torsdag 30 juli 2015





Sommarfest på vårt torp
I går hade vi bjudit in mina syskon med familjer då vi hade en sommarfest på vårt torp.Här är ju allting ganska så spartanskt då det inte finns varken vatten eller slask i huset och då får det bli enkelt och vad är då enkelt jo det fick bli "surisar" för då öppnar man bara en burk plockar fram några tillbehör och kokar potatis.
Här har jag dukat med papptallrikar och den vackra duken med varma färger har jag fått i gåva vid en prenumeration den har Lena Linderholm designat.
Nu blir det kanske ett tag innan jag ska äta denna delikatess igen för nu har det blivit ganska så nära inpå varandra.
Utanför vårt torp så föll regnet ned och då är det skönt att göra en brasa i kaminen som värmer bra.
Det blev även att tända några myslampor även om bilden visar något helt annat än den skymning som rådde inne i huset.
Utanför vid den väg som går genom byn till torpet så växer Rallarrosen så här fint.
Naturligtvis så måste man ju även plocka in av dem och sätta i en vas för de är egentligen ganska så vackra och det är ju alltid trevligt för gästerna om man gör lite extra fint när de kommer.I dag så är det uppehåll i regnandet men den här sommaren vet man aldrig vad det blir för väder för ett tu tre så faller åter regnet ner igen.
Jag får önska alla en riktigt fin dag





tisdag 28 juli 2015





En bra Tisdag hoppas jag det blir
I dag blir det en härlig dag hoppas jag för solen står högt på himlen och lyser på oss med sina varma strålar.Nu blommar så mycket i trädgården så man vet inte riktigt vad man ska fota .Dessutom så gick min kamera sönder helt plötsligt, men tur är att jag har en riktigt gammal "herk" som jag kan plocka fram som är i hoptejpad och slukar batterier.Tills dess en ny kamera blir inköpt så får den duga jag fyller ju år i November så man kan ju få presenten i förväg och jag ska inte ha någon dyr kamera det får bli en liten som jag kan ha i fickan.
I varje fall så blommar den vackra Polstjärnan vid vår entre och den blommar även mycket den här sommaren och förgyller vid vår dörr.
Våra Doftpioner har även de börjat blomma och man måste ju bara plocka in dessa juveler som doftar så härligt.Efter helgens oväder då det både stormade och regnade så blir inte trädgårdens blommor sig lika efter det Pionen den låg efter marken men sedan jag tagit hand om dem och stöttat dem ordentligt så fortsätter de med sin fägring.
Louise Bugnet rosen den har i år knoppar överallt i busken den har jag bara haft ett par år ännu så den har inte hunnit bli så hög och därför så klarade den sig bra efter stormen.Den har en svag doft och kommer att bli helt underbar med tiden för den är det redan..
Rosenbönan som jag fick av min torp granne Valda den har nu fått sin första blomma och enligt mitt tycke inte särskilt mycket för världen men ändå.Nu väntar jag på bönorna som ska komma sedan man kan visst äta dem vilket ska bli spännande att prova  kanske blir ett kulinariskt minne.
Jordgubbarna är på gång jag har smakat på den första och den var riktigt god i år verkar vi få ganska så mycket av dem dessutom något som jag ser fram emot.Det blir kanske en Jordgubbscemifreddo så småningom det är ju ganska så gott och inte så sött.
Jag önskar alla en riktigt fin Tisdag.







söndag 26 juli 2015





                                  I trädgården just nu
Nu har den slagit ut den Doftschersmin som vi har vid vårt vindskydd och då den blommar så är det en angenäm doft som man möter när man är i dess närhet.
Alldeles intill så blommar dessa Aklejor och den vinröda den behåller färgen och beblandar sig inte med någon annan så det måste vara av en alldeles särskild sort.
Den Kanadensiska rosen William Buffin  även den har just slagit ut och man hänförs av den varje sommar för den är så vacker den ska egentligen klättra men den gör sig även bra som den är.Tyvärr så doftar den inte vet inte om det finns några kanadensiska Rosor som gör det.
Den här Rosen blommar enbart med enkla rosa blommor.När jag köpte den så var det en New Dovn men den har bara blommat med dubbla blommor första året sedan har de varit som den är just nu.Jag tror att den har övergått till den kvist som den var ympad på men jag gillar den ändå.
Nu blommar även Stjärnflockan eller "Linnes döttrar" den vinröda varianten för jag har ju även andra färger av den för jag tycker så mycket om dem.De gör sig så bra i buketter och om de får stå ett tag så blir de som eterneller.I år är de friska för de har inte mått så bra de senaste somrarna och någon sa att man nog måste byta ut dem men det verkar jag inte behöva göra.
Jag får tacka Gunilla som gav mig namnet på den växt som jag visade i mitt förra inslag nu står rätt namn på fliken.Kan även berätta att vår måg från Göteborg han åt "surisar" även om han tyckte att de doftade "tåbira" han fick även annat att äta men bra gjort av honom att smaka tyckte vi.
Vår helg har bestått utav marknad i Byske och Pite dansar och ler där vår dotter tävlade i en talangjakt där hon kom trea.
Nu inväntar vi i dag oväder vilket känns i kroppen vi får se hur mycket det blir av det.Önskar alla en riktigt fin Julisöndag den sista i månaden för övrigt.





torsdag 23 juli 2015


                                        En salig blandning
I går var vi och "grattade" min väninna som fyllde år och på sommaren så är det så härligt att man då kan gå ut i trädgården och plocka i hop en bukett av allehanda blommor och ge bort.Hon fick även ett par hemstickade sockar som hon kan behöva när det åter blir kallare tider.Före den visiten så var vi även i väg till flyget för att hämta vår dotter och måg som har kommit hem från Göteborg  för att hälsa på några dagar och det är förstås en riktig höjdpunkt.
I trädgården så har även den väldigt vackra rubinröda Vallmon slagit ut den som nästan ser ut vara gjord av sidentyg.Dessa fröer har jag själv sått de gjorde jag under förra hösten och fröerna  verkat ha åkt i väg till många olika ställen  så nu blommar det även i andra rabatter men det gör inte alls någonting.
Den här söta blå blomman som jag tyvärr inte vet namnet på men den är som små stjärnor som blommar i rabatten.Jag hittade den på en trädgårdsdag och på etiketten står endast "blå blomma" så den som velat dela med sig har tydligen inte heller vetat det.
Gul Fetknopp den är så fin med sina gula blommor det kan inte hjälpas men nog ser man dem allt i rabatten där de står dessa små solar,här gör den sig särskilt bra under den Blodhägg där den växer.
I kväll så ska vi ha surströmmingsfest vår måg har aldrig smakat på denna som jag och många med mig kallar för delikatess.Naturligtvis så ska han få någonting annat  om han nu inte skulle gilla den för alla kan inte göra det.Hur som helst så är det bara så roligt att de är hemma även om deras schema är full bokat men i kväll får vi rå om dem lite extra.
Jag får därmed önska alla en riktigt fin Torsdag.









måndag 20 juli 2015






Måndagsblandning
På vårt torp så blommar Hansarosen så fint nere vid vägen och här passar den otroligt bra.Den Ros som vi hade som häck på vår tomt när vi flyttade till vårt hus för 27 år sedan och som vi bytte ut mot en Rönn som vi tycker passar mycket bättre som häck och det bytet har vi inte ångrat.I och med vi har planterat några av dem vid vårt torp så får vi ju ha kvar dem ändå.
Den här vackra insekten fanns på ett blad en dag när jag skulle fota några blommor vad det är vet jag inte men den är vacker i sina färger.Om man har ögonen med sig så kan det dyka upp både det ena och andra av olika insekter som man tidigare aldrig har sett och som här hade jag turen med mig.
Hemma i trädgården så blommar i vanlig ordning den  Näva som heter Trädgårdsnäva och som har så fina blommor.Nävor är en växt som jag tycker mer och mer om för de blommar oftast under en lång period, att de gärna sprider sig gör inte mig så mycket då kan man ju dela med sig och man behöver heller inte ta hand om allt som har frösått sig heller.
Ni vet ju att "Alla morgondagens blommor göms i det frö som sås i dag" för så är det ju.
Här har jag en annan variant av Näva nämligen Jungfrunäva den har ljusrosa blommor och är mycket dekorativ.
Rosenpimpinell har nu slagit ut sina rosa svansar och enligt bladens utseende så måste det vara en släkting till Blodtoppen.Så småningom när Rosen intill ska börja blomma så blir den så otroligt dekorativ tillsammans med den jag får helt enkel ta en bild och lägga ut på min sida så att ni får ta del av den kombinationen.
Får jag presentera Fransnejlikan den har jag en gång fått av min granne Pia  och den vill även vara med på många ställen.Den här ska jag så småningom plantera tillsammans med andra av samma sort som jag har i en annan rabatt men den får stå här och visa upp sig tills dess att den är färdig med det och blivit till frökapslar.
Vi har haft ett riktigt härligt väder nu ett tag vi har äntligen fått vara med om lite grann sommar vilket var på tiden och dessutom i flera dagar dessutom.I dag är det än så länge en mulen dag så i dag passar det bra att klippa gräs och göra fint i trädgården.Ha det riktigt bra alla som tittar in här på min sida.








lördag 18 juli 2015






En må bra dag
När solen skiner och det är ljummet i luften och man kan sitta ute och mysa med ett handarbete av något slag som här håller en duk att växa fram.Nu har ju trädgården fått sitt "piff" i form av ogräsrensning så då finns tid för annat mysigt att göra uti mellan. Det här är ett sätt som jag gör när jag har en "må bra dag" på sommaren.


Jag ställer Radion på bron och tar strömmen från vår hall sedan kan jag lyssna på program ett där jag gärna lyssnar på programmet Sommar den här dagen var det Leila Lindholm som sommarpratade.
Alldeles intill så blommar den vackra  Rosen vars doft når mig där jag sitter och myser jag kan även höra och se Humlorna vara i den.De har fullt upp för just nu så blommar det både här och var.
I rabatten intill så blommar för fullt den vita Prickklockan som en del inte vill ha i sin trädgård för att den vill gärna vara överallt, men hos mig är den välkommen.Jag brukar plocka bort de blommor som har vissnat då kan den blomma ganska så länge och det vill man ju.
I samma rabatt samsas även Polstjärnan som just nu har börjat slå ut i blom och i år kommer den att bli helt täckt med vita söta Rosenblommor.Även i dag den här Lördagen så skiner solen och jag hoppas att den får vara kvar hos oss hela dagen för nu har man ju fått smak på den och gärna känna den här "må bra"känslan som man har när den lyser på oss.Jag får önska alla en riktigt fin sommar Lördag.







torsdag 16 juli 2015






En blommig Torsdag
Nu har den slagit ut för andra året i rad den rosa Krolliljan och den är lika magnifik i år som den förra var. Dessutom så kommer den med en stängel till men den har inga knoppar ännu så den får jag vänta på.
Under vår Tall framför vårt hus så blommar sommarens Prästkragar.här gör dem sig så otroligt bra det här är helt vanliga jag har tagit reda på några som jag såg hade rotat sig i vår trädgård och planterat ner här och det blev helt rätt plats att ha dem på.Jag tror nog att det kan bli rejält många av dem men då blir det till att gallra så man får den mängd man vill ha.Jag tycker att de är sommarens budbärare och de blommar ju rätt så länge dessutom.
Praktbetonika även den en växt som just nu har slagit ut sina rosa blommor och just den här sorten har väldigt vackra blad så när den blommat ut så är de en prydnad i sig.
Den här vackra växten vars namn är Polemonium "Stairway to Heaven" den som jag inköpte på försommaren för dess brokiga blads skull och inte blir den mindre populär då den dessutom blommar så här fint.Växten går ända upp till zon 7 så den bör klara sig här hos oss då zonen är 5.
Här är en liten skymt av vår trädgård med rabatter på båda sidor och den Pil som vi klippte för några år sedan har blivit så här fin nu är den egentligen som vackrast när den har den här formen.
För några dagar sedan när jag var på promenad med min granne så gick vi inte genom skogen utan promenerade genom vår by.Här och där så växer det vackra Lupiner dessa som nu börjar vara en fara för vår fauna och på många ställen så växer de vackra vid våra vägar, vem kunde tro att de skulle vara på det viset.
Natten till i går så hade vi åska och den tog då ingen värme med sig men kom inte heller med någon för just värmen har lite svårt att etablera sig här i sommar.Man får ta vara på alla de dagar när solen skiner på oss då blir det automatiskt lite skönare klimat.
Jag önskar alla en riktigt fin sommar Torsdag.









söndag 12 juli 2015






Lite ditt och datt en sommarsöndag
Redan så har vi plockat in en av sommarens primörer nämligen egenodlad gurka och som det gör när någonting smakar bra så blev den fort slut, den smakade så gott.Det är otroligt att den har hunnit växa till sig och bli stor för vi har inte haft särskilt många solskenstimmar men  nu är många fler på gång dessutom det beror säkert på vårt dygnet runt ljus.
När maken skulle hämta Nässlor till vårt nässelvattnen som han gör som näring till vår trädgård så fann han det här mini trädet som jag tror är början till ett Olivträd. Någon hade kastat det på komposthögen i skogen nu står det i en kruka i vår trädgård, oftast får den stå inne i växthuset för jag tror att den tycker om dess värme.Vi får väl se hur det kommer att utvecklas får jag det att överleva så ska jag ha det inomhus till vintern.
Det här gula Penningbladet lyser upp där den växer först tyckte jag att det såg ut som en vissen växt men jag har börjat tycka om det mer och mer.Här får det sitta så det ser ut som att det växer ur en kruka men sanningen är att en terrakotta kruka en gång gick sönder och för att använda den på nytt så målade jag skärvorna i en blå kulör och då blir det fint som prydnad i trädgårdens rabatter.
Jag har inte så värst mycket prydnader i trädgården men det här rostiga hänget köpte jag för flera år sedan i en butik och det blir bara vackrare med åren.
Plymspirea är så otroligt dekorativ med sina vita spiror den här växer hos vår torp granne i deras trädgård, här pryder den sin plats bland stora stenar och skogen i bakgrunden.I dag så får vi nog en riktigt fin sommarsöndag med en sol som ska skina på oss.Den besökte oss även i går när vi var på vårt torp där vi kunde sitta i solstolen en stund i varje fall mellan varven den gick i moln.Vi hade även turen att bli bjuden till vår granne på eftermiddags fika då det vankades rabarberpaj,glass och goda hallon till kaffet.
Jag får avsluta med att tacka för fina kommentarer i mitt förra inlägg som vanligt så är det så roligt att Ni gör era avtryck här på sidan.Om det skulle vara någon som gärna vill skriva en kommentar och inte har någon blogg så där man klickar på "kommentera som" där klickar  man på anonym och bara skriver in sitt förnamn så kanske jag känner igen Er.Jag önskar alla en riktigt fin dag. 






torsdag 9 juli 2015






En dag i juli
I dag så har vi åter en regnig dag dessutom så blåser det och då kan man ju ägna sig åt lite trevliga saker att göra  inomhus så just därför så har jag sytt ett par ljusmanchetter i tyg.De är ganska så enkla att göra men ändå så tog det några timmar att sy kanske för att jag aldrig har gjort dem tidigare.Det kan vara fina presenter att ge bort och nu när man har gjort ett par till sig själv och vet hur man gör så går det säkert snabbare en andra gång.
Allt som växer utomhus gillar verkligen att de får sig en ordentlig rotblöta för det mesta växer så det nästan hörs.Som till exempel den här Örträsk rosen som den visst heter den är över två meter och blommar just nu med sina vackra doftande blommor.Den kommer vi att sätta sekatören i när den blommat klart för att få ner den så den blir lite buskigare
Den här röda Alunroten som egentligen brukar vara en låg variant den har enormt höga spiror.Förra hösten så fick alla rabatterna kompost jord så det är säkert även en orsak till att det växer.
Bergklint så fin där den står och även väldigt fin i buketter den har en förmåga att gärna se till att den hamnar på flera ställen då den självsår sig ordentligt.
Den här vackra Malvan som heter Mikaela och som jag har frö sått under våren blommar nu för fullt.Fröna fick vi när vi var på en trädgårdsresa till Lycksele för ett antal år sedan och ägarinnan delade snällt med sig av dess frön vilket jag naturligtvis är så glad över.Nu kommer jag  naturligtvis att ta hand om dess frön till hösten så kan jag sätta dem till Våren igen för de var lätta att få till att gro.
I går hade vi en dag med uppehåll i regnandet då kunde man vara ute i trädgården och flytta på en del växter och se till att det blev lite snyggare i rabatterna.Vattna behöver man inte göra då jorden är tillräckligt fuktig vilket kan vara en fördel i och för sig men nog längtar jag nu efter solen det är ett som är säkert.
Önskar alla en fortsatt bra dag.







tisdag 7 juli 2015





En del blommor
Som den här vackra Aklejan som när jag fotat den och såg bilden upptäckte att den hade en dubbel kjol, den finns vid vårt torp se så fin den är.Aklejor har ju funnits i flera hundra år och man kan undra hur gamla de är de Aklejor som bott i den här gamla torp trädgården.Aklejor är ju kända för att korsa sig och då kan de se ut på olika sätt varje gång vilket gör att de är ganska så intressanta.
Här växer även en vit Akleja men den har jag en gång fått av en arbetskollega och den verkar än så länge hålla sig till den färgen.Just den vita Aklejan heter på engelska Columbine som betyder duvlik som betyder att om man vänder på en vit Akleja och du får se fyra vita duvor med uppsträckta halsar framträda.I Frankrike så kallas Aklejan för "älvahandske" eller "vår frus handske".Ett gammalt svenskt namn på Akleja är duvblomma man kan säga att kärt barn har många namn.Informationen har jag hittat i Allt om trädgård.
Hemma i trädgården så har en ny Violruta dykt upp den har andra blad än de som jag har tidigare och något som jag jublar över är att den inte har löss för det är så trist att de ofta har den åkomman.Vinden eller kanske Fåglarna har fört med sig den nya varianten som jag är så tacksam över.
Bronsrodgresian blommar för första gången och kanske är det just därför som bladen på den inte är lika rosa som den brukar vara jag tror att det har en inverkan.
Nu blommar även mina två varianter av Iris den här vackra gula och den lila i bakgrunden dessa juveler som är så otroligt vackra ser nästan ut som en Orkide.
I dag har vi en blöt dag då det regnar ganska så mycket så i dag blir det inre tjänst som jag brukar säga för det finns en del göromål.Nu vill jag att sommaren ska återvända med ljuv värme och en sol som lyser på oss.Med det så önskar jag alla en bra dag.