lördag 28 februari 2015




Jätteljusgul

Är dagens tema i trädgårdsfärger och dit hör Höstgullris och Parkstånd de syns på långt håll när de blommar för sin gyllene gula nyans.
I den här rabatten så har jag planterat olika blomster i gula färger dit hör både blad och blommor som till exempel Skuggbräcka,gult Penningblad även en Hosta i gula och gröna nyanser och en blommande Törel .
Gul Vallmo som fåglarna har planterat åt mig och det är ju så roligt när man har trädgård att man får blomsterfröjd lite vart stans när de är med och hjälper till.
En sommaräng med Smörblommor det kan inte bli fel i sammanhanget här har jag fotat i min barndoms by.Om Ni vill se fler bidrag i ämnet så kan Ni gärna titta in på den här sidan Charlottas trädgård
då kommer Ni helt säkert få fler tips på gula blommor.
Jag avslutar med att tacka för trevliga kommentarer i mitt förra inlägg så trevligt att ni har hittat till min sida.Ha nu en riktigt trevlig helg. 
 



fredag 27 februari 2015


Favoritsyssla i trädgården
Är temat i Blommig Fredag den här gången och då jag är ordentligt trädgårdsbiten så är det mesta roligt att göra där.
Att rensa ogräs är en av dem denna syssla som många rynkar på näsan åt men inte jag för mig är det en meditativ syssla.I bland så hittar jag nya plantor av någon växt som jag inte visste att jag hade då blir man dessutom extra glad. Den här vagnen och det fina redskapet och bra trädgårdshandskar det räcker för att jag ska kunna gå i gång bra med sysslan.
Att planera nya rabatter eller förändra på något ställe det gillar jag även för att inte tala om förberedelsen innan man sätter spaden i jorden .Den här rabatten kom till sedan vi flyttat en Rosbuske som bara blommade en kort period till vårt torp.Vi ville även plocka bort Humlen som vi hade haft klättrande uppefter vår bro  och som i stället nu fick flytta hit och gillar läget mycket bra.
För några år sedan så köpte vi växthus och det är även en trevlig syssla att gå in där och pyssla med allt som växer därinne eller bara sitta ner en stund och känna hur underbart det är att ha trädgård.
Det här att hitta på små arrangemang som den här bunken med Taklök och som jag har satt upp i Pilen  det gillar jag även.
Eller göra egna små ting att pryda trädgården med som det här spindelnätet som jag gjorde av tunn ståltråd som var ganska så "trixit" att göra men bra blev det och har suttit här i flera år nu.Om Ni vill se fler bidrag i ämnet så kan Ni gå in på den här sidan   Bland rosor och bladlöss
så hittar Ni helst säkert fler fina förslag på favoritsyssla i trädgården.Här stormar det i dag och snön den smälter och det ser ut som våren har kommit redan och med det så får jag önska alla en riktigt fin Fredag.

 


måndag 23 februari 2015


 Det börjar våras
Även här hos mig för det har ju varit plusgrader och blåst en hel del och då har snön smält bort på gott och ont för vi är ju trots allt bara i Februari ännu.I rabatten vid vår groventre där allt som växer där är rätt så skyddat där har en del av vårens blommor blivit lurade att komma upp så i dag ska jag se till att de får lite snö över sig så att de får slumra sött ett litet tag till.Men oh så härligt det känns att vi går mot en underbar tid man får ny energi av det.
Även den Rosenbräcka som växer i rabatten intill har tinat fram men den vet jag kommer att klara sig ändå för det har hänt tidigare men även det är roligt att se att de är på gång fastän det är tidigt.Vi har tittat i vår kalender för förra vintern och den var på precis samma sätt så det blir en tidig vår även i år.Någon har även sagt att vi kommer att få en likadan sommar som förra året vi får väl se vad tiden lider hur det blir med det.
Inomhus så har jag roat mig med att plocka in kvistar av Syren för att se om jag kan klara av att få dem att komma med blad, det är hur som helst en rolig syssla att göra nu när Våren knackar på dörren.
I skogen så kan man åter promenera efter skogsvägarna då de är uppkörda med skoter och spåren har blivit hårda och går bra att ta sig fram efter det är ju där jag helst vill vandra inget går upp mot en skogspromenad.Som någon klok sa "Naturen är som plåster för själens sår"vilket är så sant.
Jag får avsluta med att önska alla som tittar in här en riktigt fin början på veckan och tackar så mycket för trevliga kommentarer i mitt förra inlägg.
 

 
 


 

lördag 21 februari 2015


 
 Träfärgat
är dagens tema i trädgårdsfärger och då har jag ju en förkärlek till att använda stubbar på olika ställen i vår trädgård för de smälter så bra in överallt och stubbar av Björk är ju bara så rätt.I krukorna brukar jag använda fleråriga växter som jag har en hel del av i trädgården här har jag Skuggbräcka och penningblad som jag tycker är så vackra i krukor.
Att hänga upp korgar eller som här en strut är även det något som jag tycker är charmigt.Jag fick iden på en trädgårdsresa och naturligtvis så köpte jag den på en gång.Här kan man säga att det är  träfärgat på olika sätt.
Ladan vid skogsbrynet behöver ju inte sägas med så många ord egentligen både vacker och mycket träfärgad.
Krukan på torpets trapp är inte i trä men dess färg kan ju liknas vid någon träfärg plus brotrappan är ju redan i trä.
Här är en annan stubbe nu av ett barrträd den har jag under vår Pil  som växer på baksidan av vårt hus.Den här brukar vi tjära varje sommar för att den ska hålla sig fin, har fått den av en granne som hade avverkat i sin skog.Om Ni vill ta del av fler bidrag i ämnet så kan Ni gå in på den här sidan Charlottas trädgård
Så får jag avsluta med att tacka så mycket för de kommentarer som jag fick i mitt förra inlägg så trevligt med Era avtryck.Önskar Er alla en riktigt fin helg. 

 
 
 
 


fredag 20 februari 2015


 4-nyanser av grönt
Är dagens tema i blommig Fredag och det var inte så svårt tema den här gången för nyanser av grönt omger man sig året runt faktiskt om man bara ser sig omkring men mest är det ändå under sommarhalvåret ändå.
När sommaren kommer och man får vara i trädgårdens gröna rum när den gröna gräsmattan ligger där och är så härlig att beträda och det doftar så gott när den är nyklippt  och man blir påmind om barndomens "slåttanna".
En varm sommardag då solens strålar når skogen och de gröna nyanserna skiftar och det doftar av barr och kåda.
Den blågröna nyansen i Kaprifolens  blad är också vacker.
Den skira grönskan i Rosenskärans flikiga blad är även den fin.
Den djupgröna mattan som ligger i kanten av havet avslutar jag med.Jag förevigade den här dagen när vi var ute vid havet tillsammans med goda vänner vi skulle tillbringa dagen i deras stuga på en ö.Det var en ljuvlig sommardag då solen stod högt på himlen och det blåste endast ljumma vindar vi avslutade dagen med Surströmming minns jag Det var mina bidrag i temat gå gärna in på den här sidan Bland rosor och bladlöss 
så hittar Ni helt säkert fler varianter på färgen.Jag tackar även för trevliga kommentarer i mitt förra inlägg och önskar alla en riktigt fin Fredag
 




tisdag 17 februari 2015


 Får jag visa några blommor
Jag måste få slå ett slag för Gullrankan jag tycker så mycket om dessa, en av mina gröna krukväxter som verkar trivas alldeles förträffligt hemma hos os.Jag har den på flera ställen eftersom det är så lätt att bara ta en kvist sätta i vatten för att få rötter och sedan bara plantera för att växa vidare.Den här har jag haft i ampel på samma ställe i flera år och den trivs för den får ljus från två fönster men jag har även några som inte har det här gynnsamma läget och växer vidare ändå.
Den här grön växten som jag tyvärr har glömt namnet på och som har så brokiga blad även den trivs och den har jag oftast i ett fönster, just nu så har den fått en plats i ett mera soligt sådant.  Den trivs väldigt bra i ett fönster som endast har sol på eftermiddagen också.
 Dracena den inköpte jag för ett antal år sedan och den växer vidare bara den får lämpligt med ljus så trivs den rätt bra. Jag köpte den för att den inte har  helt gröna blad utan skiftar med ljusa och mörkgröna ränder sådana växter gillar jag.
I går när jag var till stan tillsammans med min granne som hade gett mig i födelsedagspresent att bjuda mig på lunch så efter den så blev det även lite shopping och då inköpte jag den här vårblomman.Det är i bland roligt att få åka i väg en stund och bara vara i stan och gå runt i en del affärer och dessutom så träffade jag rätt många bekanta också vilket gjorde min dag rätt så trevlig.
I dag så blir det efter en del hushållsbestyr att efter lunch gå ut på en härlig promenad och då blir det i skogen för man kan ju gå efter  skoterspår och naturligtvis så har jag bråddar under skorna.Vädret var i går soligt men även blåsig och även i dag så blåser det men i dag så lyser solen däremot med sin frånvaro men vi går mot härliga tider ändå hur än vädret är.Tack för alla trevliga kommentarer i mitt tidigare inlägg och jag önskar alla en riktigt fin dag.





fredag 13 februari 2015


Ultramarin

Är dagens  fototema i trädgårdsfärger och då blir mitt bidrag de här Penseerna.De som alltid förökar sig och som jag hittar på olika ställen och som jag blir så glad över för de kan man ju plantera i krukor och överallt där man vill ha dem.
Toppklocka är en växt som fanns förr i tiden i trädgårdar och som är så fin både i rabatt och även att plocka in och ha i buketter.Denna har jag hämtat i min barndoms trädgård där min farfar och farmor hade planterat dem så då är det extra roligt att ha dem i sin egen trädgård.

Strandiris den som bara blommar i bland hos mig men är så otroligt vacker har även en släng av kulören.
Stormhatt som är så vacker och som fanns i trädgårdarna förr i tiden den håller måttet fortfarande.Just den här fotade jag hos min mans släktingar.
En av mina blåa krukor som jag planterar i varje sommar den får även vara med i ett hörn i dag.Fler bidrag med vacker ultrablå färg hittar Ni hos  Charlottas trädgård
Jag avslutar mitt tema i dag med att tacka för de trevliga kommentarer som jag fick i mitt förra inlägg.Det är så trevligt med några rader som Ni tar Er tid att skriva.Ha nu en riktigt fin Alla Hjärtans Dag alla som tittar in på min sida. 







 Kärlek
är ett helt rätt tema den här veckan i Blommig fredag då vi är inne i vänliga veckan och alla hjärtans dag i morgon.Kärleken som är så viktig och naturligtvis så är de dom som är en  allra närmast de som man älskar allra mest men även en del andra ting förstås som ryms i ordet kärlek.
För mig som är så otroligt trädgårdsintresserad så är även det en sorts kärlek där hämtar jag kraft och tankar min själ på energi.Där man får sätta ner spaden i backen och helt på egen hand bestämma hur man vill ha det och gör mig lycklig när resultatet blir precis som jag ville eller inte men jag har i varje fall trevligt under tiden jag planerar och jobbar..
Jag har även kärlek till naturen och  skogen när man får ströva omkring i den lyssna på fågelsång plocka bär och svamp det blir man så himla lycklig av.
För att inte tala om vårt kära torp där vi njuter alla gånger som vi får vara där  den har vi en stor kärlek till.
Min kärlek till Rosor vet Ni ju redan om här är det Flammentanz röd och vacker precis som kärleken själv.
Sedan som avslut ett betonghjärta det måste bara finnas med en dag som denna.Fler fina kärleksfulla bidrag hittar ni här hos  Bland rosor och bladlöss
Jag får önska alla som tittar in här hos mig en riktigt fin och kärleksfull dag. 
 


 
 
 
 

onsdag 11 februari 2015





Vårkänsla redan...
Nu när vi har haft sju plusgrader några dagar och ordentliga stormar så har det tinat lika mycket som i April och framför vårt köksfönster så har plattorna av skiffer tinat fram så också gräset som är mellan plattorna.Det har även rasar från taken så att man tror att en mindre jordbävning är i farten.Nu har vi ju bara Februari så naturligtvis så ska säkert vintern ta ett nytt grepp om oss den bara retas lite men nog får man ändå lite vårkänslor.
I dag blev min motion att skotta fram en gång till vårt växthus.Jag brukar sätta mig därinne när solen når dess tak och värmer upp där inne finns ett bord  och två stolar som man kan sitta på om man känner för det.Än så länge så håller huset ihop för dessa stormar för maken limmade ihop det med Silicon förra sommaren och i och med det så ska det väl gå bra.
När jag hade skottat min väg till växthuset så gick jag in och satte mig ner och lyssnade på den här boken som Anna Fredriksson har skrivit.Den handlar om en vuxen syskonskara på tre personer som har förlorat sin mamma och som nu har ett sommarhus i Stockholms skärgård man får följa deras väg kring hur de ska göra med det mysiga huset.Jag lånar ofta böcker via Elib på nätet man kan ladda ner till en MP3 spelare eller lyssna direkt från datorn när lånetiden är slut så tar de tillbaka boken automatiskt.Någon klok har sagt "Läsning är för själen vad motion är för kroppen"
Den här "Streptusen" inhandlade jag i dag på förmiddagen den lockade mig med sin vackra färg och då måste man ju slå till förstås.
Jag önskar alla som tittar in på min sida en fortsatt bra eftermiddag






måndag 9 februari 2015



Solglimtar
Lördagen bjöd oss på en härlig vinterdag med en sol som sken in i våra fönster och den är ju så otroligt välkommen nu när den kommer  för vi är ju så hungriga efter sol.November och December är ju ganska så  mörka månader och  även om Januari kommer med ljuset så har det varit endast ett fåtal inslag av ljus från himlen under den senaste tiden för snön den har täckt vår jord ganska så ordentligt
Det mesta ligger vackert inbäddat i snökristaller så gumman tö kommer att få lite grann att göra när hon med tiden kommer och ska städa bort vintern.
Lördag kväll så hade vi middagsgäster vid vårt bord vi bjöd dem på älgbiffar med hasselbackspotatis och lingonsylt av bär som vi plockat själva biffarna kom från en älg som min bror  skjutit.När jag gör mat av just älg så blir det så gott att blanda i köttfärssmet eller tillsammans med älgkött överhuvudtaget  Vitlök det ger en otroligt god smak och bryter så bra mot den vilda smaken det kan jag rekommendera.

Till efterrätt bjöd vi på egna Hallon som vi plockat i vår trädgård, vi hade även fått av våra vänner en burk med Åkerbär som vi åt med andakt tillsammans med glass och en kopp kaffe.Vi tittade även på schlagerfestivalen och gillade en del av det vi hörde jag tycker att det är kul att följa programmet för det kommer ju trots allt nya låtar som man kanske sedan går omkring och gillar mer än någon annan.
Ännu så tänder vi lyktor inomhus på kvällen för det är så mysigt och när man ska ha gäster vill man ju gärna göra det lite extra för att de ska känna sig välkomna.
Alla dessa ljus som gör att det blir så hemtrevligt under vinterhalvåret hos oss så blir det ganska så många ljusstumpar och tomma värmeljushållare.Vi får väl låta ljusets låga visa vägen mot ljusare tider som vi nu har börjat vandra mot.Jag får tacka för trevliga kommentarer i mitt förra inlägg det är så roligt att ni tar Er tid och skriver några rader.
Ha en riktigt fin början på veckan och ta hand om Er.



.




lördag 7 februari 2015






Betonggrå-fototema
Är tema i dag och så värst mycket grå blommor finns det inte men en hel del annat i vår natur som påminner om just den färgen.Som den här vita mossan som på sina ställen breder ut sig i stora fält då ser det ut som dagens färg.
De här svamparna som jag förevigade för några år sedan den är även den betonggrå och ganska så vacker.
Stenar i vår natur som den här som vi hittade vid vårt torp där det finns ganska så mycket sten när man börjar gräva i backen och som vi plockade upp för att bara ha som prydnad.De är även så vackra att ha tillsammans med blommor i rabatterna de håller även värmen bra så de är bra till mycket.
Bladen på den här växten är ju egentligen betonggrå men vi säger väl egentligen silver.
Om Ni vill ta del av fler varianter av den betong gråa kulören så kan Ni kika in på den här sidan Charlottas trädgård
Till sist vill jag tacka för fina kommentarer i mitt förra inlägg och även hälsa välkommen till nya följare på min sida.