torsdag 28 april 2016







Drömmar om rosa
I Blommig Fredag
Ett tema som verkligen inte är svårt för just den färgen råkar finnas runt omkring oss i trädgården på något konstigt sätt.Inom kort så kommer den här vackra Blod häggen att börja blomma med sin rosa färg och då sprids en härlig doft av försommar i trädgården.
Mitt rosa Löjtnantshjärta  kommer även att inom en mycket snar framtid att börja blomma med sina vackra hjärtan.Den söta Ängeln ska jag även placera ut på sin sten den väntar med spänning på en ny sommar liksom jag.
Bergenia är ju så fin när den blommar men den har inte blivit favorit hos mig men hos andra tycker jag att den är fin ,så det kan bli.
Den rosa Rosenpionen som jag en gång hittade en planta på en trädgårdsdag den blir bara finare och finare för varje sommar och blommar så fint det är däremot en favorit.
Förra sommaren hade jag den här vackra utsikten från mitt köksfönster då vår Örträsk Ros vid husknuten växte över sina breddar och bjöd på vackra doftande blommor.Jag sågade ner den under sensommaren när blommorna började ramla av och den kommer säkert bli lika fin till sommaren igen.
Jag får avsluta med Rödblära de växer vilda vid vårt torp och de är så fina när de blommar och hör sommaren till.
Vi har haft ett fruktansvärt väder då snön täckte marken helvit igen men nu väntar vi in värme så nu kan allting börja.Gå gärna in på den här sidan http://blandrosorochbladloss.blogspot.com/ här finns fler förslag på ämnet för dagen.

Ha det nu riktigt bra alla som tittar in på min sida.









söndag 24 april 2016






En hel del Vårglädje
Trots kall väderlek och en månad som bjuder oss på det mesta vädermässigt så pågår det ändå en hel del ute i trädgården.Till exempel den här Primulan som har övervintrat och nu håller som bäst på att slå ut i blom vilka tuffingar som orkar med det trots bara fem plusgrader.
Även den här så kallade ogräsblomman har börjat sin resa för sommaren och den gillar jag ju jättemycket så den får gärna bli många av och det kan jag lova att det brukar bli en hel del av dem.
Så här ser den ut och jag kallar den för Mattram den är så vacker och håller måttet hela sommaren och är även fin både i krukor och på alla ställen där den får växa.Den kom med ett jordlass som vi en gång köpte av en granne och jag minns att den växte på ängarna i min barndomsby när jag växte upp men då var väldigt liten men jag gillade den redan då. 
Pärlhyacinterna de har nu fått knoppar som snart ska slå ut i blom.

Alunrot de vissnar inte ner under vintern åtminstone inte i vinter den här blommar med röda stänglar när den under sommaren blommar.Jag tycker att det är roligt att när man lyfter på lövmassan som legat täckt över växterna i rabatten och under den så är det redan grönt sånt gör mig glad för det bevisar att det finns hopp.
I dag ska vi få snö det sägs att det ska snöa ymnigt vilket inte låter särskilt kul men för att vi ska få varmare väder så måste det kalla komma ner i form av snö eller hagel först.

Önskar alla en riktigt fin början på veckan som är den sista för April månad.






torsdag 21 april 2016






 Ja  vad ska man säga
är temat i Blommig Fredag
Den här vackert vita Violrutan som jag en gång fick av en arbetskamrat har i dag bytt skepnad och är alls inte vit utan har övergått till en rosa variant.Ja vad ska man säga inte blev jag glad när jag såg att den vita vackra rena färgen byttes ut mot någonting som jag redan hade.
 Kaprifolen som vi har haft i vår trädgård i många år och som först gäckade oss med att inte blomma alls och jag hade tänkt ge den en annan plats där den fick göra som den ville.Sedan helt plötsligt en sommar för några år sedan kom med knoppar och nu blommar fint varje sommar ja vad ska man säga jo att växterna de gör som de vill och i bland lönar det sig faktiskt att vänta.
Den vackert gula Iris som jag fått av min svägerska och som även den gjort som den vill och till slut började blomma med många vackra blommor.För två somrar sedan så var den så här vacker men en morgon när jag kom ut i trädgården och fick se att flera blommor var av knipsade just under blomman och låg på marken.Ja vad ska man säga inte blev man glad precis och den som gjort det lämnade inte sitt visitkort heller så man får därför gå och undra om det var en Fågel eller en Hare eller någon annan som gjort det.
Den vackert röda Fläckvallmo som jag hade hämtat på en trädgårdsdag och som jag tog med mig till vårt torp tänkte att den skulle passa så bra där.När vi skulle göra om i den rabatt där den stod och flyttade den till en annan rabatt och tänkte att där skulle den bli ännu finare och efter det har jag inte sett till den.Ja vad ska man säga om det är att man ska kanske inte rubba en del växter utan låta dem sitta kvar där man ser att de trivs.Man kan säga att man lär sig alltid någonting av sina misstag.
Vita Liljor är ju så vackra och jag har en dröm om att ha en stor klunga med vita sådana någonstans i en rabatt så därför så inköpte jag en för flera år sedan som även blommade första sommaren, men inte sedan.Ja vad ska man säga nu går jag fortfarande med samma dröm och jag har just därför häromdagen just köpt en sådan.Nu håller jag tummarna att jag ska ha bättre lycka den här gången för drömmen ska hållas vid liv och kanske blir den sann den här gången. 
Det här var mina bidrag i veckans Blommiga fredag men gå gärna in på den här länken http://blandrosorochbladloss.blogspot.com/  här får Ni se fler bidrag i ämnet.

Önskar alla en riktigt fint veckoslut


.






måndag 18 april 2016






 En salig blandning
Blev lockad till blomsterbutiken för ett tag sedan när de hade 50% på sina gröna växter kan tilläggas att jag inte direkt saknar gröna växter inomhus men ändå så blev det ett inköp. För 25 kronor så blev växten till höger i krukan på bilden min.Som Ni ser så ligger det fortfarande lite snö kvar utanför fönstret den vill inte riktigt lämna oss än men det vill jag.
Just för dess vackra blad jag är ju som bekant svag för blad som har just den här kombinationen nu får den vara tillsammans med en Peperomia som har liknande blad.
Helgens dåliga väder fick mig att pyssla lite grann tycker det är så fint med  trasmobiler så därför så tog jag ett gammalt lakan som hade tjänat ut sin roll som lakan och rev längder på 150 cm. Sedan knöt jag dem i en stomme av ståltråd och nu hänger den i öppningen på vår entré.
I vårt kök så blommar en av mina Pelargoner har dem en trappa upp men kommer de med blommor så får de flytta ner innan de ska få flytta utomhus åtminstone till vårt växthus.Nu kan man ju njuta av dem en stund har inte hjärta att klippa bort blomman även om jag vet att den tar kraft från själva växten.
Nu är en period när man håller på en hel del med sina plantor som kommer upp och som ska omskolas till större krukor och här har fröna av blomman Balsamin kommit upp och fått en större boning.
Så här fin som Vanjas vill även jag att den ska bli håller tummarna för det förra sommaren hade jag då inte någon tur med den.Nu börjar det bli en hel del arbete som kommer fram överallt och då gäller det att man får må bra just nu så mår mina axlar och rygg inte så bra men i morgon ska jag få hjälp så efter det så blir allt mycket bättre igen för det har det blivit tidigare. 

Önskar alla en riktigt fin början på veckan





torsdag 14 april 2016






Vårens första
Temat för dagen i Blommig Fredag
Våren börjar alltid på samma sätt att jag inköper några Penséplantor och planterar i en kruka som jag kan ta in om det skulle bli för kallt för dem att stå ute om natten,det tycker jag är en trevlig början på våren .
I trädgården så är det alltid Taklöken som kommer fram först från snöhögen och den behåller sin vackra gröna kulör under snön och när den kommer fram så fortsätter den att växa som om ingenting har hänt.Den har jag bland annat i ett stenparti som vi har vid vår entré och där tinar snön bort ganska fort.
På vårt torp så är det Tibasten som är bland det första den kommer redan när snön ligger kvar och börjar visa sina knoppar för att sedan slå ut så fort det blir lite varmare.En del som passerar förbi på promenad vill gärna titta på dess vackra blomning.
Tussilagon vill man ju gärna plocka in av då den kommer och just nu så är den i gång och blommar vid dikesrenen för fullt.Den är  till glädje för alla småkryp som vill ha nektar och även för oss människor som gillar den här tiden så mycket.
Man kan ju inte gå förbi annat än nämna dessa vackra vårblommor som just Krokus är. Tyvärr så har jag inga Snödroppar att visa inköpte för några år sedan men de kom aldrig upp.Nu kommer jag inte att ge mig utan jag har tänkt att göra ett nytt försök jag får väl plantera dem på vårt torp om inte annat det blir troligen till hösten.. 
Det var mina bidrag för dagen men gå gärna in till den här sidan   http://blandrosorochbladloss.blogspot.com/
där finns fler förslag i dagens tema.

Ha ett riktigt fint veckoslut 







tisdag 12 april 2016






Fler vårtecken
Det här att vårens fåglar börjar anlända är ett tydligt och trevligt vårtecken som för någon dag sedan när ca 50 stycken Bofinkar hade bestämt sig för att landa utanför vårt köksfönster.Väldigt ofta när man är inomhus så kan man höra ända in när Svanar och Tranor flyga över vårt hus ( för de är inte direkt tystlåtna  av sig)  på väg att flytta hit över sommaren och bilda familj .
Det här att vår lilla bäck som rinner från en myr i närheten av vårt torp även tinat fram är även det en trevlig syn så här på Våren och här från skogen så hör man även hur livet börjar återvända från att ha varit ganska så tyst under vintern och nu börjar leva upp på nytt igen inför sommaren.
Hemma i trädgården så har de flesta rabatter börjat tina fram och under löven som jag la över rabatterna så har det redan börjat växa, kan man bli annat än förundrad.Man kan ju annars tro att det skulle vara ganska så långt bort men den här vintern så har det nog inte varit så värst mycket tjäle börjar man förstå. Något som växterna gillar förstås och även jag för nu finns det hopp att det mesta har klarat sig.
Nu har även Sälgen börjat komma med sina knoppar och då måste man passa på att plocka in några kvistar av Videkissar.Det är allt bra tur att den blommar tidigt så att en del mindre av våra levande arter kan få sig lite nektar.Jag träffade sommarens första Nässelfjäril sist jag var på vårt torp och den behöver ju få sig lite mat efter vinterns dvala.
Tussilagon den har i år kommit rekordtidigt de är verkligen fina små solar som ger oss lite ögongodis.Nu börjar det ju hända saker varje dag ute i naturen och trädgården och det  är  en underbar tid.
Jag vill avsluta med dessa rader som jag hämtat ur en tidning

Trodde du det min vän att våren skulle komma igen?
                 Välkommen Våren den sköna
som gör marken och träden gröna
Humöret blir på topp
När blommor börjar dyka opp
Allt blir till bubblande fnitter
Blandat med fåglarnas kvitter

                                     Önskar alla en riktigt fin Vår Tisdag




lördag 9 april 2016




                                                        Vårens färger

är temat i dagens Trädgårdsfärger som är den sista för den här gången det har som vanligt varit trevligt att vara med..
När Krokusen blommar då är det Vår här hos mig för de är allra först ut bland blommor och de är så otroligt välkomna .Just den här perioden så har man rätt så mycket trädgårdsabstinens och vill gärna börja på en gång men bor man i norr så får man allt vackert vänta ett tag till.Ännu så ligger snön kvar på många ställen även om rabatterna börjar vara fria från snön.
Pärlhyacinterna kommer sedan och de är på gång  jag har sett deras knoppar visa sig, så i takt med att vårsolen skiner och det blir varmare så blir det inte länge förrän de slår ut i blom.
De här låga Påskliljorna som lyser upp i rabatten med sin gyllengula färg  de är så fina särskilt när de som här blir många som blommar samtidigt.Jag har även  några som jag köpte till årets påskhelg som blommat ut och de ska jag plantera på vårt torp i en rabatt som blir snöfri rätt så tidigt även där bör de få blomma av vårblommor.
Dessa rutiga skönheter  som är Kungsängslilja de brukar aldrig göra mig besviken så småningom kommer även de att blomma jag har de i stort sett på samma plats där de verkar trivas.
När den här lilla skönheten Nyckelpigan kommer då har vi hunnit en bit in i Maj och det är ju ett nyttodjur som gärna vill äta av lössen som finns bland mina blommor i bland.Den är ju så söt med sin röda färg och svarta prickar och även den otroligt välkommen.
Gå gärna in på den här sidan  http://maribelsgarden.blogspot.com/ där finns det säkert fler bilder på dagens tema.
Som avslut vill jag önska nya följare välkommen på min blogg det är så trevligt att Ni vill följa min blogg.

Önskar alla en riktigt fin Vårlördag






torsdag 7 april 2016






Förändring
Är temat i Blommig Fredag
Vår Torp granne Valda har planterat Lupiner vid infarten till deras sommarhus och det blev en otrolig förändring om man jämför med hur det var förut då det bara var en vanlig infart med en massa gräs.Nu blommar det vackert av dessa blommor varje sommar och de ska nog bli ganska många så småningom för de verkar trivas. 
Förra sommaren så nådde vår Örträsk Ros vid husknuten ända upp mot husets tak och då blev det till att klippa ner den så då blev det en  ändring till det bättre för nu blir den med ens ännu mera buskig till nästa sommar.
Förändring kommer det att bli i vårt Jordgubbsland där det mesta är planterat på fri land vi kommer att göra landet lite större.Jag fick för två år sedan en ny sorts Jordgubbar av en granne och dem vill jag ha på en särskild plats för de skulle vara av en riktigt söt och god sort.

 Förändring blev det även sedan den vackra blåa Bolltisteln valde att upphöra med att blomma i vår rabatt den som var en riktig uppstickare.Nu behöver man inte oroa sig över det utan den har valt att fröa av sig så det är på gång nya exemplar vilket jag förstås är glad över.
En rabatt i hörnet där vår Björk tidigare var planterad blev ju en ganska så stor förändring, det blir  alltid stora skillnader när man sågar ner ett träd men den här gången var det befogat när den inte mådde bra. 
 Det var mina bidrag i ämnet Förändring men gå gärna in på den här sidan http://blandrosorochbladloss.blogspot.com/  här finns det fler förslag i ämnet.


Önskar alla en fin Blommig April Fredag







måndag 4 april 2016





Våren här hos mig

Vi har ganska mycket snö kvar även om en hel del har tinat bort men nu i natt så har det regnat och i och med det så tar det fart och vintern börjar dra sig tillbaka.Många av våra rabatter har tinat fram då blir man ivrig att plocka bort det löv som jag alltid lägger över dem och under snön så spirar det något som är svårt att förstå då det ännu ligger tjäle på de flesta ytorna.


Jag blev otroligt förvånad när jag fick se att det blommade en Krokus redan vid husväggen, det har jag aldrig tidigare varit med om de brukar inte blomma förrän senare i April .Dessutom så är det ganska många Tulpaner som visar sitt intresse något som jag har klagat på att de inte vill växa här hos mig men i år så blir det nog av.
Jag har ju förstås varit och inhandlat vårblommor för sedan påskriset blev bortplockat så ville jag ju ha någonting annat som var färgglatt.Nu har jag tagit det säkra före det osäkra och planterat blommorna i en kruka som jag kan plocka in när det visar sig att natten blir kylig.Den gamla blåmålade stolen som jag på sommaren brukar ha på baksidan av huset den passar nu bra att ha som blombord.
Den här Våren har jag gjort en test och det är att skiva en tomat och lägga den  i en kruka med jord sedan har jag även täckt skivan med jord.
Nu spirar det nya tomatplantor av en skiva Plommontomat, så fiffigt jag har ju hört att man ska tvätta fröna först men det verkar vara  onödigt arbete.Snart får jag omskola dem och då blir det intressant se hur plantorna växer vidare och med tiden bildar Plommontomater.Det här testet gör ju att man kan experimentera med andra sorter också kul är det i varje fall att prova någonting nytt.
I dag har vi en mulen dag men så här på vårkanten så har man en hel del att ta sig för både ute och inne.

Önskar alla en fin April Tisdag