fredag 31 oktober 2014






Fredag igen
Den här veckans Blommig Fredag så är temat för sex månader sen.Jag tänkte göra ett försök och vara med den här gången har haft det i tanken ett bra tag nu.
Det här är ju en tid mellan Hägg och Syren och under den här tiden så är det så härliga dofter överallt där det finns en Hägg som blommar.Här har vi en som blommade på vårt torp på försommaren där finns för övrigt ett antal så där är det mycket doft.Gräsmattorna börjar även vara gröna och behöver snart klippas för första gången det är en härlig tid över huvud taget när allt ligger framför oss som heter sommar.
Här hemma i trädgården där har ängeln fått sin plats på sin sten och Löjtnantshjärtat blommar så fint vid husväggen.Ja det är överhuvudtaget mycket på gång i rabatterna och man står mest på huk för att se hur mycket som kommer upp ur jorden.
Krokusarna är på gång och blommar så fint och gör mig glad med sin vackra ljuslila färg vad den heter har jag glömt .Den här tiden brukar man ju ha trädgårdsabstinens så då vill man vistas ute så mycket som möjligt och ta tag i de efterlängtade trädgårdsbestyren.
Den vackra Vårkragen blommar även och naturligtvis så måste man ju bara plocka in en bukett nu när man har chansen.Efter den buketten så kommer det att bli många blommor som får stå på den här byrån under sommaren framöver.
Om Ni klickar in på den här adressen så får Ni se ännu fler bidrag med det här temat.
Ha nu riktigt fin Fredag






tisdag 28 oktober 2014




En helt vanlig Tisdag
I går på morgonen  så hade vi den här vackra utsikten från vårt köksfönster den varade en stund så att vi kunde njuta av den när vi intog vår frukost.Sedan när solen fortsatte sin färd över himlen så försvann den här vackra vyn efterhand.När himlen är mörk och solen samtidigt skiner så kan det bli magiska bilder.
I dag så har vi inte lika vackert utanför vårt fönster
I vårt rum så står den här växten som är en Hibiskus och den bara växer och växer det är egentligen vår dotter som rår om den men jag har fått ta hand om den så nu står min förhoppning till att den ska blomma en dag.Det syns tydligt att det egentligen är ett träd för det har blivit en vedartad stam på den, jag kommer att klippa ner den ordentligt nästa Vår så då ska den få börja om och växa på ny kula igen .På den tiden när jag arbetade på Sörgårda ålderdomshem i Byske så stod alltid Hibiskus på en del fönsterbrädor och de var så vackra då de blommade så den bilden glömmer jag inte.
I dag har jag sytt mig en påse som jag fyllt med Lavendelfrön och satt upp på väggen till vårt badrum. Egentligen ska man nog ha den i sovrummet för att få en härlig sömn då den är ro givande men då man är drabbad av allergi så får man vara försiktig och börja med badrummet.Skulle så gärna vilja ha en Lavendel i trädgården och jag kommer att spana efter om det finns någon som klarar vårt klimat.
I dag har vi en mulen dag men ganska så behaglig temperatur så jag ska nu efter lunch bege mig ut på en skogspromenad. I går blev det ingen sådan utan jag motionerade med räfsan en sista gång för det här året då det behövdes för nu har vi ju barmark igen och då måste man passa på.
Ha en riktigt fin dag och ta hand om Er så gott Ni kan




lördag 25 oktober 2014





Sista Lördagen i Oktober månad
För några dagar sedan så var maken och jag i väg till min barndoms by och till vår skog för att hämta oss en Gran att ha utanför vårt hus.Vädret var strålande, sol från en blå himmel och en  riktigt härlig dag perfekt för att vandra omkring i en skog .Här var det mera snö än det är hemmavid men min barndomsby ligger en mil högre upp från byn jag bor i vilket gör att det blir mera inland då jag bor närmare kusten.Som vanligt så promenerade jag sedan ned från skogen en promenad som ger mig så fina minnen, jag gick även en bit på byvägen innan maken kom och hämtade upp mig med bilen för vidare färd hem och till eftermiddagskaffet som väntade.

Här fanns det en hel del vackra vyer så kameran den använde jag flitigt nu när snön ligger på marken så blir det så fina bilder och solen dessutom strålade.Vi hittade även en Gran som vi tog med oss hem här finns en uppsjö av objekt så det blir närmast svårt att välja vilken man ska ha men de som står kvar får växa till sig för en annan vinter.
Här hemma så har jag gjort en liten blomstergrupp det vackra Gräset har jag haft ute i sommar och när jag tog in det så blir det ju som vackrast om man komponerar ihop det med några andra växter.Den fina lyktan i form av hus den får vara tänd i dag då det är ett mulet och trist väder regnat har det även så nu har vi nästan ingen snö kvar här.
Det här är ett batteriljus jag fick det i somras när jag hade några väninnor på lunch så praktiskt att bara tända och ställa vart som helst utan att behöva oroa sig för brandrisk.
I dag ska jag bara ta det riktigt lugnt har fått en släng av förkylning men det blir att kurera sig med Vitlök som är otroligt effektivt så då kan man bli bra inom kort hade jag tänkt....
Ha en riktigt fin Lördag




torsdag 23 oktober 2014







Ögongodis för trötta höstögon
Får jag pigga upp Er  för en stund med att visa lite ögonfröjd av lite trädgårdsbilder man får så mycket energi åtminstone får jag det med att titta på vackra blommor.Så här såg det ut i en av våra rabatter förra sommaren då blommade det riktigt bra.

 
När man visar ögongodis då får man bara inte glömma bort de vackra Pionerna som blommade otroligt bra i somras vi får väl se om det blir mindre många blommor nästa sommar för de borde rimligtvis behöva en återhämtnings period kan man tycka.Dessa underbara som doftar helt ljuvligt.Nu har vi bara Rosa Pioner men man kanske skulle inköpa någon röd kanske man ska sätta upp det på önskelistan.När man tittar igenom sina blomsterbilder så börjar man längta redan efter nästa sommar.
Stjärnflocka eller Linnes döttrar som de även kallas och det kan de få göra för de är så otroligt fina och så vackra att ha i buketter dessutom så står de länge både i vas och ute i trädgården.I slutet på sommaren så var alla min Stjärnflockor drabbade av ohyra och då var de inte så här vackra  hoppas att de inte tog skada utan kommer på nytt och är så här fina även till nästa sommar.
Min granne Pia hon hade dessa vackra Fransnejlikor i sin rabatt och så här fint arrangemang hade hon gjort i sin trädgård.Den här Nejlikan har även jag några exemplar av för jag har fått av henne någon gång och de vill gärna föröka sig med fröer men de är ganska så fina så det gör inte så mycket.Byta växter med varandra det är så otroligt kul och även ekonomiskt sedan är det ju så att växterna också är härdade och har då lättare att leva vidare .Har man tur så kan det ju följa med någon extra planta av någon annan växt det har hänt mig några gånger och då är det extra roligt.
Utanför fönstret så håller det på att blåsa upp för vi väntar på oväder jag har varit ut på en promenad i dag blev det från vårt torp och det var som vanligt lika härligt.
Ha en fortsatt bra eftermiddag





tisdag 21 oktober 2014





Tisdagsblandning
Då kom så snön och färgade marken vit och allt blev med ens mycket ljusare för det kan inte hjälpas att innan så var det otroligt mörkt.Nu har vi hunnit en bra bit in i Oktober och i år så kom snön en vecka tidigare än förra vintern och än så länge så ligger den kvar men den första snön brukar sällan göra det vi får se hur det blir med det den här gången.
Alla växter i trädgården har inte hunnit fälla sina löv ännu som den här Syrenen den har kvar sitt gröna bladverk ännu.Det ser lite konstigt ut att den står där grön mot den vita snön det känns som att den tycker att vintern kom för fort liksom.
Innan snön kom så hade det redan hunnit börja gro de frön som är från en Vallmo som har varit planterad här.Jag tänkte att nästa år så vill jag ha ett helt knippe av dem i den här rabatten så därför så fick frökapslarna ligga kvar på marken.
Den Vallmo som jag vill ska komma upp nästa sommar är den här vinröda Pionvallmon som jag tycker är så vacker.Nu börjar jag tro att det kommer att bli som jag har tänkt mig i och med att de redan har grott.
Inne i vårt rum så står en vas med Kärleksört som jag har  plockat in de sista blommorna av och det är ju blommor som står rätt så länge i vas.Tyvärr så har de svårt att slå ut ordentligt men de är ändå fina att ha som snittblomma.Nu kommer ju en tid då man inte har så värst mycket snittblommor i varje fall så har jag inte det så därför så plockar jag in desto mer på sommaren när jag kan frossa i olika vackra  blommor.
I dag har vi en mulen och grå dag än så länge men enligt väderlekstjänsten så skulle vi få lite sol något som jag skulle bli glad åt.Ha nu en riktigt fin dag alla som tittar in här.



lördag 18 oktober 2014





Skön Lördag
Mitt sista sommarminne av trädgården är den här Rosen och den står här och har frusit in kan man säga efter den senaste tidens kalla nätter på tio minus.Nu jobbar man mest med att städa bort efter sommarens härliga tid för en sådan sommar blir det nog länge innan vi får uppleva igen kan jag tänka mig med 32 plusgrader i skuggan.
Gräs är en tillgång i trädgårdens rabatter det här gräset har jag hämtat på en trädgårdsdag och det är mest enbart grönt under sommaren men nu när vi har höst så blir det så här vackert.Vad det heter förtäljer inte historien.
På vårt torp så har vi en lada som tillför stället en hel del, dels är den bra att ha för att samla saker i och man störs inte heller av att den står vid skogsbrynet det ser nästan ut som den alltid har varit där för den passar verkligen in i den miljö som är här.I går så sken solen så här fint och när löven ligger kvar på marken så blir det en så vacker effekt.I dag ska vi dit och då kommer troligen dessa löv även  att hamna i vår kompost.
Ett citat som jag hittade i en tidning skriven av en okänd"Det är en tröst att hösten är så vacker" något som jag kan hålla med om.
Min väninna hon har gjort så här fint inför vintern och de här trollen ser ut att ha det riktigt gott ser det ut som.
Ännu på morgonen så är det sju minusgrader så det blir att ta på sig varma vinterkläder när man ska ut sedan under dagen.I dag har vi ju sol men i morgon så får vi se vad som kommer ner från himlen om det blir regn eller i form av snö det återstår att se.
Ha nu en riktigt fin helg och ta hand om Er på bästa tänkbara sätt.


torsdag 16 oktober 2014





En dag i arbetets tecken
I går var vi på dagsverk hos våra vänner för nu skulle det stora barrträdet på baksidan av deras hus fällas och även den här gången så hade vi proffshjälp av AB Norrträd nu skulle även en grannes gamla Björk gå samma öde till mötes.När man har så bra hjälp av kunnigt folk så är det inga som helst problem att fälla ut stora träd.
Vi hjälptes åt med att bära riset till släpen och det blev ganska så många släpvagnslast som skulle köras bort men är man några stycken så går allting som en dans.Vi  hade väldigt tur med vädret också för solen kom och lyste på oss och det gick bra att sitta ute och inta kaffe och andra drycker till och med.
Vi blev bjudna på en grötlunch något som uppskattas för med gröt i magen så kan man jobba extra bra och efter lunchen så blev det som efterrätt Äppelkaka till kaffet.Vi blev även bjudna på god  middag som bestod av älgstek och potatisgratäng och  till efterrätt  kaffe och kaka.Sedan så begav vi oss hemåt mätta och belåtna med dagen .
Väl hemma igen så var det skönt att vi hade lämnat belysningen på för nu lyste vår båge så fint emot oss. samt även andra lampor.Det är ju så att när man åker i väg bort på någon utflykt den här årstiden så är det ju oftast ljust ute och om man inte lämnar på någon belysning så möts man av ett kolsvart hus vilket inte är så värst kul varken för oss eller våra grannar.Dessutom så är det mindre inbjudande för så kallade objudna gäster om det är ljust i huset.Med det så får jag önska alla en fortsatt bra dag.





tisdag 14 oktober 2014





Ett litet inlägg om Taklök
Det är en växt som jag gillar just för att den är fin året om.Den tappar inte färgen bara för att vintern kommer utan när man skrapar bort snön på Våren så är den lika grön som när den gick i vintervila .Jag har därför satt den både under en av våra Pilar i trädgården och har den även i vårt stenparti vid vår infart.
Jag har även nu tagit in några för att ha dem på vårt rumsbord tillsammans med vackra stenar så blir det ett vackert arrangemang i sin enkelhet.Nu kommer de helt säkert inte att gilla läget med att vara inomhus då de är gjorda för att bo ute i någon rabatt men det gör ingenting nu får vi väl njuta av den så länge som det varar.
Förra sommaren så blommade den och se så otroligt vackra blommor den hade.Sedan bildade den små mini Taklökar men dem tog jag inte reda på jag hade väl kanske gett mitt hopp till den här sommaren men se då blommade den inte.Vi får väl hoppas att den kommer med blommor nästa sommar i stället.
 
Jag gav bort en tuva till min väninna för några år sedan och hon har satt den i en kruka och även där blir den vacker.Jag har fått den av en före detta arbetskollega då hennes mamma hade dem och tyckte att de hade blivit för många och det var ju för tur för då fick jag och några till av dem.I trädgårdsvärlden så är det ju ofta som man delar med sig av växterna man har och får därför tillbaka någon annan växt i gengäld.
I dag på morgonen så hade vi några minusgrader och i går morse så föll det även några snöflingor så nu kan man aldrig veta när kung Vinter kommer.Vi har i varje fall städat bort ute i trädgården och lagt löv i våra rabatter och det är några stycken och i dag på eftermiddagen ska vi göra fint på vårt torp.
Hoppas att Ni får en trevlig dag





söndag 12 oktober 2014





Mycket löv och en Ros
Nu har det mesta av löven rasat i backen efter den senaste tidens regn och blåst så därför blev det ett härligt motionspass med räfsan för att ta hand om dem här på vårt torp.Nu har vi ju trädgårdstraktor som tar upp det mesta så jag räfsade enbart upp utmed kanterna men även det gav mig  rosiga kinder av ansträngning.
De härliga löven la jag även i våra blomrabatter tänk vilken bra mylla det kommer att bli av dessa nu har daggmaskarna någonting att jobba med och jorden blir därför jordförbättrad på grund av det då kommer de dessutom till nytta.
Nere vid vägen som går förbi så har jag även en större rabatt där jag har planterat en Bergros som blommar så här fint på försommaren den är otroligt vacker när den blommar med sina enkla blommor.
Nu när hösten är här så bär den vackra Nypon så den är även fin en andra gång men nu på ett annat vis.Man borde kanske ta hand om dessa vackra på något vis men jag tror ändå att de får vara kvar på sina kvistar över vintern ändå.
I dag har vi ju Söndag och på eftermiddagen så ska vi åka i väg och äta middag i stan på Nordanågården  där de serveras middagsbufe vi ska dit tillsammans med vår dotter och några vänner vilket ska bli så trevligt.Det är ju alltid mysigt att åka i väg och äta middag i en trevlig miljö.
I dag så är det fortfarande en mulen förmiddag och det kanske till och med kan bli lite sol.I går var luften lite kyligare än den varit på länge men när man håller i gång och är rätt klädd så är det bara härligt .
Hoppas att Ni får en trevlig Oktober Söndag





fredag 10 oktober 2014






Gott och blandat en Fredag i Oktober
Nu har vi haft lågtrycksväder ett par dagar och regnat det har det gjort ganska så rejält. När det är höst så brukar det nästan alltid vara någon regnig dag vi får väl ändå vara nöjda för det som vi har fått i vatten har en del fått i snö.
I vår regnmätare så kunde vi se  att det har kommit 62 mm på två dagar så det är inte konstigt att det har smattrat på rutan  och ute i naturen så har det blivit rejäla pölar.Nu har regnet avtagit och då blir det säkert bättre väder framöver.
Jag har roat mig med att tänka på Våren kom över dessa ljuvligheter för en tjuga på en butik i stan.Dessa ska jag plantera ner i en kruka som jag ska ställa på en plats där jag kan ha glädje av dem lite tidigare är min tanke när Våren åter är på gång.Man blir så glad när man hittar lite vårgodis det inger hopp om framtiden.
 Blodnäva den är så vacker hela sommaren med sina rosa blommor och blommar väldigt flitigt.
Nu när Hösten är här så är den vacker även nu men nu är det bladen som visar upp sin skönhet  och då blir man riktigt glad på nytt.
Härom kvällen så hade vi junta träff vilket alltid är roligt att träffas och prata bort en stund men även kanske sticka eller virka några varv på det arbete som man har med sig.Sedan är det även mysigt att sätta sig ner vid ett dukat bord med en kopp te och gott fika.Som vanligt så går tiden sin gilla gång men man ska inte tänka på flyende minuter utan Fånga dagen.
Med det så får jag önska alla en riktigt fin eftermiddag

 
 

tisdag 7 oktober 2014





Härliga höstbilder
Först av allt måste jag bjuda Er på lite sommar för den här Blåkragen blommar fortfarande hos min granne trots att det har varit minusgrader den är minst lika vacker som i somras.
Här på vårt torp där har det  däremot blivit rejält med höst och det står inte på så länge förrän att löven faller till marken och vi får fara dit och börja räfsa och göra vinterfint.När löven har fallit till marken då blir det så otroligt kalt tills dess att det börjar ligga snö i träden då blir de åter vackra igen.Det är ju för tur att vi har dessa olika årstider som gör att det förändras och är vackert på olika sätt.
I går eftermiddag när jag varit till min granne på fika så begav jag mig ut på promenad och den här årstiden så bör man ha med sig kamera eller telefon som man kan fota med, för det dyker upp så fina motiv som man kan föreviga.Den här vackra Rönnen som har tagit på sig den allra vackraste kulören för årstiden den kan man bara inte missa.
Den här vackra bilden har jag fått av några vänner de har tagit den härom dagen när de var till sin stuga ute på en ö i havet och drog upp bryggan på land.Här ligger havet spegelblankt och då blir även bilden som en  vacker tavla.
Den här vackra versen tycker jag passar in i den tid som nu är
"Den vackraste mattan på jorden ej vävs av mänsklig hand.Den sömmas av många färggranna löv i skogarnas nordliga land." 
I dag har vi haft en mulen och grå dag och sex plusgrader men ändå riktigt härlig perfekt för att promenera i.
Med det så önskar jag Er alla som tittar in på min sida en riktigt fin eftermiddag.



 

söndag 5 oktober 2014






Blandade inomhusblommor
Den här fina Ormbuken som jag köpte på en IKEA-resa för ett antal år sedan och som kostade bara några kronor den är så här fin det är extra roligt när man lyckas med växterna även inomhus.
Plantan Mor och barn är mitt allra senaste inköp den inhandlade jag på vår resa till Ånäset i veckan nu hoppas jag att den ska trivas här hos oss.Jag tycker att den påminner lite grann om Spetsmössa med sina skira blad.
Se så fint den blommar den laxfärgade Pelargonen.Jag har en liten Pelargon samling för jag har börjat gilla dessa växter mer och mer för en del har så fina blad och en del har så otroligt fina blommor också.Nästa sommar ska jag placera dem på en liten trappa där ska de få stå och glänsa nu hoppas jag bara att de ska överleva vintern  så att min planering håller.
Den här vackra ampel blomman har jag en gång fått av en före detta arbetskamrat.Jag vet inte alls vad den heter men den är otroligt vacker med sina gröna blad och när den blommar så lyser dess orangefärgade blommor så fint.
På vårt köksbord så står just nu den här fina växten den tror jag är en släkting till Spansk peppar men jag vet inte säkert.Våra gäster som vi hade bjudit hit att tillbringa dagen med oss hade med sig den som gåva.
I går kväll så grillade vi kanske för sista gången den här sommaren men det beror även på vad det blir för väder om värmen håller i sig då kan det bli en gång till.Ljuset på bordet har vi haft tänt nu på morgonen då det är en mörkare morgon på grund av en mulen himmel då är det extra mysigt med tända ljus.
Ha nu en riktigt fin Oktobersöndag