måndag 30 mars 2015




Och så var påskveckan här
Nu har vi ju börjat årets påskvecka vi får hålla tummarna för att vädergudarna är med oss för man vill ju gärna vara ute så mycket som möjligt och visst vill vi ha sol.
Lördag var så här fin det hade kommit snö under natten och solen sken och det kunde kännas tydligt att solen börjar vara ganska så varm.Den nya snön gör ju att den gamla far väldigt illa så även om det är ett bakslag så är det helt ok för årstiden.Vi hade även fint besök av dotter och måg som kommit hem från Göteborg så det var tur att det kommit lite grann nysnö för de ville ut och prova på att köra skoter något som de verkligen gillade.Hon skulle även sjunga på Skellefteå Kraft Arena på kvällen då det var match och Skellefteå vann något som det oftast gör när hon är där och sjunger nationalsången så man kan säga att hon för tur med sig.
I vårt köksfönster så har jag pyntat ett porslinsägg som jag fick av min väninna Ingrid, i krukan finns Murgröna och påsklilja  båda ska jag plantera ut i trädgården senare.
I vårt påskris så har jag inte bara pyntat med ägg utan även med fjärilar som jag har virka Fjärilar ger ju en hel del vårkänslor kan jag tycka och jag längtar tills dess de kommer fram igen men tills dess så får dessa duga så länge.
Så här ser den ut i närbild de går väldigt fort att tillverka man gör bara en blomma med åtta uddar och viker  blomman så det ser ut som en fjäril sedan virkar man spröten och syr i hop den på mitten mönstret creando: Virka en fjäril  hittar  Ni här om Ni också blir sugen på att virka dem.
I dag är det en mulen dag  vi får se vad den innebär eventuellt ska vi på födelsedagssfika till våra vänner i Kåge.Jag får som avslut tacka för de trevliga kommentarerna det är så roligt att Ni tar Er tid att göra ett avtryck på sidan och jag får även hälsa nya följare välkomna.Ha nu en fortsatt bra dag och ta hand om Er.









fredag 27 mars 2015







Överraskning
 Är temat i Blommig Fredag och nog blev jag överraskad allt när jag hade turen att vinna den här brokbladiga Syrenen när jag var med på ett lotteri och hade köpt endast två lotter .Det här var för några år sedan och nu har den vuxit och blivit så här fin och blommar med ganska så stora klasar varje sommar.
Glatt överraskad blev jag även över att ha dessa söta som jag kallar Mattram men de kanske heter någonting annat för de fanns med i den jord som vi hade köpt av en granne.Jag minns hur fina jag tyckte att de var när jag som barn hittade dem på en äng i närheten av vårt hus.
Första sommaren som de blommade dessa fina Vallmo så blev jag så glad och dessa skönheter har fåglarna kommit med och de passar så bra under vår Tall.
Glatt överraskad blev jag även när Taklöken blommade för två somrar sedan och så här vackra blommor hade den för den blommade inte förra sommaren.
Glad blev jag även förra sommaren när de här vackra Irisen blommade med så här många blommor för den är lite svårflörtad.Mindre glad blev jag däremot när jag två mornar kom ut och fick se att någon varit där och knipsat av en del blommor  vem förtäljer inte historien någon trodde att en Hare hade varit på visit i trädgården.
Förra sommaren i början på Augusti när vi satt under vår Pil  vid vårt torp och njöt av det fina vädret så kom det två Sorgmantlar.En av dem satte sig på mitt ben och satt där ganska så länge ända tills jag puttade i den. Man blev förundrad och glatt överraskad och vilken tur att jag hade kameran i fickan och kunde föreviga tillfället.Har nyligen läst i en tidning att Sorgmantlar gillar inte att vara flera på samma ställe de äter inte heller nektar från blommor utan gillar mera träd som Björk och Sälg den är även en dagfjäril.Den övervintrar även som fullbildad Fjäril och kommer fram i April så snart får man se den igen.Önskar alla som tittar in på min sida en riktigt fin kväll och som vanligt så tackar jag för fina kommentarer det gillas kan jag säga.Gå gärna in på den här sidan för att se fler överraskningar
Bland rosor och bladlöss








onsdag 25 mars 2015





Penningblad
Medan trädgården fortfarande är i sin vintervila och inte bjuder på något ögongodis ännu så tänkte jag att jag kan ju få presentera en perenn växt som har bringat mig glädje nu i säkert mer än tio år.En planta av den här växten hittade jag på en trädgårdsdag  och den har förökat sig som de gör de växter som trivs så nu har jag dem på flera ställen.Här har en reva letat sig utanför rabatten men det gör inget för den är så fin där den nu vill vara.
Jag sätter gärna den tillsammans med andra växter i kruka på väggen tillsammans med en gul Tagetes så blir det inte helt fel  så här kommer det troligen att se ut även den här sommaren.
Här har jag den i en ampel som sitter på en pinne med krok av smide även här är den fin.
Eller som här enbart Penningblad i en kruka även här här den fin.
Här har jag ett gult Penningblad.I bland har man tur för något år sedan så passerade jag den kompost som finns inne i skogen i närheten av vårt hus.Där fanns den jag såg på en gång att det var ett gult Penningblad så jag tog en reva och planterade ner den i den här rabatten och den trivs så här bra och fin blev den tillsammans med andra i  ungefär samma kulör.
Tur är det även att man har en del trädgårdsbilder i sitt bildarkiv som man kan titta på och längta till vi snart är där.Nu har vi fått ett rejält bakslag med kyla, i morse var det 10 minusgrader så det som tidigare har börjat komma upp i rabatten det får nu ta en paus och vänta men snart så är vi ju där trots allt man måste bara  vara utrustad med tålamod.Tack för trevliga kommentarer i mitt förra inlägg och ha en riktigt fin Onsdag trots kylan så blir det nog en dag ute i solen trots allt för den som tur är skiner just nu på oss hoppas att det håller i sig.

 

söndag 22 mars 2015



Söndagslugn och lite påskpynt
Solförmörkelsen som var för några dagar sedan ville jag fånga en del av den på bild utan att själv titta på den för jag hade inga sådana solglasögon att tillgå.Jag tycker att bilden blev fin man kan se hur mörkt det var ute som på kvällen och inomhus så såg man det tydligt.Jag upplevde att solens strålar som kom in i vårt kök var kraftigare än vanligt för det stack i mina ögon nu dröjer det ett bra tag till dess att det sker igen 24 år ca.
Det har varit en lugn och skön helg i går var vi till vårt torp och myste i solen.Nu har vi ju fått ett litet bakslag så våren har tagit en siesta för ett tag det har blivit kyligare så det tinar inte lika bra längre och i dag kom det även några snöflingor. Jag har i vart fall påskpyntat köpte mig en gul vacker Viva som jag sedan tänker plantera ut i trädgården.Jag gillar Påsken när man får ta fram lite glada gula färger det piggar upp.
Jag har även tagit fram min korg med ägg dessa gjorde jag för ett antal år sedan fick iden på nätet där någon hade gjutit betongägg och det provade jag även att göra och med ett mycket bra resultat.Jag målade dem vita och då kan man tro att de är äkta.Jag gillar att göra lite egna saker och gjuta i betong är en otroligt rolig syssla de här äggen gjorde jag under vintern då har man ju mer tid än när sommaren kommer vad allt som det innebär med olika göromål.Jag får med det avsluta och önska alla en riktigt fin avslutning på helgen och tusen tack för trevliga kommentarer i mitt förra inlägg de värmer att se att Ni är in och tar er tid att skriva några rader.










fredag 20 mars 2015







Min största trädgårdsdröm
Är temat för dagen i Blommig trädgård
Då kan jag bara säga att jag har kommit till den för jag upplever att varje gång som den tinar fram efter vintern och jag åter får börja "påta" i jorden och förvandla den utifrån mina drömmar och kan göra det så befinner jag mitt i min drömträdgård.
När vi flyttade hit för mer än 25 år sedan så fanns här en häck med Hansarosor som vi efter några år tog bort och i stället planterade en häck av Rönn vilket vi aldrig ångrat Rosorna var vackra när de blommade men sedan så var de mest taggiga.När vi plockat bort den så ville jag att det skulle få bli en rabatt vid vår entré och då kom den här till.
När vi flyttade hit så fanns en lite större rabatt som jag sedan ville utöka till ett ännu större format och då fick det bli den här rabatten.Där växer det allehanda blommor och den förändras vart efter för en del växter kanske inte trivs och då blir det någon ny som får dess plats.En trädgård blir som tur är aldrig färdig så därför så förändras den hela tiden.
Den här rabatten fanns även men den var då hälften så lång och den gjorde vi längre så nu växer här olika växter och här har jag även ett gult parti som jag har visat delar av tidigare.
I den här hörnan som ligger bakom vårt hus så insåg vi att här var det ganska så torrt och för att råda bot på det och göra det snyggare så fick det bli en rabatt även här som nu är bra mycket vackrare än som det var innan.Vi behöver ju vattna men vi tar sommarvatten från en tjärn där tar hela kvarteret vatten till sina trädgårdar .
Även denna rabatt har kommit till under årens lopp och  i den här rabatten så har jag växter som inte kräver särskilt mycket så den sköter sig nästan själv, får den bara lite vatten så är den alltid lika vacker. Här finns Jätterams,Randgräs,Funcia,Skuggbräcka,Fjällkåpa och även gult Penningblad.Vi djupgräver inte utan det görs endast en grop och där fyller vi på med kompostjord sedan så bor vi på en sandhed vilket gör att det dräneras automatiskt men även därför blir mer torrt.
Här har vi lagt natursten som  vi har plockat själva och lagt under en av våra Pilar och så här snyggt blev det.Iden hittade jag på en trädgårdsresa när vi var till Luleå för ett antal år sedan.
Här har vi gjort en rabatt under vår Tall som växer framför vårt hus även här brukar det vara torrt på sommaren och inte se särskilt snyggt ut så därför så passar det bra med en rabatt.Jag har haft hjälp av maken som sågat till den snygga kanten som är gjord av byggtimmer och som vi bara har lagt ovanpå backen sedan så har jag växter som inte kräver så särskilt mycket djup.Om Ni vill se flera inslag om trädgårdsdrömmar så kan Ni gå in på den här sidan  Bland rosor och bladlöss
så hittar Ni säkert fler fina bidrag.Jag får önska alla en riktigt fin helg och ha det så bra och ta hand om Er. 


 
 
 


 

 

måndag 16 mars 2015


Vårkänning

I dag har jag torkat våra fönster i köket i och med det så bytte jag även gardiner och med ens så blev det vårfint här hos oss.De här gardinerna har lite grann påskfärger i sig och passar fint när jag till helgen ska sätta fram påskpyntet för om två och en halv vecka så är Påsken här och den är så kort och därför så vill man ju ha dem framme lite längre än en vecka bara.Att torka fönster är ju även det en vårkänsla.

Gardinerna i köket har jag sytt av ett tyg som jag hade beställt i en katalog och spetsen har jag viskat  roligt att använda egen virkad spets till gardinen då blir det som ett eget hantverk i sig.

Så här ser det ut utanför vårt hus i Vår så skönt att vår infart nu är isfri för det har varit blank is där och stor risk för att ramla.
År 2013 så hade vi så här mycket snö den här perioden så det kan verkligen se olika ut för varje år.
Förra våren så inköpte jag den här Australienska Violen när jag var på visit till Piteå tyvärr så dog den under vintern.
Nu har jag haft turen att få en planta av min väninna som lyckats att bevara den för den måste man ta in och ha inne under vintern.Nu växer den för varje dag och jag ska plantera ut den i Maj när det börjar bli tid.
Jag får avsluta med att tacka Er för trevliga kommentarer i mitt förra inlägg så roligt att Ni tar Er tid att göra det.I dag ska det åter bli en stund i solstolen vid en solskensvägg vid vårt torp och fika utomhus för vi har ett underbart väder.Ha det så bra alla som tittar in här.








fredag 13 mars 2015




Mitt första vårtecken
Är dagens tema i Blommig Fredag och här uppe i Norr så är det bara några få  vårtecken ännu så länge men i år så är det ändå en hel del.Det har ju som bekant töat och solen står högt på himlen så kung vinter får dra sig tillbaka ännu en gång och släppa fram gumman tö till min stora glädje.
Taklöken den är alltid nummer ett på våren jag har den i flera rabatter och i vissa så har den tinat fram och  och att den är grön på en gång är ju extra roligt förstås. 
Så här ser det ut nedanför vårt köksfönster just nu och jag tror att det är minipåskliljor eller så är det någonting annat som kommer att blomma så småningom ska bli spännande att se vad det är.
På vårt torp så har Tibasten satt knoppar även den ett tidigt vårtecken.
Inplockade Videkissar är ju så fint på våren dessa plockade jag in förra våren men de lär ha slagit ut redan  ska titta efter om de har gjort det under helgen .Det var mina bidrag till dagens tema om Ni tittar in på den här sidan Bland rosor och bladlöss  
så lär Ni hitta fler vårliga bidrag.Jag får med det önska alla en riktigt fin vårdag själv ska jag tillbringa den i en solstol sittande med ansiktet upp mot solen och njuta över att vi har ett underbart väder. 
 





 


onsdag 11 mars 2015




En riktigt solig Onsdag
I dag när solen stod högt på himlen och var otroligt givmild med sina strålar så åkte vi i väg till vårt torp och där mötte oss den här Koltrasten.I dag så sjöng han inte för oss han kanske inte har fått riktiga vårkänslor ännu men jag längtar tills dess att han spelar sin vackra melodi för oss.Nu vet jag ju att han finns där så då är det bara att vänta.
Vi gjorde upp en eld för att koka kaffe på när det blev tid för eftermiddags fika vi fick även besök av en släkting som stannade och pratade bort en stund.Vi pratade  bland annat om hur härlig den här tiden är när vi har allt framför oss vad gäller trädgårdsarbete och annat som vi längtar till.
Här kan man se hur lite snö det ändå är för bakom vårt torp så brukar det vara ganska så mycket men i år så är den snart borta.
I en av torpets rabatter så har det tinat ganska så bra men här ligger också solen på hela förmiddagen Rosen plistret har vaknat till liv efter vinterns sömn.Jag har även planterat vårlökar på olika ställen i vår torp trädgård man måste ju ha fägring även här.Efter fikat så blev det en promenad hem igen och som alltid så är det en härlig promenad.
Jag får önska alla en riktigt fin eftermiddag.

 

 
 

måndag 9 mars 2015



En solig Mars måndag
I går när det var Vasalopp och allting så hade vi en riktigt fin Marssöndag det var härliga varma grader och jag lockades ut att sätta mig i min solstol och bara njuta.Nu har det tinat bra vid vår groventre så just nu ser det ut så här så snart är all is borta som vi har vid vår infart det känns hur bra som helst.
Jag längtar verkligen tills det ser ut så här och nu närmar vi oss med stormsteg även om vi helt säkert kommer att få några bakslag i form av snö men man kan ju njuta av solen och varmare väderlek de dagar som vi har det tills vidare.
På Lördag när solen lyste med sin frånvaro så kände jag för att baka.Det är alltid roligt att plocka fram något gott från frysen som man bakat själv när det kommer någon som man vill bjuda på fika eller bara då vi själva längtar efter något gott till kaffet.Jag bakar gärna från recept som inte är allt  för krångliga det blev även en sockerkaka den här bakomgången.
Jag bakade dessa goda muffins det är Toscamuffins och de smakar verkligen gott, vackra blir de även det blir inte så många av en sats men då kan man ju med fördel göra dubbelsats.
Receptet får Ni här så då är det bara att baka.Jag använde mandelflarn i stället för hackad mandel  till toscasmeten och det gick lika bra
I dag skiner solen men det blåser ordentligt något som det har en tendens att göra i dessa tider vilket är synd för annars så skulle vi nog åkt i väg till vårt torp och suttit i solskensväggen där.I stället blir det en tur till  vår stad ska besöka min före detta granne som har opererat sin höft hon ville ha besök så det blir säkert en bra dag.
Jag får avsluta med att hälsa välkommen två nya följare Ni är så välkommen att följa mig på min blogg och sedan så tackar jag även för trevliga kommentarer i mitt förra inlägg.Ha en riktigt fin början på veckan.
 



 

lördag 7 mars 2015




Vårgrönska
Utanför så är det inte så värst mycket vårgrönska än så länge men om man tar in ett knippe blåbärsris så kan man få se på den fina grönskan på nära håll och dessutom så blommar det för fullt med fina vita klockor just nu. Temat i dag i trädgårdsfärger är just vårgrönska och vi har ju snö kvar ännu även om den håller på att smälta bort då är det väl för tur att man har förevigat våren tidigare som innehåller dagens tema.

Dessa minipåskliljor är ju så fina när de väl kommer i April någon gång så sedan så brukar det bli en del andra skönheter efter den.
Den här söta Vårvivan brukar komma efter och den har ju blivit av ett större format så den brukar jag även plantera i krukor och den förgyller ens tillvaro ett längre tag.
I maj så kommer Fjällkåpan med sina gröna blad med silverinslag så skir, den sticker inte ut annat än just när den håller på att utveckla sina blad på våren då ser man den lite extra just på grund av dem.

Scilla alltid lika välkommen så fin bara så här planterad i gräsmattan det var mina bidrag  med temat.Titta gärna in på den här sidan  Charlottas trädgård 
 Så hittar Ni helt säker fler bidrag på vårgrönska sedan Tackar vi Charlotta för att hon har satt temat i Trädgårdsfärger det har varit ett nöje att vara med.Jag tackar även för trevliga kommentarer i mitt förra inlägg och önskar alla en riktigt fin helg.