söndag 27 september 2015







Höstfint
Häromdagen så blev det en utflykt till min barndoms by och en tur till vår skog vi skulle plocka mossa och ris för att sedan ta med oss hem för att göra höstfint.Här är det bara att ta för sig för skogen är full av allt vad vi kan önska.Granriset vi skulle plocka var vi tvungna att välja med omsorg för många Granar har en typ av rost på sig som man inte vill ha visserligen så ser det ut som guld på grenarna men ändå.
Sedan så var det bara att åka hem och börja pynta vi plockade ju även Enris som var fint och jag kunde därför blanda som jag ville.Här har jag pyntat med både Enris och Granris och och de fina Domherrarna i garn har även fått sin plats,här ska de nu sitta hela vintern lång det känns lite som en hel evighet.Vi var även en tur till kyrkogården för att göra höstfint på våra anhörigas gravar.
I trädgården så stod den här Kärleksörten i knopp och jag plockade in av den som i år tyvärr inte kommer hinna blomma så därför var det lika bra att den fick koma inomhus för den är ganska så fin som den är ändå.
De flesta krukor har jag tömt på innehåll men den här får stå kvar ett tag till så länge som det inte har frusit det som är i den.Den Rosenskära som står här och blommar så fint hade jag inte hjärta att plocka bort.
I dag har vi en riktigt fin Söndag när solen lyser på oss det blir en bra dag känns det som.Jag ska ta hand om mina blommor på fönsterbrädan de ska få sig lite vatten jag ska även ta sticklingar av mina Pelargoner och sätta i krukor med jord. Det blir även en promenad i skogen om inte det dyker upp någonting annat som lockar.
Jag önskar alla en riktigt fin Söndag för övrigt den sista söndagen i September.





torsdag 24 september 2015






Höstdagjämning i går


Höstdagjämning nu är det bara att följa med för nu är det höst på riktigt till och med naturen börjar visa sig i dess vackra färger. Någon har sagt att hösten är vacker men vemodig och det kan man  hålla med om  men samtidigt så måste vi ha den och vintern för att vi ska glädjas åt de andra årstiderna. I går hade vi en blöt väderlek med regn och tidvis lite duggregn men jag begav mig ut i vår natur ändå och skogen lockar mig förstås där är det alltid lika härligt oavsett väder.
Ute i trädgården står en Snöbärs buske alldeles full av Snöbär och jag gillar verkligen dessa vackra bär och plockar glatt in dem varje höst och sätter dem i en vas.Här får de stå i vårt köksfönster de är så fina i den rätt så gamla gröna vasen.
Inne så är det en fin tid att börja tända ljus och här har jag tagit reda på de Nypon som jag plockade in här om dagen och lagt i botten av en stor vas av glas.
Det blev även en krans på vår dörr som välkomnar besökare och då bären är röda så blir det en fin  färgklick.Hösten innebär även att man börjar träffas på nytt i syjuntor och på annat sätt i går var det start för vår syjunta och i dag blir det även sticakfe´ i vår Centrumhörna där vi sitter och är flitiga men även samtalar om allehanda ting. 
Önskar er alla en riktigt fin Torsdag







måndag 21 september 2015




En fin Måndag
En ny vecka ligger åter framför oss och i trädgården så blommar  Kaprifolen den ljuvliga något som gör mig glad och förundrad över att man ännu kan  få njuta av  lite  fägring.Den blommar bra sent visserligen så har den blommat med några blommor tidigare men att den nu fortsätter är ganska så otroligt men det beror förstås på den något varmare temperatur som vi har.Däremot så har vi en mulen himmel i dag  vilket passar mig väldigt bra då jag har tänkt putsa några fönster vilket också hör till höstpyssel inomhus.

När Daggrosen blommar så är den så vacker men den är även väldigt fin när den på höstkanten sedan bär på sina vackra Nypon.Vår Daggros har blivit ganska så stor men det gör inget den kommer att få fortsätta och växa som den vill.

Nu  är den tiden inne då den har en massa vackra Nypon och den här hösten så är det otroligt mycket av dem så mycket att grenarna hänger mot marken och riktigt dignar av bördan. Jag har hjälpt den med att plocka in en hel del så att bördan ska bli lite lättare för jag tänker använda dem till något arrangemang  vi får se vad det blir för någonting.
Under tiden som jag roade mig med att plocka Nypon så passade en del flyttfåglar att passera uppe i det blå på väg till en annan bättre plats.Det är alltid lite vemodigt när de far i väg men de är så välkomna tillbaka igen när  åter våren är tillbaka .Man märker tydligt att fåglarna har flyttat de flesta av dem för naturen har liksom tystnat.
Här har några små invånare i vår trädgård flyttat in i mitt minihotell som jag har gjort av en vanlig plåtburk som jag har lindat ett snöre runt omkring. Botten är kvar på burken sedan har jag använt det som finns i trädgården och det verkar de gilla att krypa in i.Så roligt med hyresgäster den här sitter inne bland Polstjärnans taggiga stam bredvid vår groventre` som vi använder flera gånger per dag men det bekymrar inte hyresgästerna vilket är tur. 
Jag får med det önska alla en riktigt fin början på en ny vecka.






lördag 19 september 2015







Höstbilder  i September
Nu börjar det märkas tydligt vad vi är inne i för månad särskilt efter det senaste regnet när vi fick 30 mm sammanlagt.I dag har vi en mellandag när solen försöker göra sina tappra försök och den är förstås välkommen som alltid.Löven har börjat falla så det är bäst att ha räfsan i beredskap.
Ute i trädgården så blommar det fortsatt vidare ändå åtminstone är det en del tappra som gör det även om det börjar vara lite grann rufsiga som den här söta lilla Blåklockan.
Inne i växthuset så står Känguruäpplet och blommar för fullt men några frukter tror jag inte på i så fall får jag ta det inomhus då kanske, man kan ju alltid försöka det är ju kul om det skulle lyckas.Jag hittade den här plantan på en trädgårdsträff med trädgårdsföreningen på försommaren.Det är alltid roligt med någon ny växt jag får väl prova att hålla liv i växten så kanske den kan vara med till en annan sommar jag vet inte om det kan gå men det är värt ett försök.
Morötter odlade jag i en hink som jag har haft både  i växthuset och även utomhus jag behöver kanske inte säga att de var hur goda som helst.Jag har tidigare provat sätta frön i vårt land men om sanningen ska fram så är jag mer förtjust i blommor än av odlande men så här i små mängder så går det bra.
Nu när man börjar få mer tid över när man inte har så mycket i trädgården att göra så kan man med fördel pyssla särskilt inte när vädret tillåter att vara utomhus. Här har jag prövat på att vika bladen i en bok och jag blev riktigt nöjd med resultatet.
Brukar inte se på godmorgon Tv men i dag var ett undantag för en före detta arbetskamrat skulle vara med och skrapa fram pengar och hon hade turen att skrapa fram en större summa dessutom så jag säger bara stort Grattis Gun.
Med den här vackra versen  önskar jag alla en riktigt fin Höstdag
"Hösten är en andra Vår där varje löv är en blomma"
 
 
 

tisdag 15 september 2015






Augusti i September känns det som
Det underbara höstvädret fortsätter och det blommar i trädgården fortfarande man kan tro att vi har endast Augusti något som vi samtalade om jag och min granne i dag när vi var ut på en skogspromenad.Vi som bor här uppe i norr och har upplevt tider när det var ganska så kallt i den här månaden, man minns det tydligt då vi har älgjakten i början på månaden och därför så är det lätt att komma i håg. Den här vackra Höstfloxen är en "fådd" blomma och som det är med sådana blommor så minns man tydligt givaren varje gång man ser den.
Den här gula Rudbeckian som jag hade turen att vinna i ett lotteri som vi hade när vi hade en trädgårdsdag på försommaren nu så blommar den för fullt precis som den även gör Parkståndet i bakgrunden.
Helt otroligt så kom den förbi och kalasade på Tagetes blommans nektar den här vackra Fjärilen som heter Påfågelsögat. Det är även ett bevis på att vi har fått ett varmare klimat för den fanns inte här förr i tiden utan den har kommit de senaste åren och den är ju så otroligt fin och så välkommen
  
I och med att vi har en så fin September så kan man fortfarande sitta ute och njuta av den härliga solen som fortfarande är ganska så varm.Här i vår fina utemöbel som min svärfar en gång gjorde så har jag bytt överdrag på dynorna många gånger vi det här laget, senast så fick det bli en gammal gardin som jag använde som var av ett kraftigt tyg och dessutom ganska så färggrant.
Jag önskar alla som tittar in här en riktigt fin höstdag.


 



söndag 13 september 2015


Ett trevligt veckoslut och helg
Den här vackra blomman som heter Balsamin och som jag hade nöjet att få se på riktigt och inte enbart på bild på Fredag kväll när vi besökte vänner i en grannby.Jag har tidigare fått frö av den men inte har jag lyckats inte nu står hoppet till nästa sommar den har kommit upp i kruka men just så pass kan jag säga.
Lördag så klippte vi ner Humlen på vårt torp och då tog jag tillfället i akt att ta reda på några så kallade revor av den och har här förberett för att tillverka någon krans framöver.
Jag har inte städat bort allt ute i trädgården på vårt torp utan en del blommor som är fina de får allt stå kvar ett tag till just Tagetes är Fjärilarna  och Humlorna väldigt förtjusta i.Den Tagetes som sitter i krukan har min väninna hämtat frön från utlandet och det är en mycket vacker hög Tagetes som jag gärna vill ha just här i trädgården.
Här har Sorgmanteln hittat till den fina Tagetes blomman och det var även fler fjärilar som ville vara med om dess nektar.
I dag har vi varit till byns höstmarknad och vi var många som var där och gjorde våra inköp för vår del så blev det den här vackra Ljungen samt både bröd och hemodlad vitkål.Vi gick även in och fikade samt träffade en hel del bekanta som vi fick en pratstund med.Vi hade dimma på för middagen men den lättade under tiden vi var på marknaden och solen kom fram.
Nu önskar jag alla en riktigt fin början på veckan.
 
 
 

 
 

fredag 11 september 2015


Frösamlartider
Den här vackra blomman heter Ringkrage och den satte jag som frö på försommaren och har haft den i en kruka på vårt torp.  Här har en blomma hamnat i en vas på grund av att den gick av när jag skulle vattna den naturligtvis så har jag samlat frön från blommor som har vissnat för den är otroligt vacker och lätt att dra upp från frön.
Den här vackra Pionvallmon har jag även samlat frön från även den en otroligt vacker blomma med sina  blomblad som ser ut som siden. 
Den här Malvan som jag har visat Er tidigare naturligtvis ska jag även ha den nästa sommar så fin som den är och en tacksam blomma på många sätt.Nästa sommar ska den få en plats i en rabatt för den blev rejält hög.
För det mesta så samlar jag in mina fröer i ett vanligt kaffefilter och det går ju också bra men i bland när man ska ge bort fröer kan det vara roligt att ge bort dem i ett fint fodral. Här har jag vikit ett litet fodral  av en vacker  pappers tapet.Som Ni ser så ligger i fodralet fröer av den vackra Malvan som jag tänker ge till någon som vill ha.
I naturen så finns det en hel del blommor som sköter allt på egen hand som dessa vackra Violer dem vill man  ju gärna ha i ens trädgård  här har de blivit  olika färger av dem på samma yta.
Den här vackra Rosenskäran vill jag förstås även ha till en annan sommar.På grund av den nyckfulla sommaren så började den blomma först på sensommaren och alla blommor har inte ens börjat blomma ännu.Nu blickar vi framåt igen till en annan sommar då blir säkert allt med vädret säkert bättre det är i varje fall vad jag hoppas på
 Nu håller jag mest på att städa bort i trädgården plocka bort krukor och ställa dem på vinterförvaring och visst är det helt klart mycket roligare när man på Våren får plocka fram dem i stället.Läste i en tidning alldeles nyligen att vi har hösten och vintern för att kunna längta till våren och sommaren det tyckte jag var klokt sagt.
Nu önskar jag alla en riktigt fin höstfredag vi kommer att få det för solen skiner för fullt och luften är hög och lite sval ännu på förmiddagen.






tisdag 8 september 2015



Ett fång av blommor
Även om vi har kommit in i September så finns det mycket att njuta av i form av blommor i trädgården ett helt fång faktiskt.Fackelblomster till exempel de blommar som allra bäst just nu den här plantan har fått vara i fred där jag en gång planterade ner den och den blir bara finare och finare ju äldre den blir.Nu har den fröat av sig och det kommer upp plantor och då tar jag tillfället i akt och planterar den på fler ställen.Just den här behöver man inte binda upp vilket är att föredra.
Den här Rosen som jag inte vet namnet på den levererar verkligen i form av stora klasar av röda blommor den fick jag i gåva när jag en gång beställde blommor via Bakkers blomsterkatalog.Den kommer att bjuda på vackra blommor ett långt tag framöver en mycket tacksam Ros kan man säga.
Den här kanadensiska rosen Morden Centennial den har jag haft i en annan rabatt men där såg jag att den inte trivdes längre så då fick den komma ut i trädgården.Där  fick den alldeles egen plats och se då blev den nöjd,nu blommar den och till nästa sommar hoppas jag på flera blommor förstås.
Den här söta Nävan som heter Silkesnäva den blommar även för fullt och har rejält många blommor.Det är roligt när man får ha kvar blomning även på höstkanten så att allting inte tar slut på en gång när sommaren är över vi behöver det för att orka med sedan när mörker och kyla kommer.
Vi har haft ett riktigt fint väder nu i några dagar och det är så härligt att vara ute och pyssla i trädgården, nu planterar jag om i flera rabatter och fyller på jord där de behövs.I mitt inre så kan jag se hur fint det kommer att bli och hoppas förstås att det ska bli just som jag har tänkt mig sedan så ska jag dokumentera vad som sitter i mina rabatter för annars blir det svårt att komma i håg nu när jag har ändrat om en hel del..
Jag önskar alla en riktigt fin höstdag.







söndag 6 september 2015






Septembersöndag
Gullstav  är en ganska så rejäl växt här står den och blommar i en rabatt vid vårt torp som vi har nere vid byns väg.Den här växten kommer från allra första början från Malå där mina svärföräldrar hade den och det var där som jag först såg den för här nere vid kusten hade jag aldrig sett den, men nu så är det många som har den. Rabatten som den växer i  sköter sig nästan själv dels är det en gammal gödselstack i botten då det varit en ladugård här en gång i tiden och sedan så finns det ett  dike alldeles intill där det i sommar har varit fullt med vatten, så man behöver inte bekymra sig särskilt mycket för att det ska vattnas här och gödsel får den ju  automatiskt.
Inne i skogen på vårt torp där brukar det hamna växter som är liksom över och som man inte vill slänga eller växter som man kanske någon gång vill hämta tillbaka.Slänga växter det måste man i bland göra ändå för man kan inte spara på allt.Det blir ganska så vackert  i skogen bland björkar och andra träd där blommar det lite här och där eftersom det finns en myr i närheten så får de vatten och där få de bete sig lite hur som helst.
Här hemma i trädgården så har Kransveronican med vit färg vuxit rejält i sommar nu har jag planer att göra den mindre yvig och fixa till även  i den här rabatten. 
Även jag drömmer om Våren redan för jag kunde inte låta bli att inte köpa mig en vit Lilja när jag var i blomsterbutiken senast.Nu har jag planterat den och hoppas förstås att den ska ge mig glädje en lång tid framåt hur det blir med det återstår att se.
Jag får önska alla en riktigt fin Septembersöndag
 



 


 



fredag 4 september 2015






Hösten är här

För mig innebär det att man börjar så smått plocka in växter som inte tål att bo ute under vintern vilket den här Murgrönan har problem med.Då får den komma in i stugvärmen och den brukar gilla det för den brukar växa till sig även här och nu kan jag även ta skott av den och göra flera av den.I natt så har vi haft nära gränsen för frost på en del ställen har det nog varit det så då blir man lite stressad och börjar så smått skynda sig att ta in de växter som man vill ha kvar till en annan sommar.
Det gäller även de Pelargoner som jag har på den trappa där flera står och lyser upp tillvaron för alla som ser dem.Den här är min absoluta favorit den har jag fått av min torp granne Valda en rosen pelargon  med rosa och vita blommor och den här kommer från en rätt så gammal Pelargon så även det gör att den  är speciell.
I går valde jag att plocka bort sommarens Tomatodling nu har jag dem på brickor i stället där de får vara och mogna  de får stå i växthuset där de kommer upp i temperatur när solen skiner.De på bilden är inte alls alla Tomater för de som blivit röda har jag inne och dem mumsar vi på för fullt det är ett gott och nyttigt godis.
Nu blommar det som bäst ute i trädgården så ett tag till kommer vi nog att ha vackert där.  Även om det har för tillfället varit lite kyligare så kan det ändå bli varma dagar och vår trädgård den ligger ganska så skyddad så vi brukar inte beröras tidigt av frosten, men det är klart att en del växter som vi har på en del utsatta ställen där måste man nog täcka med duk som till exempel den Dahlia som jag har på baksidan och som är extra känslig den har blivit så stor så att den kan man inte ta in ännu.
September kan annars bli en riktigt härlig höstmånad och jag gillar även den här årstiden när luften blir hög och klar och naturen klär sig i vackra färger. 
Önskar alla en riktigt fin September Fredag och kom i håg att" varje dag i ditt liv är ett blad i din historia".  






tisdag 1 september 2015






Höstmånaden September
En månad då fåglarna börjar samlas för att flytta till annat varmare land. I går så satt dessa i flock uppe i grannens Björk och de hade ett lite konstigt läte och det var lite svårt att se vad det var för art av fågel.I dag har de försvunnit så de har nog rest sin väg.
I går när jag och min granne var ut på en skogspromenad så stod den här Lingontuvan vid vägen dem missar man inte för de har ju så vacker färg.Solen sken och det var en härlig höst dag sedan gick vi hem till mig på fika och efter det så tog vi fram vårt handarbete som just nu är stickning och satt ute och handarbetade en stund.
I dag har jag och maken varit till min barndoms skog och plockat lite grann Blåbär  och här hittade vi stora fina bär.En del av dessa bär ska resa i väg till dottern i Göteborg hennes kollega skulle på kurs dit och då hade hon plats i sin resväska dotter och måg längtar efter norrländska blåbär nämligen.
Hittade även några Åkerbär i anslutning till den boplats som fanns först i min barndoms by vem vet kanske det är de som har haft Åkerbär i anslutning till sitt hus eller också så har fåglarna sått ett frö av bären just där.I vart fall så njöt jag av dessa goda bär som jag hittade där.
Ladan som jag visat tidigare och som min bror rår om den är så fin vid skogens bryn och man kan se att skogen håller på att bli höstvacker på bilden.Jag gillar verkligen att åka i väg hit och bara strosa omkring och njuta av omgivningen beror säkert på att jag vandrat här som barn.I dag kände man tydligt att det har börjat bli höst för luften var lite grann av den karaktären även om det var 15 grader i skuggan.
Ha det nu som allra bäst.