fredag 30 oktober 2015









Färgbomb är temat för dagen i
Blommig fredag
Den här Liljorna som finns i vår trädgård och som i bland blommar riktigt mycket och som då blir  som en färgbomb. Nu har de inte blommat riktigt så här mycket den senaste sommaren men jag tror helt visst att det kommer så småningom att bli så här igen.Som vanligt när man har trädgård så får man vänta och det gör jag så gärna.
Blodnävan kan på höstkanten bli så här vacker i sina färger då har man ju glädje av den extra länge.
I bland så kan en solnedgång vara som en färgbomb  den här bilden tog jag för någon sommar sedan när vi hade varit på middag hos våra grannar.
Det här är en Rosen spirea som var så här vacker förra hösten en hel del olika kulörer i busken.Den är ju även så vacker när den blommar på sommaren.
Färgbomb tycker jag allt att den här Rönnen bjuder på det är ju så att på höstkanten så kan man ju bli erbjuden en hel del vackra färgbomber i vår natur då gäller det att ha med sig kameran varje gång man är ute på promenad..Om Ni vill ta del av andra tolkningar på dagens tema så ska Ni gå in på den här sidan http://blandrosorochbladloss.blogspot.com/.Med det så önskar jag alla en riktigt fin Fredag 







tisdag 27 oktober 2015




Hälsning från min hörna
Här i min hörna brukar jag sitta i vår härliga amerikanska gungstol på eftrmiddagarna och handarbeta och i dag är inget undantag. Det är så mysigt att sitta här under den gamla lampans sken en golvstake som är från 30-talet tror jag och som följde med torpet en gång och som är i perfekt skick.
Först blev det en riktigt långpromenad med min granne vi gick i över en timme i det härliga höstvädret efter olika vägar i skogen. Här kan man bara välja vilken väg som helst och i dag var det lite kyligare än vanligt för jag tog på mig min vinterjacka och den behövde jag.När jag kom hem igen så satte jag mig i min hörna och slog på min dator i den har jag lånat hem en bok som jag lyssnar på medan jag stickar på sockar som jag just nu håller på med.Jag lyssnar på en bok som heter "Sent i September" den som läser är dess författare som heter Juja Wieslander det är en mysig bok för det är en sorts trädgårdsbok som det står i presentationen om den.
Innan jag gick ut på en promenad så tog jag och planterade en Amaryllislök och här i fönstret står den. I går kväll så satte jag dess rötter i vatten så att den skulle vakna till liv så nu får man se tiden an och se när den sätter i gång och så småningom kommer med knopp.
Så här kommer den att se ut när den så småningom ska börja blomma.Jag inköpte två när jag handlade för det var annons om just dessa  och jag valde två olika. Den andra ska jag inom en snar framtid även plantera men jag vill ju helst att den ska blomma lite senare så därför får den vänta en liten tid Nu är det ju inte så värst länge förrän vi är inne i min favorithögtid för den kommer om några veckor bara otroligt vad fort det går ändå kan bero på att vi har haft en helt underbar höst än så länge.
Med det så får jag önska alla en riktigt fin eftermiddag
 

 

söndag 25 oktober 2015










I trädgårdsfärger i dag är det Orange
Som är den färg som gäller.
Mina Liljor med dagens färg det är blommor som man ser när dess knoppar slår ut för de är både "maffiga" och enormt vackrar.Vad de heter vet jag inte men det är en flocklilja och de trivs så bra att jag har nu även tagit några exemplar och planterat dem på vårt torp vid husväggen där då får vi se hur de börjar trivas där.
Nejlikrot när den blommar på försommaren med sina oranga blommor dem måste man ju ha med här jag tycker att de är väldigt söta och blommar rätt så länge vilket också är en fördel. Dess blad påminner om hjortronens blad.
Den oranga Tagetes som jag har planterat vid vårt torp här i en  kruka som egentligen är en Höganäs kastrull  får stå på stubben på bron till vårt utedass.Här passar det bra med en växt som lyser av sig de brukar även trivas rätt så bra här. 
Studentnejlikan den tycker jag har en rödorange färg den har jag fått av min svägerska den vill man verkligen ha i sin trädgård för att den står där på höga stjälkar och ser vacker ut.
En växt som ofta har dagens färg är Krasse den här fanns hos min väninna för några somrar sedan,nog blir det en snygg inramning på hyllan alltid.
I dag har vi en mulen dag men det är nio plusgrader i går hade vi minusgrader. Jag och min granne var på höstmarknad och fyndade då fick man ta på sig lite varmare kläder för att inte frysa och det var första gången för i höst..
Om Ni går in på den här sidan  http://maribelsgarden.blogspot.com/  så hittar Ni helt säkert flera fina bilder på dagens färg.Ha en riktigt fin Oktober Söndag alla som tittar in här.
 








torsdag 22 oktober 2015





Plötsligt händer det
är temat för dagen i Blommig Fredag
Efter att jag väntat i flera år på att Vår kaprifol skulle börja blomma så helt plötsligt när jag hade börjat fundera om den skulle få någon annan plats så fick jag för några år sedan se den första blomknoppen. Jag blev naturligtvis väldigt glad över att den äntligen slog ut så att jag fick känna dess underbara doft och nu blommar den varje sommar efter det.
Vår Örträskros hade varit planterad i en annan rabatt tidigare och där var den ungefär en meter hög och sedan vi flyttat på den till en annan plats närmare vårt hus så blev den helt plötsligt uppemot två meter.Den här Rosen har funnits i vår trädgård ett antal år vid det här laget för den stod här redan när vi köpte huset för ca 27 år sedan. Det är en kär Ros bara just därför  att den blommar och är så fin hela sommaren gör den ännu mera värd.
Helt plötsligt så hade vi gula Vallmo i en rabatt och de passar ju så otroligt bra under vår tall för de är så fina mot den bruna stammen .Efter det så kommer de både här och där och de får ofta stå kvar där de vill vara.
På sensommaren så kom helt plötsligt den här vackra Fjärilen Påfågelöga  på besök jag hade inte kameran med mig men jag sprang in och hämtade den och hoppades att den kulle vara kvar. Se så tur jag hade det var inga som helst problem att fånga den på bild för just då ville den verkligen vara med. 
Den här Klematis växten som heter Alpklematis den fick jag även vänta på.Vad roligt det är när man har gått och väntat på en del växter ska börja bomma och sedan gör det,  det kan man leva på  länge
Den här hade jag totalt gett upp hoppet om när den helt plötsligt kom upp med sina stjälkar och började blomma.Jag  hade dessutom ingen aning om att jag hade planterat den just här men den har väl följt med någonting annat när jag flyttade någon annan växt.Gissa om jag blev glad när den började blomma vilken glad överraskning.
Det här var mina bidrag i ämnet för dagen gå gärna in på den här sidan http://blandrosorochbladloss.blogspot.com/
där kan Ni se flera fina bidrag i dagens tema.Ha en riktigt fin Fredag alla som tittar in här.














tisdag 20 oktober 2015







 Trädgårdsstädning på torpet och lite annat
I går var vi till vårt torp där låg en matta med gula höstlöv som vi tog hand om det blev ett motionspass på två timmar. Det är så härligt sedan när Våren kommer på nytt om man har tagit reda på höstens löv lagt dem i komposten så de får förmultna och bli till ny jord igen.Vi tog även maskiner till hjälp så jag räfsade bara ifrån kanterna och på en del andra ställen där det är svårt att komma åt.
Vi gjorde även upp en eld för det finns alltid en hel del ris som blivit under sommaren och som passar att elda upp. Sedan så är det ju ganska så mysigt med en eld som sprakar och när det inte blåser så måste man passa på. 
På vårt köksbord står den här vackra Kaktusen som nu har slagit ut nästan alla sina knoppar och visst är väl den vacker.Det är otroligt fint med vita blommor egentligen jag är så glad över den.
Tänkte att jag må väl gå runt i trädgården för att se om jag har någonting som blommar ännu och då blommar Rosenplistret för fullt helt otroligt inte visste jag att de var så tuffa växter.
Även den här Violen gör tappra försök och har inte gett upp ännu trots att vi har haft frost med en gräsmatta som varit vit av rimfrost men just dessa blommor är ju kända för att vara av det tuffare slaget.Nu kan det faktiskt vara snö på gång inom kort för förra hösten den 19 Oktober så kom det 3 cm snö som sedan smälte bort vi får hoppas att den dröjer lite till.I dag skiner solen och det var plus en grad nu på morgonen så det blir nog en bra dag i dag också.
Önskar alla en riktigt fin oktober onsdag




 


söndag 18 oktober 2015







Vit  -   är dagens färg i temat
Trädgårdsfärger
Den vita färgen är så vacker på grund av dess rena kulör och den lyser upp i trädgården både på dagen men även på kvällen när skymningen kommer.I sommar så blommade det här vita Fänrikshjärtat så här fint den trivs verkligen där den står.
När jag hittade den här vita Toppklockan så blev jag så glad för jag visste inte att det fanns någon med vit färg jag hade bara tidigare sett den blå.Den här den blommar troget varje sommar och den är en av mina favoriter så den har jag delat och planterat på en del andra ställen också.
Jag kan ju inte annat än ta med vår Doftschersmin i det här sammanhanget för då den blommar som mest då är hela busken helt i vitt och doften ja den är helt bedövande. När man är i närheten och vi har den intill vår uteplats så när vi sitter där så får vi en hel del doft i oss som vi sedan har i näsan en stund efteråt.
Den vita Rosen Louise Bugnet den är ju så fin med sina vackra vita klasar av blommor och i sommar så blommade den väldigt mycket.Nu är den bara några år gammal så den har inte hunnit bli så hög ännu men jag kan tänka mig när den har fått ett par år till på sig så får man nog ha mycket glädje av den.
Den här zedum växten som jag inte vet namnet på den stod och blommade i åtskilliga veckor i sommar och den är så fin med sina stänglar.
I dag har vi åter en jättefin höstdag när solen skiner och vi har fem grader varmt ganska så otroligt med tanke på att vi befinner oss i mitten på Oktober.Det här var mina bidrag i ämnet men gå gärna in på den här sidan 
 http://maribelsgarden.blogspot.com/ så kommer Ni att hitta fler bidrag i trädgårdsfärgen vit. Ha nu en riktigt fin Söndag och tack snälla för alla fina kommentarer som jag fick i mitt förra inlägg det värmer när Ni tar Er tid att skriva några rader.








fredag 16 oktober 2015







Sommarens största njutning
Är dagen tema i Blommig Fredag
När man har trädgården som intresse så är det ju där man njuter mycket på sommaren.När man får vandra omkring i den höra fåglarna kvittra en och annan Humla som surrar och det är en fin sommardag med en sol som lyser från en klarblå himmel.
Njutbart är det även när Häggen blommar dess doft gör en berusad på ett bra sätt.  Det finns väl inget som går upp mot att åka till vårt kära torp och och bara få vara där och känna lugnet även om vi även gör ett och annat arbete där men lugn och ro finns det mycket av just där.
När man får se den första Fjärilen på försommaren även i det finns det mycket njutning att få se dessa vackra så välskapta varelser.
När Äppelträdet blommar så är det en fröjd för öga och näsa då är vi inne i försommaren och allt ligger framför oss.
När Doftpionerna blommar då är det mycket njutning för de blommar ju endast en period och dess doft är underbar. Nu när de har fått växa ett antal år så har de så otroligt mycket blomning så nu kan man ju frossa av dem med att ta in buketter .
För mig är även skogen och dess magi en kär plats som jag gärna vistas i där njuter jag året runt och där finns det mycket kraft att hämta och där får man vila alla alla sinnen och komma hem igen med ett inre lugn och ro.
Om Ni vill se flera andras njutningar så kan Ni gärna titta in på den här sidan nedanför med det önskar jag alla ett riktigt fint veckoslut.

 http://blandrosorochbladloss.blogspot.com/





















tisdag 13 oktober 2015






Gott och blandat en Oktober Onsdag
Kom på att jag hade ju köpt en fröpåse av Blåklint i våras och då stod det på påsen att den skulle sås på hösten och innan det blir alldeles  för sent så fick det bli i dag.Jag har både satt en del i kruka och även direkt i jorden i en rabatt.Nu är det bara att vänta till Våren åter är här men inget är som väntans tider heter det ju.
Nu när hösten är här och man har lite mer tid än annars så har jag stickat mig en fuskpolo. Jag hittade bilden på nätet och den var ju inte allt för svår att göra så något mönster behövde jag inte och jag blev väldigt nöjd med resultatet.Jag började att sticka den på två stickor men gick efter ett tag över till att sticka på rundstickor som var mycket bättre för mina axlar.Jag har lite svårt för att komma överens med dessa rundstickor men det gick ändå ganska så bra.
I går när jag gick hem från vårt torp så var det en helt underbar dag när solen sken och det var 10 plusgrader och skogen den var så här vacker då riset på marken var alldeles rött.När dagarna är så här så kan man bara njuta av att få vara med om det.
På sensommaren då det bara är att plocka in Bär från trädgården så kan man ju göra sig en egen glass och jag kan delge Er det här receptet kan berätta att den är riktigt god.Det är en Italiensk glass jag gjorde den på Hallon och Jordgubbar.

Man behöver;
4  Ägg,1 dl Socker,1/2 Tesked Vaniljsocker,3 dl Vispgrädde,4 dl bär

Man delar på äggen och sedan vispar man vitorna till hårt skum,Vispa sedan äggulorna med sockret till en vit pösig massa,sedan så vispas grädden fluffig.Man mosar Bären sedan blandas allt i hop och sedan fryses massan i 5-6 timmar.
Jag får önska alla som hittar till min sida en riktigt fin höstdag och ta vara på solens strålar så länge som det går.





 


måndag 12 oktober 2015







Färgen blå är temat 
I Trädgårdsfärger
Den gamla växten Toppklocka som man oftast hittar i gamla torp trädgårdar och som även min farfar hade planterat i deras trädgård och som jag gärna vill ska få vara kvar då den är ganska så vacker.
Den här Nävan som även är en favorit med sina mörka blad och sina vackra klarblåa blommor.Den har jag hittat på en trädgårdsdag när vi träffades för ett antal försomrar sedan.
Den vackra klarblåa Riddarsporren som jag har fått av min svägerska och som syns där den står på grund av sin vackra färg .Det finns ju så många olika kulörer av typen Riddarsporre synd bara att den oftast blir så hög att man måste stötta den för annars kan den gå av..
Midsommarblomster det är verkligen otroligt härligt när den tiden är här och dessa vackra Nävor som det ju faktiskt är kommer.Här växer de i skogen vid vårt kära torp.
Den här  Aklejan som uppenbarade sig vid vårt torp i somras och som jag aldrig tidigare sett den var otroligt fin och dubbel hur den nu hade blivit det.Dessa Aklejor som korsar sig hur som helst det var säkert något sådant som hade skett men den får gärna komma tillbaka igen till en annan sommar.När man börjar gå igenom sina bilder med blå färg  så har man en hel del i trädgården och även på andra ställen.
Kan inte annat än avsluta med en bild med många blå nyanser i är tagen ute på Gotland dit vi var 2013 stället heter Holmhällarna där växer dessa  blommor och det är så vackert.Gotland kommer jag att återvända till så småningom dit måste man flera gånger.Gå gärna in på den här sidan 
http://maribelsgarden.blogspot.com/
där finns fler blåa nyanser av dagens färg.
I dag har vi en dag med växlande molnighet men det blir säkert även sol önskar alla en trevlig dag och tack för alla fina kommentarer i mitt förra inlägg.