fredag 29 maj 2015




Tålamod

Ja det får man minsann ha när man ska vänta på trädgårdens alla blommor särskilt den här våren som gärna vill vara av det lite kallare slaget. Nu har den äntligen kommit sig för med att slå ut i blom Löjtnantshjärtat och ängeln har även kommit på plats på sin sten så nu börjar allt ta sin form.
Tulpanerna dessa vårblommor som man köper i affären tidigt för att få lite vårkänsla och  nu blommar de i rabatten  med sina krispiga blad och fina blommor och då blir man ju förstås glad.
Nävan med dessa fina blad är nu på gång den hämtade jag på en trädgårdsdag och den blev min för dess vackra blad enbart.
Så här vacker är den när den blommar med sina klarblå blommor så då blev jag ännu mer lycklig över att jag tog hand om den.Nävor överlag har jag blivit förtjust i då de ofta blommar nästan hela sommaren åtminstone en del av dem.Nu på morgonen så var himlen blå och solen sken men det kommer att bli en mulen dag som det ser ut just nu.Väderlekstjänsten har även pratat om åska inget som jag längtar efter för om den kommer så vet man inte hur mycket den ställer till med.Jag vill gärna ha uppehåll för luften är faktiskt lite varmare nu och det kommer att bli mycket bättre väder till veckan så jag lever på hoppet att det ska bli så.Jag får med det hoppas att Ni får ett fint veckoslut.







tisdag 26 maj 2015





En Maj dag
I går hade vi en ganska bra dag för att göra ute göromål då blev det att städa och olja in altanen så nu kan sommaren komma.Maken klippte även gräsmattan för första gången för i år och då får man ju bara av det en förkänning av att vi går mot sommar ändå.
Brunnävan den är så fin med sina brokiga blad det är mest därför som jag har den för när den blommar så är det med väldigt små blommor som är vinröda och inte särskilt synliga.
 Alpklematis som växer här på vårt vindskydd den har jag hittat i skogen där det är en gammal kompost för flera år sedan .Nu har den växt till sig och i sommar så hoppas jag att den ska komma med flera blommor.
Förra sommaren så blev det med en blomma enbart men jag blev glad ändå för då såg jag att den hade bestämt sig för att trivas här i vår rabatt.
För en tid sedan en solig dag då vi var till vårt torp så hade jag turen att föreviga den Sorgmantel som flög och satte sig på precis rätt ställe. Det är så trevligt med dessa Fjärilar som fladdrar för vinden de förgyller ens dag på sitt speciella sätt.
I dag så är det en mulen dag men vi vet att solen den skiner ovan molnen.I natt har det regnat kan vara bra då jag i går även var i rabatterna och där hittade en hel del plantor som kommit upp och som jag har flyttat till andra ställen i trädgården.
Ha en härlig Tisdag och ta hand om Er.





lördag 23 maj 2015


                                                        Pingstlördag 
Kan säga att det regnar här hos mig i dag.Man blir ju så glad över att gårdagen var fin  när vi var på utflykt med några vänner så hade vi en bra dag med sol visserligen blåste det ganska kraftigt men vinden var ljum.I dag har vi en kyligare dag med endast några plusgrader men då får man vara inne och göra andra saker åtminstone så gäller det för mig.
I går på vår utflykt så åkte vi i väg till en handelsträdgård som heter Gråbergs plant där blev det en del inköp bland annat den här Solbrud (bilden hämtad från nätet) heter den.Jag vet vart jag ska plantera den och min förhoppning är nu att den gärna vill vara här hos mig ett bra tag framöver och blomma rikligt.Det blev även en växt som heter på latin Polemonium den är brokbladig och blommar i blått dess blad tilltalar mig så därför så blev den inköpt.Sedan blev det även en del sommarblommor  en gul Million bells  bland annat.
Vi åkte även i väg till  ett ställe som heter Rosengård  där inköpte jag den här vackra Palettbladet
den var så vacker så jag bara måste köpa den.Där blev det även en Lavendel.Där fanns det även en liten marknad med allehanda prylar som var hantverk men det blev inga sådana inköp utan blommor var det som vi föll för den här gången.
Där blev det även ett Kaukasiskt förgätmigej som den på bilden den dog förra vintern så jag bara måste ha en ny nu när jag hittade den.Vi åkte även till ett av stans mysiga fik och fick oss en smörgås och go kaka  innan vi åkte på sista stället som var Rondellen där kunde vi köpa billiga prylar för min del blev det ett fat i glas för femton kronor.När regnet upphör så ska jag bege mig ut och plantera mina inköpta växter nu hoppas jag att vi får värme för den längtar jag efter allra mest.Jag önskar Er alla en riktigt fin Pingsthelg. 





                 

torsdag 21 maj 2015





En skön Torsdag

I dag har jag varit ute i trädgården hela eftermiddagen och fixat till en rabatt så den skulle bli som jag tänkt mig den och till slut så blev jag nöjd.Jag plockade även in av trädgårdens fägring i form av en bukett Vårkrage det måste man ju för de är ju så fina och annars så får man inte beundra dem på nära håll.Det kommer helt säkert att bli många fina buketter under sommaren,jag lovar.

Ute i trädgården så har nu Fjällkåpan kommit med sina fina blad den är som allra finast nu så här på vårkanten.
Det här vackra gräset har även det vuxit upp och det tillför en rabatt ganska så mycket då det lyser av sig med den gula färgen.Tyvärr så vet jag inte vad det heter men det spelar inte för mig någon roll bara det är vackert.
Den här Citrusplantan har fått ny jord i dag den ska jag ha i vårt växthus.Jag satte ner några kärnor för några år sedan och jag tror att det var från en Mandarin och den har nu blivit så här stor det är jag ganska så stolt över att jag lyckats få den att överleva flera vintrar.Den har ganska så vassa taggar och de är även rejält stora.
Hos min väninna blommar det så här fint vi bor inte särskilt långt i från varandra en mil ungefär men hon har en helt annan växtzon än vad vi har här hos henne har även Pionerna kommit upp och hos henne växer det som bara den.
I morgon ska vi ut på en utflykt det blir besök på flera ställen där vi kan inköpa växter och även få lite mer inspiration så det blir en trevlig dag det ser jag fram emot.De har även lovat bra väder och varmare ute i dag har det varit både regn och solsken och ganska så härligt mellan varven.Ha nu en riktigt fin eftermiddag alla som tittar in här.





måndag 18 maj 2015


                                                           Majbilder
I bland så sätter sig blommor lite vart som helst och verkar trivas riktigt bra även om de har det ganska så bistert.Som det här vita Rosenplistret det har hittat en plats vid vår garagedörr där de inte alls har det särskilt fett i form av jord och näring men den blommar så här fint ändå.Naturen den är förunderlig när det blir på dess egna villkor då går det mesta bra.
Jag har i dag planterat en del växter i krukor som jag ska ha ute under sommaren och bland annat så har jag satt ner gula Penningblad som nu ska få förgylla väggen vid vår groventre där är de så fina mot den röda väggen.Jag gillar ju att plantera perenna växter i sommarens krukor av många orsaker dels så är de frosttåliga och de gör att man kan sätta i gång redan nu i Maj och inte behöver vänta tills dess att de så kallade "järnnätterna " har varit.Sedan så har man ju växter att hämta från olika rabatter som Penningblad de har jag på många olika ställen men även andra tåliga växter.
Visst är det härligt med den här tidiga vårgrönskan som är så skir man kan inte se sig mätt på den man njuter varje dag men särskilt när solen lyser då är det som vackrast.
Lördag kväll tillbringade vi vid den här sjön vi satt inne i stugan och beundrade några sjöfåglar som simmade utanför där hannen krumbuktade sig allt vad han kunde för sin blivande fru.Även om kvällen var vacker så var det inte särskilt varmt när vi åkte hem senare på kvällen så var det en minusgrad.
Det var lite Maj bilder från mitt hörn av världen önskar er en fin fortsättning på dagen.









fredag 15 maj 2015

                                                                               
                                  Mitt i månaden Maj                  
Tänk att vi redan har hunnit till mitten av månaden och här har vi  rena rama höstvindar med storm regn och hagel  till och med åska ,men den kom inte med värmen utan den kom med mera kyla något som man inte vill ha just nu.Det spelar inte någon roll för naturen den tuffar på vidare i alla fall, utanför fönstret så blommar Vitsippan och den gör mig glad här är man nöjd om man har den i trädgården.
Den gula Vårkragen  även den har börjat blomma och den kommer vi att få njuta av ett bra tag framåt.
Den röda Gullvivan den blommar även och jag är speciellt glad över att jag har den i trädgården.Den fick jag av min granne och att den har överlevt och kanske till och med kan fröa av sig och bli fler av skulle göra mig väldigt nöjd.Den gula har jag  även haft åtminstone för några somrar sedan men jag har inte något minne av att den fanns i fjol somras.
Dessa fröer fick jag av en bekant när vi träffades för ett tag sedan och det är fröer av Balsamin en gammaldags växt som man hade på mormors tid.
Så här ser den ut (jag har lånat bilden från nätet) den ska vara lättodlad och man bör knipsa av stängeln åtminstone en gång när den kommer upp för att den ska bli buskigare.Jag har tänkt plantera ut den i krukor i sommar jag tror att den ska bli fin tillsammans med någon silverfärgad bladväxt och kanske även med någon vit blommande.Det finns även Jättebalsamin men den ser ut på ett annat sätt och den vill jag inte ha i trädgården för den skulle helt ta över då den sprätter ut sina fröer hur som helst.
Det var allt för i dag nu hoppas jag att alla som tittar in här får ett riktigt fint veckoslut.






tisdag 12 maj 2015





En riktigt bra Tisdag
Med vårarbetet så hör ju även fönsterputsning och i dag på förmiddagen så blev jag klar med det arbetet ,så nu kan jag bara pyssla med trädgårdsarbete och det är ju det som jag gillar allra mest.

Pilen på baksidan av vårt hus har nu blivit beskuren och just nu så ser den inte ut så mycket för världen men den kommer att bli jättefin när bladen kommer att utvecklas.Temperaturen i växthuset kommer att höjas en del grader för den har ju skuggat vilket har varit bra men man får väl ställa upp lite mer fönster i sommar.Pilar behöver tuktas i bland för att de ska vara vackra.
Krokusarna som jag har i en av våra rabatter de har nu slagit ut och de är verkligen underbara med sin vackra färg.
Den brokbladiga Lungörten har även den börjat slå ut med sina små fina blommor men jag tycker att den är nästan ännu vackrare för enbart dess bladverk.
Ni kan ju se så fin den är under sommaren när den har vecklat ut sina brokiga blad ordentligt då är den helt underbar att ha tillsammans med andra växter.Jag har förstås planterat den i flera rabatter just bara för att den är så fin.
I dag hade de hotat med åska men som tur var så blev det inte som de sagt för på eftermiddagen så kom solen fram och vi kunde sitta ute och dricka eftermiddagskaffet och få en härlig sommarkänsla.
Nu är det så mycket som är på gång i trädgården och vad jag kan se så har nog det mesta klarat vintern och då blir man ju riktigt nöjd.Med det så hoppas jag att Ni får en riktigt fin eftermiddag.







lördag 9 maj 2015


                                            Första vackra dagen i Maj
Härom dagen hade vi den första vackra dagen i Maj när vi hade sol och växlande molnighet samt 18 grader varmt och vi fick en försmak av försommar.Då händer det mycket i trädgården som att Kungsängs liljorna slår ut med sina rutiga kjolar.
Den gula Citronfjärilen som vi egentligen inte ska ha här hos oss enligt en biolog som vet.Den har flyttat hit hos oss på grund av att vi har fått det varmare än vi har haft tidigare och inte blir vi ledsna för det.Glad blir man ju när man lyckas fånga den på bild för den är minsann inte lätt att få till att fastna på linsen men i bland måste den ju stanna till för att vila och då kan man ju passa på.
Den här vintergröna växten med blanka blad och som blommar med den här enkla ljusblåa blomman den har även den börjat blomma nu när luften blivit varmare.
Hos min torp granne Valda där blommar det av både Krokusar och även några Snödroppar det är så fint när det blommar i gräsmattan.Hon brukar stoppa ner en hel del lökar på hösten i något hål där någon sten har varit eller även runt omkring större stenar som de har många av på deras tomt.
I dag har vi regn här dessutom ihållande har de lovat men även det är välkommet för både trädgårdsfolk och de som håller på med andra grödor.Jag får önska alla en riktigt fin Lördag





onsdag 6 maj 2015




Vårpyssel en vanlig Onsdag
Nu har jag ställt in mina Pelargoner i växthuset där få de både ljus och värme.I sommar har jag 11 stycken så många har jag aldrig tidigare haft det ska bli roligt när jag kan ställa ut dem i min blomstertrappa som står och väntar på att få komma ut ur sin förpackning.Nu gäller de att placera den på rätt ställe men den ska nog få stå på framsidan så man kan se dem där får de både sol och även lite skugga.
I sommar har jag inte så många projekt för jag har redan tillräckligt med rabatter men en del behöver lite mer omtanke så i dag har jag gjort om den lilla rabatten under vår Blodhägg.Jag har hämtat stenar vid vårt torp för där går det en rullstensås så där är det gott om dem jag tycker att just stenar är så dekorativa runt en rabatt och jag blev riktigt nöjd över mitt arbete .
Förra sommaren så såg det ut så här då var det en kant av trä som maken sågat till så den var kantig vilket också var fint men den hade blivit för liten då trädet växer.I den här rabatten så har jag Fetknopp,Taklök,Timjan och Jätte fetknopp jag kommer nog att sätta hit en liten Näva så småningom så att det blommar hela sommaren..
Jag har ju planterat en hel del fröer och däribland så har jag satt frö av Ekorrkorn som jag kan rekommendera det är ett gräs som har så vackra ax för de skimrar i olika färger.Om man har haft den i rabatten tidigare så kan det hända att man får gräs även nästa säsong  för den har en benägenhet att fröa av sig och då kan det komma upp både här och där.
I dag har vi haft en mulen dag och det kom även regn när jag hade planterat klart vilket kom alldeles i rätt tid då behöver man ju inte vattna.Jag önskar alla en riktigt fin fortsättning på dagen och tack för kommentarer som jag fick i mitt förra inlägg.





måndag 4 maj 2015


                                                               Vårlycka
I dag efter lunch så var jag på promenad efter en grusväg som går till en by nära vårt torp jag var på jakt efter Tussilago.Jag tyckte att det såg ut som det lyste gult vid vägens kant längre fram och mycket riktigt när jag kom fram så fann jag vad jag sökte.Där stod de så gula och fina och lyste upp vägrenen det här kallar jag för vårlycka .
Naturligtvis så plockade jag med mig en liten bukett  för så fina blommor vill man ju gärna ha med sig hem för att njuta av dem på nära håll.Jag brukar varje Vår plocka mig en liten bukett att ha på bordet eller på fönsterbrädan när jag hittar dem.
I helgen så har jag städat på torpet vilket innebär att jag nu kan åka hit och bara vara det finns inga måsten och så ska det vara när man har ett ställe att åka till. I dag så har jag verkligen gjort det för i bland så måste man lägga allt åt sidan och bara njuta.

Från vår glasveranda kan man se att det har börjat bli grönt utanför och fåglarna de gillar läget att det nu äntligen är tid för att sätta bo och bilda familj för de spelar mer än vanligt.Den här tiden på året är nog den bästa när vi har hela sommaren framför oss.
I dag på förmiddagen så var vi en sväng till stan  och gjorde några ärenden och då blev det ett inköp av den här Blåklockan jag tror den heter Campanula den ska jag plantera ut  i trädgården har jag tänkt.Vi har i dag haft sol och nio grader varmt och så har det naturligtvis blåst för det gör det i stort sett varje dag numera  det var länge sedan nu att vi hade en dag som var vindstilla.Nu börjar jag även längta efter varmare vindar det tror jag även växterna i trädgården gör för de växer  väldigt sakta.
Ha nu en fortsatt bra dag  och ta hand om Er.







fredag 1 maj 2015



                                                      Första maj
Blommig Fredag har det temat för dagen och nog säger man sköna Maj välkommen
allt till en underbar månad som Maj just är.
Nu börjar det flesta växterna som har överlevt att visa sina första krafter att sätta knopp och inom kort börja blomma här har jag Vårkrage som snart kommer med gyllengula blommor.

Den här brokbladiga  Ädelsyrenen den har även den börjat få svällande bladknoppar och jag längtar till den tid då den börjar blomma för dess underbara doft som dess blommor har. 
På vårt kära torp så har Pilen börjat skönja grönska här har vi nästan räfsat klart det återstår endast på baksidan där de legat kvar snö ända tills nu.Nu är en tid då vi snart har ljust hela dygnet och det är en härlig tid när man kan vara ute extra mycket och njuta av vår natur lite extra.Det är kan man säga en kompensation för mörker och kyla som vi har under vintern.
Här hemma så är vi även i stort sett klara med räfsning i trädgården  nu väntar vi bara på värmen ska komma och jag bara njuter av den årstid som vi just nu befinner oss i.
Jag har även sett de första av Tussilagon som jag såg i en dikesren en blomma som förknippas med så mycket Vår då vi här inte har så värst mycket Sippor ute i naturen utan de finns just bara i trädgårdarna.
Gå gärna in på den här sidan för att se mera av dagens tema  http://blandrosorochbladloss.blogspot.se/
Vi tackar även den som har den bloggen som tagit sig tid att bestämma ett tema för den här trevliga utmaningen varje Blommig Fredag under våren nu är det här den sista för den här gången.
Jag önskar förstås alla en riktigt fin första Maj ha det gott alla.