måndag 29 september 2014






Höstnjutningar
 Nu när man har så fina Snöbär i trädgården och mossa i skogen så blir det så fint med att ta till vara det och göra en krans.Den här gjorde jag förra året och i går så tog jag fram den ur sin sommarvila och piffade till den med ny mossa och färska bär så nu får den sitta på vår ytterdörr igen.


Den här trädgårdstomten har åter fått en plats i den fina lådan här ska den nu stå under vintern i ur och skur.Den har fått sina törnar genom åren och jag har bättrat på färgen på den några gånger då den ser nästan sjuk ut av brist på färg men efter sin make up så är den lika fin igen och ser lite piggare ut.I dag har vi ett riktigt håll i hatten väder för det blåser ganska så ordentligt men solen skiner och det är ganska så härliga 12 plusgrader så promenaden från vårt torp gick som en dans då jag hade turen att ha medvind.Då kan man njuta ett slag av att det är höst ändå.
En god kaka till kaffet kan man även unna sig att njuta av för i helgen så passade jag på att baka  lite
 grann och då blev det de här Marängsnitten bland annat Ni kan få receptet här.
21/2 dl vetemjöl,2 msk socker,2 tsk vaniljsocker1/2 tsk Bakpulver,100 gram Smör,1 äggula
Maräng
1 äggvita,1/2 dl socker,Strössel
1.Man hackar samman mjöl,socker,vaniljsocker,bakpulver och smör till en smulig massa.Tillsätt äggulan och arbeta snabbt i hop till en deg.
2.Dela degen i två delar och rulla ut till längder lika långa som plåten.Lägg rullarna på plåten med bakplåtspapper och platta till med handen.
3.Maräng; Vispa äggvitan till skum.Tillsätt sockret och vispa till maräng.Spritsa eller bred på längderna.Strö på strössel och grädda i 15 minuter i 175 grader varm ugn.Skär sneda bitar medan de är varma.
I bland så är det riktigt roligt att baka särskilt när det går bra och det blir ett lyckat resultat och jag hade turen på min sida i Lördags när jag kom till skott med det.
Ha en riktigt bra eftermiddag  alla som tittar in här.




fredag 26 september 2014



En regnig Fredag
Nu har vi plockat in till vinterförvaring det mesta i trädgården även springvatten stenen den plockas in i stort sett sist.Den har vid det här laget blivit grön av alger men det går bra att tvätta bort så den är fin till en annan sommar.Den tillför ganska mycket på sommaren med sitt mysiga porlande som man kan lyssna till när vi sitter på vår veranda och fikar eller bara är eller myser i vår hammock.Den gillar även fåglarna särskilt dess ungar som brukar både dricka och ta sig en dusch.
I dag är det en mulen dag med regn då är det extra mysigt att tända några ljuslyktor vid eftermiddags fikat.Det kommer nu en period då man tänder många lyktor på kvällen när skymningen har lagt sig till ro.
Kärleksörten den blommar för fullt ännu även om det varit minusgrader  så är den så här fin ändå.Jag tror att jag ska inköpa en art med röd stam dem tycker jag är otroligt vackra så det kommer jag att sätta upp på min önskelista till nästa sommar.
 
Vi har en Söbärsbuske ute i trädgården och dess vita bär och även söta rosa blommor är så otroligt vackra så därför så har jag  förstås plockat in en bukett.
Nu kommer även en period när man lånar talböcker, det gör jag oftast via Internet och kanske sätter sig ner med ett handarbete visst låter det härligt.Just nu så lyssnar jag på en bok som heter Solviken som är skriven av Annika Estassy och verkar vara  en lättsam bok att lyssna till .
Till alla som tittar in på min sida ha en riktigt fin eftermiddag









onsdag 24 september 2014





Höstdekorationer
Nu har jag på eftermiddagen varit ute i trädgården och städat bort en hel del krukor och annat som man har framme under sommaren.Jag har även höstpyntat och den här struten av hönsnät gjorde jag för flera år sedan och den använder jag varje höst den blir så fin med mossa av olika slag och en Lila Ljung den här har jag på väggen bredvid vår ytterdörr här hänger den lite skyddat så den inte ska blåsa i väg.Nu är det en klass 2 varning för storm här i Västerbotten så då kanske man ändå ska plocka in en del som man har ute i alla fall bara för säkerhets skull.Jag håller mest tummarna för vårt växthus att det ska hålla i hop för starka vindar.
Jag har även hämtat hem  från vårt torp den här gamla hinken av zink  det blir ju ganska så fint att pryda den med mossa,.kottar och lite röda Rönnbär eller hur?Tänks så himla enkelt att dekorera med det som naturen har att bjuda på.Det är som vanligt det enkla som är det vackraste.
Min väninna Ingrid hon har gjort så här fint och satt på deras hus vägg väldigt dekorativ tycker jag.
Här har hon även höst  pyntat deras fågelbad  och det blev så här bra.
Nu har vi ju haft höstdagjämning och i samband med det så har det börjat bli ordentligt kyligt nu känner man tydligt att vi går mot en kallare årstid.Nu kanske det bara är för tillfället för nästa vecka skulle det visst bli något varmare och det tycker då jag inte gör någonting man blir lika överraskad varje år när det börjar bli minusgrader.Jag tycker att det är lite svårt att veta hur mycket man ska pälsa på sig men i dag hade jag klätt mig lagom men då höll jag i gång även i och med att jag städade bort sommaren och då blir man ju varm av det.Tur är ändå att solen har lyst över oss och den värmer ju även en del.
Jag får avsluta med en liten höstdikt som jag hittade i en tidning.
Sakta sjunker solen ned i skymningen och förebådar kväll.Med ens visar höstens färgpalett ståndaktigt valda delar av livet som runnit och bjuder frossans fäste.
Den passar väldigt bra in i den tid som är nu,med det så får jag önska Er en bra eftermiddag vi får hem dotter och en väninna till henne som ska äta middag med oss vilket ska bli trevligt.









måndag 22 september 2014



                                  Ännu en ny vecka har inletts
Jag  har börjat tycka mer och mer om Måndag för då ligger hela veckan framför mig med helt blanka dagar som jag kan fylla med innehåll.I dag på eftermiddagen så åkte maken och jag i väg till vårt skogsskifte som vi har och där jag sprungit i som barn och nu har en del björkar börjat skifta färg för att förbereda sig för vintern men även tappat en hel del blad.I natt hade vi minusgrader och det har endast varit några plusgrader så vantar och andra varma kläder var att föredra när vi gick i skogen.
Syftet med vår skogsutflykt var att hämta lite barrväxter och då främst vackert Enris och
där finns en hel del att hämta kan jag säga där hittade vi ett  vackert silvrigt ris som jag genast glatt knipsade av för att fylla min korg med.Vi fyllde även två kartonger för vi behöver en del då vi ska pynta även våra anhörigas gravar plus göra fint här hemma. Det känns otroligt härligt att bara åka i väg och hämta man behöver inte fråga någon om lov för man är ju på sina egna domäner.
Jag tog mig även en härlig promenad genom skogen och kom då ner till byns väg för att fånga den känsla som det ger att promenera på en väg som man gått på som barn.
 När vi skulle vandra vidare ner till våra ägor nedanför huset där jag är född så går man förbi den här fina ladan som min bror en gång satte upp och som nu den nya ägaren rår om.Här har det blivit en relaxavdelning med bastu och ladan passar fint in här.

Vi gick en lite längre promenad för att se över våra ägor och konstaterade att här finns det mycket skogsjobb att göra i form av röjningsarbete vilket maken tycker känns riktigt bra
.Som Ni ser så hade vi ganska så vacker miljö att vandra i nu när markens löv fallit till marken och färgar vägen alldeles gul.
Med det så får jag önska alla en trevlig eftermiddag .








lördag 20 september 2014




En bra Lördag
I dag på eftermiddagen så  har vi tillbringat på vårt  torp vi har tagit ner vår Humle som slingrar sig uppför ena sidan om vår entré dörr den är så fin där den sitter på sommaren och hör liksom till på den här platsen.Här har jag fotat från vår balkong som vi har på torpet.Nu på höstkanten så måste man städa bort sommaren för att lämna plats för den kallare årstiden som vi står på trappan till man kan väl säga att vi gläntar på dörren till vintern som ska komma så småningom.I dag känns det som att det kommer att dröja för det har varit en dag med cirka arton grader varmt och det är bara att ta vara på dessa dagar.
Humle har vi även planterat vid dörren till den så kallade bod som finns i vårt uthus även här passar den bra. Där har vi även planterat en Åkervinda men den har inte hunnit ännu att ta för sig vi får väl se hur det blir med det så småningom  men den är ju så vacker när den blommar och det gör inte någonting att det kommer en rosa färgklick tillsammans med det gröna.
I dag så träffade jag även Valda vår granne på torpet och vi gav henne en hink med potatis för maken håller på att ta upp den.Jag fick av henne både sallad och en bukett Linblommor och när jag kom hem sedan så tog jag in några Rosenskäror och då blev det en så här vacker bukett.Vi får väl se hur länge den står sig men man kan ju glädja sig över den så länge som det varar.
Valda hon har flera buskar med Svarta Vinbär i sin trädgård vid deras sommarhus och i dem så är det gott om bär och även av dem fick vi en hink som jag nu ska frysa in, men även äta av för de är ju så otroligt goda att mumsa i sig färska.Man kan säga att det har varit en dag med bra innehåll. Vi fick även göra undan en del höstbestyr så i morgon så ska vi åka dit igen och då ska jag städa bort efter Humlen för det blir ganska så osnyggt av den men man vill ändå ha den slingrandes uppefter ena sidan på dörren ändå.
Det var allt ifrån den här sidan för i dag.Ett litet ord på vägen får Ni här av mig som avslut.Att känna tacksamhet och inte uttrycka den är som att slå in ett paket och inte ge bort det.
Ha en trevlig fortsättning på dagen







onsdag 17 september 2014





I dag
Efter lunch så åkte vi i väg till vårt torp jag ville bara se hur det såg ut där och konstaterade att i morgon så blir det att åka hit och göra höst.Jag såg då att Blåklockorna vid vägrenen de har minsann inte gett upp ännu utan de blommar vidare även om det börjar vara kyligare ute de är av segt virke om man nu kan säga det om späda blommor.
Jag hade i tanken att promenera hem därifrån för det är bara två kilometer hem till vårt hus därifrån så det blir en lagom promenad och nu så är det dessutom så vackert när man går vägen fram för naturen börjar förbereda sig för kallare väderlek.Jag mötte även en bekant efter vägen så vi stod och pratade en stund men vi kände båda att man måste röra på sig för annars blir man kall.
När jag kom hem sedan så möter mig den här vackra "Streptusen" som jag har i vårt köksfönster  den är alldeles full av vackra klockor och det är så roligt att ha det som blommar i fönsterna.
I går så var vi på dagsverk till våra vänner i Kåge jag torkade fönster och maken hjälpte till att gräva ner en kabel till deras TV.Den här vackra Dahlian står inbjudande vid deras entré och välkomnar oss.Vi hade en fin dag med sol och vi kunde sitta ner en längre stund på eftermiddagen och inta det det goda fikat och även njuta av dagen.Dagen avslutades sedan med en god Laxmiddag.
I kväll ska vi på berättarcafe som är i byns bönhus vilket jag ser fram emot.Ha det nu så bra resten av dagen för det ska jag ha.







måndag 15 september 2014





Höstpyssel
I vår trädgård så har jag flera av växten Murgröna och den som vuxit i den här krukan har som Ni ser haft en bra sommar för den har vuxit över alla breddar.Jag hade inte hjärta att plocka upp den ur krukan för då stör man ju dess rötter utan hela krukan fick följa med in och fortsätta och växa där.Nu står den som Ni ser på en piedestal i vårt rum och nog gör den sig bra där allt.Jag har börjat plocka bort sommaren i vår trädgård det hör ju till höstens bestyr och tömma en del krukor.
Hittade för ett tag sedan i mina gömmor en rätt så gammal duk som blivit ganska så färglös på grund av ålder och även mycket tunn.Just därför så tänkte jag att då spetsen var hel så sprättade jag lös den och tog ett gardin tyg som jag hade på lager som jag tyckte skulle passa och nog blev jag nöjd med resultatet allt.Det här att ta en spets och skrädda till en tygbit till en duk det var någonting som man gjorde förr och fick på så vis en ny duk för en liten peng för mig så blev den helt gratis.
För ett bra tag sedan så inköpte jag den här vackra Cyklamen jag brukar göra det i bland på hösten för då är de så fina och finns att köpa ute i handeln.De ska ju helst inte stå ovanför ett element  och det har hänt att jag har fått dem att överleva vintern och de har någon gång blommat igen på vårkanten, då är man rätt nöjd när man fixat det för de är lite viktiga kan man säga utan att överdriva.Åtminstone tycker jag att de är det.
I dag har jag bjudit hit min granne på fika och vi satt inne och drack kaffe men sedan så gick vi ut och satte oss för solen skiner fortfarande på oss och vi har ett underbart höstväder.Tänk på att
"Alla dagar är inte lika men varje ny  dag har något man kan vara glad för."
Just nu så är det ett vackert väder och att man får ha hälsan någorlunda i behåll som är mycket att vara glad över.Med det så får jag önska alla en trevlig Måndags eftermiddag.

 

 

lördag 13 september 2014






Höstlördag
Nu när vi har hunnit en bit in i September så trodde jag inte mina ögon när jag upptäcker att vår Kaprifol äntligen har börjat blomma.Lite väl sent påtänkt kan man ju tycka  men visst är den ändå välkommen med sina blommor bättre sent än aldrig heter det ju.Jag hade i tanken att flytta på den men nu får den nog stå kvar för det är inte alltid att den visar sina blommor.
I stället för att bära bort den här blåa krukan till vinterförvaring och som jag har haft sommarblommor i så gjorde jag en liten höstdekoration så då får den ju stå kvar ute ett bra tag till.Tänk så enkelt och fint det blev med mossa och några kottar så mycket mer behövs inte.
Den söta och skira blomman Spetsmössa  har här börjat ta på sig sin höstskrud jag tycker den har så fina blad och är en liten favorit i trädgården  även under sommaren.
Rodgresia har även den fått en riktigt fin mörk rosa färg och är även vacker just nu när den håller på att gå i vintervila.
Här på bilden så har jag några ingredienser till en Lök och potatissoppa.Ni får receptet här för 4 personer;
1/2 Kg Potatis,1 gul lök,3 medelstora purjolökar,2 msk smör eller margarin,1Pkt Bacon,Broccoli efter behag,1 liter vatten och 2 höns buljongtärningar.
Man hackar och steker löken först sedan klipper man ner bacon och steker tillsätter hackad Potatis i bitar eller klyftor och sist Broccoli sedan tillsätter man vatten och buljongtärningar.
Bacon och Broccoli kan uteslutas för det har jag satt till på egen hand.Man kan även klippa ner Gräslök till garnering
Man kan om man vill mixa soppan då blir den slät men det är ju en smak sak.
I går så hade vi trevligt besök av Gunborg och Svenne från Piteå och då bjöd jag på den här soppan till lunch och sedan så blev det även grillmiddag något som Gunborg hade hoppas på.Solen sken och det var en härlig Septemberdag solen lyser även på oss i dag fast nu på morgonen så var det endast fyra plusgrader så nu börjar man känna att det är höst på riktigt.
Det var allt från mig den här gången så jag hoppas att Ni får en riktigt härlig Höstlördag.





torsdag 11 september 2014







Frö tider
Gula Tagetes har jag blivit så förtjust i de lyser av sig  där de sitter och är även söta att se på och nu är tid att plocka in fröer för att ha till nästa Vår igen när det åter är tid att sätta fröer.
Violer har jag en gång hämtat på en trädgårdsdag och nu har jag dem på olika ställen dessa behöver jag inte ta fröer av för de är otroligt duktiga på att se till att de får finnas kvar.Om man inte rör  dem på Våren så blir det som på bilden en rejäl matta av dem och de kan faktiskt vara riktigt vackert det med när de kommer på rätt ställe.Man kanske inte vill ha dem riktigt överallt även om de är vackra.
Prästkragar som jag har valt att plantera under vår tall på framsidan av vårt hus de fröar även av sig på egen hand det är bara att plocka upp plantrosetterna och placera dem där man vill ha dem.Här under vår Tall så är de en riktig tillgång för de är så vackra och de blommar så länge  och sedan så vill man ju gärna ha just Prästkragar när det är sommar det hör ju liksom till.
Pionvallmo dem satte jag fröer av och planterade ut dem på försommaren och nu får de stå kvar ute under vintern och de ska få fröa av sig som de vill de får gärna komma flera av dem för de är så fina.
Även den här sommaren så har det blivit kvar i jorden ett Solrosfrö som nu har blivit en vacker blomma.Vi brukar ha restaurang för fåglarna vid Tallen så därför är det inte så konstigt att det stannar kvar ett och annat frö som blir till vackra Solrosor.
Tänka sig att vi fortfarande har sommartemperaturer man tror inte att det är sant.I går kväll så startade vi upp vår junta och det är alltid trevligt att träffas och höra hur alla har haft det under sommaren.En i vår grupp hade dessutom fyllt jämna år under sommaren vilket vi så klart hade tänkt på och därför köpt en blomsterdekoration som hon fick.
Det var allt för i dag så ha det så bra tills vi åter ses på min sida.

måndag 8 september 2014





Några skönheter
Vacker Ros som jag tyvärr inte vet namnet på och den söta Silkesnävan de blommar vidare vilket de gör rätt i för än verkar sensommaren inte vara över med tanke på det fina vädret  och med sommartemperaturer.
Strantrift så otroligt söta blommor.Jag har tur med dem kan jag säga för jag har dem på flera ställen och de blommar fortfarande ,utan att vara expert på dem så har jag nog lyckats ge dem rätt förutsättningar.
Vita Höstflox nog är det allt bra vackert med vitt, de lyser så fint mot väggen när det blir mörka kvällar.Den här plantan har ju blivit ganska så stor så därför så mår den bara bra med att man delar på den och planterar den även på något  annat ställe då får den ju chans att lysa upp även där.
Besksöta som just nu har både blommor och röda bär den har jag hämtat på en kompost i skogen i närheten av vårt hus.Jag har låtit den växa vidare där den står och nu har den börjat klä in spaljen ordentligt och då blir den bara finare med tiden.Den är ju släkt med potatisen och blommorna påminner om potatisblomman just därför.
Just nu så håller jag på med våra fönster och putsar dem men jag är även ute i trädgården och arbetar och kan väl säga att mina dagar innehåller en hel del mysiga uppdrag som jag själv skapar.Visst låter det härligt kan bara säga att det är precis vad det är och när jag blir less så kan man ju alltid sätta sig på en stol och bara vara.Just nu har vi ett fantastiskt väder så det måste man ju bara ta vara på.
Fortsätt och ha det riktigt bra.
 





lördag 6 september 2014






Första Lördagen i September
Vi har varit på vårt torp efter lunch och jag bestämde mig för att enbart sitta i en solstol och njuta av den
 härliga Brittsommar värmen som vi har just nu.Bilden är fån baksidan av vårt torp jag tog bilden när jag hade varit till grannen och vattnat i dag och visst ser det somrigt ut.Nu är det bara att ta för sig av den härliga tiden vi har just nu när värmen har bestämt sig för att stanna ett tag till i sinom tid så blir det kyligare väder.
Inne i vårt torp så har jag ju målat fönsterna och när jag lika höll på att måla så fick även en del lampfötter lite vit färg på sig och då smälter de så fint in.Vi brukar ha lampor i fönsterna tända under den mörka årstiden det ser bättre ut för dem som passerar förbi på vägen för vi har en hel del trafik där.
Här hemma så har jag klippt ut en vacker höstbild och satt den inom glas och ram och så här fint blev det.Det behöver inte kosta någonting att pynta sitt hem med enkla medel så kommer man långt.
När maken och jag brukar vara ute och promenera i skogen så brukar vi gå förbi ett ställe där det växer Violer.Jag brukar oftast inte ha med mig kameran tills  i dag då hade jag den med och då förevigade jag dem  se så vackra de är.Hur de har kommit hit förtäljer inte historien men troligtvis så har någon  slängt dit av sina sommarblommor någon gång och då har de fröat  av sig och nu blommar de så  här fint,man blir åtminstone glatt överraskad.
Nu har även Lingonen tillsammans med Svamparna börjat komma i skogen och Lingonen med sin vackra färg lyser upp skogen så fint.Jag kommer nog inte att plocka några i år för jag har redan i frysen så jag klarar mig för det är endast jag som äter av dem.
Det var allt för i dag hoppas att Ni får en riktigt trevlig eftermiddag




 

torsdag 4 september 2014





Nedräkningen har börjat
Just nu så ger jag mina rabatter fin kompostjord jag förbereder allt vad jag kan för att alla växter ska ha det så bra under vintern .Jag vet att det finns ingen jord så bra som just kompost den innehåller allt vad de behöver och en hel del fina mikroorganismer och daggmaskar och maskarna dem har jag redan sett.
Tomaterna har jag även plockat in och i år blev det en rejäl skörd har aldrig fått så mycket någon gång vilket förstås är roligt.När man har så mycket då är det även trevligt att dela med sig av det goda och göra någon glad.
Häromdagen så var jag över till min granne och just då så kom den här vackra Amiral fjärilen och satte sig på en Tagetes.Den har då jag aldrig sett förut men vacker är den tur även att jag hade kameran med mig. Den här årstiden så är det lite lättare att fota just Fjärilar för de är lite mindre på alerten de börjar väl vara trötta efter den här varma sommaren.
Den här Australienska Violen har jag nu tagit in och nu är mitt hopp att den ska överleva vintern inomhus  för den är ju så otroligt söt så jag vill väldigt gärna ha den i någon rabatt även nästa sommar
I dag har vi haft nästan 20 grader varmt och det är så härligt att få ha kvar den sköna värmen ett tag till man behöver inte vara så påpälsad när man ska vara ute och jobba.Jag är ute i trädgården hela eftermiddagarna vilket innebär att jag får min dagliga dos av motion och behöver inte ut på någon kvällspromenad.
Det var allt för i dag och lev och må nu tills vi möts igen på min sida.