måndag 30 september 2013






 Avslut på September 
När vi går mot hösten så börjar det bli kortare dagar och bladen får mindre solljus så börjar klorofyllet brytas ned  och samlar inte längre näring och då ändrar bladen färg och får alla dessa vackra kulörer.Det är kanske tur för oss människor att vi har fina färger på hösten för de ger oss ändå lite mer energi att titta på allt det vackra i olika färgskalor som vi blir bjudna på tycker åtminstone jag. 

Under September så poppar även dessa vackra Flugsvampar upp ur marken och står där och lyser med sin  varma färg otroligt vacker.
Fortfarande så blommar det i trädgården vår vackra Ros som har bedårat oss en lång tid nu blommar med sitt sista flor fortfarande.Även andra rosor blommar även om de börjar ha svårt att slå ut helt då temperaturen börjar vara åt det svalare hållet.
Den här söta Pensen hittade jag i gräsmattan och kunde inte motstå annat än föreviga den dessa söta blomster som poppar upp var som helst de får fäste.
Den söta Talgoxen kom och satte sig utanför mitt fönster nu när jag sitter här och skriver på min sida.Även han och hans kompisar börjar kanske önska att vi ska sätta ut lite mat åt dem så vi får nog ta och plocka fram lite  det var säkert en vink om det som han ville förmedla med sin visit.
För oss så blev gårdagens konsert i vårt bönhus en bra avslutning på denna månad när "Gammbyssa "från Burträsk gästade oss och bjöd på en helt underbar konsert med Beatles musik.Vi bjöds på otroligt härliga melodier och texter.Vi blev även bjudna på afternoon tea under pausen och bönhuset var nästan fullt av glada människor som njöt av en fin konsert.
Nu har vi haft mulna dagar och skulle bli så glada över om solen kunde få lysa på oss men den kanske kommer.
Ha en fortsatt bra eftermiddag










lördag 28 september 2013





Tankar om Vår i September samt shoppingfynd
I går var på utflykt till Haparanda för att shoppa på deras stora varuhus vi åkte i väg  tillsammans med våra vänner.I deras varuhus så kan man så klart  alltid  fynda och nog gjorde vi det allt bland annat så köpte jag mig en bit Vår  i form av dessa tulpanlökar för en billig peng.I dag har jag planterat dem i två rabatter gjorde så för att det ska bli fint på flera ställen så nu är det bara att vänta tills vi får Vår på nytt.
Jag inhandlade även en fin ljusstake kände starkt att jag skulle unna mig den vilket jag kände att jag gjorde helt rätt i.
Efter shoppingen så behövde vi få i oss en middag innan vi skulle köra tillbaka hem igen, det tar ju ungefär tre timmar innan man är åter  hemma.Där så åt vi en jättegod plankstek på Haparandas stadshotell  kan varmt rekommendera deras utsökta goda mat för vi har ätit där förut.Det var verkligen ett bra avslut på dagen där vi kunde sitta ner i fina lokaler och njuta av en härlig middag och ha en trevlig samvaro.
Här hemma så har jag plockat upp några lökar som jag ville ha i en kruka  i stället och de verkar ha fått för sig att det är Vår redan.Jag hoppas att de besinnar sig och väntar tills det är deras tid för den kommer ju så småningom även om det känns bra långt bort.
I dag har vi haft uppehålls väder även om det har varit en mulen dag maken och jag har gjort en riktigt lång promenad på ca en timme för det var så härligt .
Hoppas att även Ni har haft en bra dag



onsdag 25 september 2013





En något blandad kompott
Nu har hösten kommit på allvar med temperaturer som gör att man får ta på sig lite extra kläder för att inte frysa vi som nu är så bortskämda med varma temperaturer det blir nästan lite chockartat.Grannens Lönn den håller på att bli riktigt vacker med sina fina höstfärger  nu när det börjar bli frost på nätterna så går det väldigt fort att träden tappar sin löv och inom kort blir kala.Då måste man passa på och föreviga bilden för att minnas hur vackert det ändå är på hösten.
Vår finska Pil klippte vi ner på försommaren och nu har den blivit så här fin vi har gjort likadant med en annan Pil som vi har på baksidan av tomten de blir så bra när man ansar dem med lite hårda tag . Den har fortfarande sina gröna löv kvar de har inte fått dom vackra höstfärgerna ännu.Någon som var hit i sommar tyckte att den hade en skulptural form och nog är den ståtlig och vacker nu när den är ansad.
I går hade jag inre tjänst hos min väninna och hennes man och torkade en del av hennes fönster så nu kan de titta ut genom klara rutor.På deras rums bord står denna vackra orkide den är otroligt vacker.Min väninna har en viss skicklighet med dessa blommor vilket inte jag har.Hon har nämligen ett antal vackra sådana blommor som blommade för fullt dem får jag visa vid ett senare tillfälle.
Ute på deras trappa så står en piedestal med vacker Cyklamen  i går så var det dit en Talgoxe och jag skulle bra gärna vilja fota den men det ville sig inte riktigt för de är ju så skygga i min fantasi tänkte jag mig ett riktigt fint foto.
När vi senare på kvällen åkte hem efter en god middag så fick man känna av kylan för det var bara tre plusgrader men det kändes som man skulle haft på kupevärmare och det var ingen angenäm känsla för man vet ju vad som är på gång inom en snar framtid så blir det kyla vi ska tampas med.
Med det får jag hoppas att Ni får en bra dag






måndag 23 september 2013







En Söndagsutflykt till skogen
I går Söndag var vädret bra mycket bättre än lördag då vi fick  ca 40 mm regn totalt så det var en riktigt blöt dag. Därför passade vi på i går i stället att bege oss ut till vår skog för att plocka enris och mossa och bara ströva kring och för mig är det även mentalt uppiggande att få vandra på vägar där jag gått som barn.
Det var en riktigt härlig utflykt även om skogen var blöt men vi var ju rätt klädda och luften var ljummen.
Vi hittade bra med Enris det blev både till att pynta här hemma men vi gjorde även en utflykt på eftermiddagen och pyntade på våra föräldrars gravar.
Jag hade kvar strut stommen av hönsnät som jag hade i fjol och pyntade med både grön och vit mossa.Av hönsnät kan man göra allehanda arrangemang det gäller bara att ha idéer.
 
Skogen är vacker året runt här på bilden så har stubben fått en beklädnad av mossa och det passar den så otroligt bra man kan nästan tro att någon har lagt dit mossan men det har naturen fixat alldeles själv.
Jag var även förbi mitt barndomshem och det ger mig ju så klart extra varma känslor och en hel del härliga minnen.I dag är det en ny ägare till huset som trivs med att ha det som sommarbostad och är man intresserad av naturen så passar det bra att bo så här för här bor man alldeles vid skogen.Det är så roligt att fara hit och se hur väl den nya ägaren tar hand om stället för det ser ut som när mina föräldrar bodde här.
Vägen genom byn  har jag både promenerat och cyklat efter mycket under min uppväxt men mest minns jag hur jag och min mamma alltid var ute och promenerade tillsammans både efter denna väg men även efter skogsvägar det var bara att välja.
I dag har vi åter fått regn men det ska bli bättre efter lunch så då blir det att göra en skogspromenad igen då i den skog som jag nu har alldeles vid mitt hus där jag bor i dag.Tänk att det blev ganska lika ändå även om där jag bor i dag ligger bra mycket mera centralt och går aldrig jämföra med den lilla by på tre hus och elva invånare sammanlagt där jag bodde avsides i min barndom.Här bor jag i en större by med ca 500 hundra invånare men skogen har jag nära min husknut även nu.
Hoppas att alla får en riktigt bra dag











lördag 21 september 2013




Regnet det bara öser ner
För det gör det just nu i alla fall morgonen har varit mörk och grå men sedan mörknade det ordentligt och nu vräker det ner då är det gott att ha små lampor att tända.Vi köpte ju ägget när vi var på resa till Gotland i sommar och det är egentligen en ljuslykta som vi har satt en lampa i och då blev det så här fint.

Det blir ju även att tända några levande ljus och krypa ihop i soffan och mysa med en bok eller för min del så blir det nog att plocka fram min sticksöm för jag håller just nu på att sticka sockar utan häl.
Jag har gjort ett par, jag hittade mönstret på nätet under spiralsockar det är ett lätt mönster och otroligt roligt att sticka.Nu håller jag på med ett par till där garnet är i olika pastellfärger så de blir riktigt läckra dem ska jag nog ge till någon som behöver lite extra varmt på fötterna.
Maken och jag hade ju tänkt åka iväg till skogen men det blir inte alltid som man tänkt sig då vädret sätter käppar i hjulet den resan får nog bli i morgon då kanske det är mindre blött.
Jag får därmed önska alla som tittar in på min sida en trevlig eftermiddag


torsdag 19 september 2013





Några  höstdekorationer
Jag köpte mig en vit Ljung för ett tag sedan men först i dag så har jag planterat den.Under sommaren så har jag haft en Tagetes och en japansk Malört i väggkrukan och det har varit så fint men nu kände jag att det var tid att slänga sommarblomman och plantera Malörten i någon av mina rabatter så får den komma tillbaka nästa sommar igen.Nu när regnet äntligen har kommit så har ju mossan blivit så fin så då passade jag på att vara och plocka lite grann vit mossa jag tycker den är så fin ihop med vitt.
Min väninna hon har gjort denna färggranna  höst komposition den är ju fin även den men på ett annat sätt.
Jag har även hunnit med att göra en krans av vita snöbär och mossa kransen vars stomme är av Humle har jag haft i några år nu.När man plockar ner den på hösten så kan man ta reda på den det är bara att fläta tillsammans några jag kallar det för lianer så blir det en bra grund till allehanda kransar.När allting har torkat på stommen så petar man bort det och gör en ny variant.
Det är ju så vackert med Nypon dessa är från vår daggros jag tänkte att det blir ett trevligt blickfång på vårt frukostbord vid vår entré i all sin enkelhet.Tänk att vi äntligen har fått regn det var på tiden för marken har varit snustorr och jag har ju gjort vissa omplanteringar och där har jag varit tvungen att vattna för annars hade allt dött av torka.I dag har vi haft en mulen dag och då passar det bra att koka köttsoppa  vilket jag har  nu gjort det är ju så gott men det är en maträtt som är tidskrävande innan man kan äta den tur är att det blir till flera middagar men det är perfekt nu när rotfrukterna är så billiga och jättegoda.
Ha nu en trevlig eftermiddag






tisdag 17 september 2013






Just nu
Så blommar Plymastilbe i min rabatt denna planta som jag trodde förra sommaren hade dött och plockade upp den och slängde i komposten.När maken sedan skulle ta all kompost till vårt torp så slängde han inte den utan klokt nog planterade i stället ner den i jorden han såg väl att den hade potential ,vad förvånad jag blev när den sedan blommade.Nu har den en speciell plats i rabatten och jag ska noga märka upp den så jag inte gör misstaget igen för den är ju så vacker.
Kärleksört så här i vas är ju så vacker även den och den kommer att hålla sig i flera veckor för den är av en sådan karaktär att den inte slokar i första taget.
Denna söta Fackelblomster som är av en låg variant den är även vacker på hösten men jag har inget minne av att den varit så här fin i färgerna någon  tidigare höst.
Så här vacker är den på sommaren när den blommar så den ger mig glädje sommar som höst.
Snöbär har jag också plockat in vi har en sådan buske som står på gränsen till vår granne och den har ju så fina vackra bär som jag kommer att använda i någon höstdekoration längre fram men den är ju även vacker i vas.
Just nu så håller jag på med fönstertorkning och byte av gardiner ett par dagar det blir så ombonat när man bytt gardiner till något mera höstlikt.Vi har just nu ett mera mulet väder vilket passar alldeles utmärkt för just detta arbete.Jag ska väl även ta mig tid och gå ut på en skogspromenad och sedan blir det att lyssna på en bok av Lasse Berghagen och samtidigt sticka på mina tubsockar.
Ha det nu som allra bäst och tack för din kommentar Monica den värmde.

söndag 15 september 2013






Sommar avslut
I går tog vi upp potatisen och eftersom vårt potatisland är av modell mindre så är vi mycket nöjda med skörden i år.Det blev en hel hink mer än förra året vi kunde till och med dela med oss en del till Valda vår torp granne som blev så glad och skulle avsmaka dem på eftermiddagen tillsammans med skirat smör. Vi täckodlar eller det är maken som gör det, potatislandet är hans domän  för han har täckodlat  i flera år men i går var jag med och  hjälpte till att plocka fram de vita rena potatisarna.När man täckodlar så ligger de under en bädd av gräs och är så fina det är i princip bara att stoppa ner dem i en panna med vatten och koka på direkten om man så vill.
Valda gav mig en bukett sommarblommor för jag har inga sådana i vår trädgård och eftersom vi har en årstid som gör att man inte vet helt säkert när en kall natt kommer så ville hon dela med sig innan de fryser bort och givetvis så blev jag glad över den.
Nu har jag även tömt vårt växthus med växter så nu får det vara ett förråd med våra trädgårdssaker under vintern .Lite trist är det allt att avsluta sommaren nog är det allt bra roligare att plocka fram allt när den tiden kommer men tills dess är det ca sju månader kvar en ganska lång tid kan man tycka.Nu får man tid att ägna sig åt planering inför nästa säsong vilket också kan vara kul.
När jag hade plockat ner alla Tomaterna i en korg så blev det en rejäl skörd visserligen är de gröna ännu men jag lägger dem i en glasskål och ställer den i fönstret så har jag snart Röda Tomater att njuta av för de är verkligen jättegoda.
I dag har jag en lugn dag framför mig i går kväll tillbringade vi kvällen hos våra grannar i deras sommarstuga där vi hade en trevlig kväll.
Ha det som allra bäst och Ni får väldigt gärna skriva en kommentar för det skulle göra mig så glad.






fredag 13 september 2013






Det här blommar just nu i trädgården
Fastän det är i mitten på September så blommar det ännu i trädgården en hel del bland annat den här Nävan som är en låg variant och som har så vackra rosa blommor den ska jag absolut dela nästa sommar och placera på några ställen.Näva har ju blivit en liten favorit men jag tycker nästan bäst om den låga varianten eller den riktigt höga de som blir 40 cm är jag mindre förtjust i även om jag även har av dem.
Backtimjan den har kommit med ett nytt flor av blommor men nu har Humlorna gått i ide eller vart de tagit vägen för annars så brukar den ha många humlor på sin blomsterkudde som är otroligt förtjusta i den.
Nu äntligen har Kärleksörten börjat blomma den får man verkligen vänta på men den är ju en höstblomma så det är väl inte så konstigt.Naturligtvis så blir det att ta in en bukett för de är så tacksamma och står så länge i vas.Här har den stått hela sommaren och har fått all sol på sig men den blommar inte tidigare för det naturligtvis så är den programmerad att blomma på höstkanten så därför så vet den när den ska behaga.
Den Kanadensiska Rosen Morden continental den blommar även den ännu och den är otroligt vacker men den har ingen doft och det är det många fina rosor som saknar och jag börjar ha en hel del av dessa favoriter men det är även en och annan som doftar som tur är.
Naturligtvis så blommar den ännu Rosenskäran och den söta rosen The faire de gör vad de kan för att förtjusa. I går var det en härlig höstdag med sol för min del blev det en lång härlig promenad i skogen efter lunch och sedan begav jag mig hem för att sitta på vår altan och där plockade jag fram min stickning  och bara njöt i solen. Sedan när maken kom hem från skogen så blev det fika ute på vår altan en helt underbar dag med andra ord.Det är ju så härligt så länge som man kan sitta ute och dricka sitt eftermiddagskaffe.
Hoppas ni får en riktigt fin Fredag. 




onsdag 11 september 2013




Höstkänsla
Det börjar jag ha nu även om luften fortfarande är varm men nu har jag hört att det stundar lite kyligare väder. På vårt torp så har de gula löven dansat ner på marken och det brukar samlas mycket av den varan när allt ramlat ner till slut.Något år har det hänt att vi väntat länge med att räfsa  tills dess att marken frusit och då har det gått otroligt lätt,men det var på den tiden vi jobbade båda två och hade fullt opp men nu har vi ju hur gott om tid  som helst så nu blir det nog att ta hand om löven så fort att det ramlat ner klart.
I dag har jag plockat in av mina rosor för i kväll ska jag ha junta och då är det ju trevligt med lite levande blommor på borden när mina väninnor kommer hit, det ska bli kul att träffa alla igen .Man känner sig otroligt rik när man kan frossa med levande blommor nu är det ju bara att gå ut i trädgården och välja av de som nu blommar och man kan fortfarande få med sig in en jättebukett.
Ett träd som jag tycker har nästan de finaste löven på hösten är ju Lönnen.I dag när jag kom tillbaka hem från min promenad från vårt torp så gick jag förbi min brors hus och bredvid vägen på deras tomt så växer en lönn och den har nu börjat fälla sina blad. Jag var bara tvungen att ta reda på några av dess röda blad och gjorde då en enkel dekoration som jag tycker blev ganska så fin i all sin enkelhet om jag får säga det själv.
I dag har vi haft en mulen dag men nu börjar solen göra sina tappra försök att tränga igenom molnen men jag tror att den kommer att förlora jag tycker att det ser så ut.
Önskar alla en riktigt bra eftermiddag

måndag 9 september 2013





 En skön Måndag
I går var maken och jag ut på en skogsutflykt och då träffade vi på Rallarrosen som stod där och blommade så fint.Visst blev man förvånad för dess tid ska ju vara förbi tycker man nu när övriga naturen håller på att gå i dvala  men också glad över att även den vill hålla kvar sommaren ett tag till.När den blommar har den så vacker lila färg däremot är den inte så värst kul när dess blomning är över då alla frön flyger omkring och fastnar i allting den gör allt för att få finnas kvar.
Även på vårt torp så vill gärna blommorna tro att det bara är runt midsommartid för där blommar Midsommarblomster och även de gjorde att jag höjde en aning på ögonbrynen av förvåning nu när vi ju faktiskt är i September.Naturen blir väl en aning förvirrad med tanke på den härliga värmen som dröjer sig kvar, jag menar på morgonen ska vi ju inte ha femton grader varmt då ska tempen ligga bra mycket lägre.Jag bara njuter av den så mycket jag kan så för mig får den gärna stanna då blir vintern kanske mindre lång och dessutom så får vi tanka lite mera solenergi så vi klarar av vintersjukdomar lite bättre också.
Även om värmen dröjer sig kvar så har jag ändå plockat in min söta Murgröne Viol för den får absolut inte frysa för det klarar den inte av så bra den är ju från Australien så då kan man kanske förstå varför den inte är så tålig för kyla.
I går när vi kom från skogen svängde vi förbi min svägerska som just var i trädgården och jobbade och jag hämtade där en Studentnejlika och en regnbågsskimrande Riddarsporre som jag hade blivit lovad.Hos henne blommade det för fullt bland annat denna vackra Höstflox stod där så ståtlig och grann.
Min dag innehåller förutom ett besök hos min frisör även fika hos grannen på eftermiddagen men det kommer även att bli en skogspromenad innan dagen är till ända.Solen skiner på oss även idag så det kommer troligen att bli en underbar dag.
Jag önskar alla en bra Måndag
 
 


 

lördag 7 september 2013



Trädgårdssommaren som gått
I Juni då är det så roligt med dessa vackra buskar när de kommer med sina väldoftande blommor.Vi har en vit Syren som står på gränsen till vår granne och där kan man ju stå och dofta på blommorna en lång stund.Jag har provat att plocka in av den men jag tycker inte att de står särskilt länge i vas de gör sig nog ändå bäst i busken.
I vår trädgård så har jag ett antal Rosenbräckor och de blommar så fint på försommaren och sedan så är den vackra gröna kudden kvar som en bonus.
I Juli så blommar det som allra bäst då har jag för flera år sedan fått i mors dagspresent den här Rosen och den har överlevt och kommer med sina gula blommor varje sommar.Det är ju roligt att man har någon annan färg bland rosorna än den rosa och röda varianten.
Pionerna när de blommar det är ju magi och de hänför oss med sin härliga doft för jag har de som doftar men även för dess fulländade blommor.Jag har placerat ut dem på flera ställen har även delat en pion och satt den på vårt torp där har den inte blommat ännu men nästa sommar så kanske det blir vilket jag hoppas på.Eftersom jag har några som blommar så kan man kosta på sig och plocka in av dem vilket jag så klart gör också för att riktigt njuta av dem.
I Juli så blommar ju även de flesta Liljor bland annat denna röda variant jag har även rosa,gula.orang färgade och vita.De kan man inte komma från att de är en otroligt fröjd för ögat att titta på.
I Augusti så börjar Höstfloxen att blomma för fullt och den vita som här står mot husväggen har jag en gång fått av en jobbarkompis och den blommade otroligt fint i sommar.Det är inte otänkbart att jag kommer att ta loss en planta och sätta även i någon annan rabatt för den blommar så länge och är så praktfull.
Även Fackelblomstren är en favorit när den blommar i slutet på sommaren och blommar en bra bit in på hösten.
Vi har verkligen haft fina dagar man kan inte tro att vi är i September i dag så är det en mulen dag men jag tror nog att solen kommer fram även i dag .Ha en riktigt fin dag.