nu har även midsommarblomstren börjat slå ut och det är verkligen sommar även om vi har fått en svalare temperatur för ett tag men solen skiner och då går det bra ändå.Natten till i dag hade vi nästan minusgrader så vi fick rädda några krukor så de inte skulle frysa men nu tror jag ändå att vi har gjort bort den kalla perioden för den här gången.
Vår Klematis har verkligen fått fäste för nu blommar den allt vad den orkar tänk så fin den är  den som jag fann i skogen där blommade den däremot inte utan det var bara tur att jag fick syn på den för flera år sedan och tog hem en reva. Koskällan som hänger på sidan om den har jag köpt på en loppis för en tjuga då var den rostig men jag tog och målade den svart och målade sedan dit lite blommor.

Jag önskar alla en riktigt fin fortsättning på den här dagen
 
 
.
 
 

fredag 3 juni 2016





 Välkommen sköna Juni
Just nu så blommar vårt Äppelträd så fint i början på sommarmånaden Juni och det är ju alltid en fröjd att få dofta på dess blommor för det är en så kort tid nu hoppas man ju bara på att det ska bli någon frukt förstås som jag får göra Äppelmos på.Den första sommarmånaden juni hälsar vi välkommen  som vi har längtat efter den.Jag har hängt upp ett fat i trädet för kanske det kommer förbi någon Fjäril som är törstig eller något annat i flygväg.
Vid vår uteplats så blommar vit Rosen bräcka här står den tillsammans med vit Fänrikshjärta.Det söta trollet har äntligen fått komma ut det brukar jag ta in under vintern.
Jag har även en röd Rosen bräcka även den är fin dess söta blommor som jag plockar bort när blomningen är över då blir det en dekorativ kudde kvar som även den är fin.
I vår trädgård så har vi inte så värst många blommor med den oranga färgen men Nejlikrot den har vi och just nu så blommar den för fullt..Den här fanns här när vi flyttade hit för över 25 år sedan och då hade jag inte sett blomman tidigare.
Det här att plocka Kattfötter det är en kär sak att göra varje sommar man kan säga att det ligger en hel del barndomsminnen bakom som man vill bli påmind om på nytt.Vi har haft ett helt underbart väder vilket har gjort att jag har planterat ut alla sommarblommor så nu står de och växer på sin plats nu skulle vi behöva ordentligt med regn med det kommer säkert de med i sinom tid

Ha det nu riktigt gott för det tänker jag ha och njuta av att vi äntligen har sommaren här.