söndag 30 juni 2013












Rabatten under vår Tall
Som har stått här en hel del lång tid nu för huset är över 30 år och den stod här före huset var byggt.Den ger oss en hel del arbete varje sommar då det är mycket barr och kottar som man ska ta reda på som skräpar ner och när vinden har tagit tag i trädet så kommer det även ner kvistar som har gett upp. På vintern så hänger vi upp foderautomat till fåglarna och då har de någonstans att sitta och äta där sitter fåglar hela året om och ger oss ljuv musik som fågelsång kan vara.Den ger oss även skugga soliga dagar åtminstone en stund på dagen trädet kommer att få stå kvar så länge som det orkar och vill för träd ska man vara rädd om.
Under trädet så har jag anlagt en rabatt för flera år sedan och eftersom trädet växer så utökar man volymen i rabatten och då ryms där en hel del fina blommor, som denna Rosenplister som jag egentligen hade tänkt skulle vara vit men nu har någon rosa art smugit sig in och vill vara med på ett hörn.
Den gula Vallmon har ju fåglarna skänkt till mig genom att släppa ner frön av denna blomma och det tackar jag dem för så fin som den är mot den bruna stammen.
Penseer dem vill jag gärna ha i rabatten för de är så fina och de får gärna bli flera så därför så har jag även av den gula varianten
som även den får vara med för den gula färgen lyser upp i rabatten en hel del.
Tagetes de sätter jag själv av frön varje år och i år så hade jag satt så mycket att jag fick ge bort en del till min torp granne dem har jag varje år under Tallen .
Förra sommaren så planterade jag vanliga ängs Prästkragar och de blev så fint  tycker jag och de verkar också trivas rätt bra, men det tror jag det kompost jord som de får.
Den här växten som jag inte kommer i håg namnet på har jag fått av en granne även den passar här under Tallen Jag har ju även Silverarv fyra tuvor av för de är så fina med sin silvriga ton och de är vackra även när de fina vita blommorna har slutat ge fägring.
Sedan så har jag lagt stenar runt stammen och har även stenar lagt ut i rabatten för dels är det fint och dels så håller de kvar värmen i rabatten på höstkanten och det gillar växterna.
I dag är det mulet men jag hoppas att solen kommer vi ska på tårtkalas då Olivia har fyllt år och blivit myndig.
ha en fin Söndag det är ju den allra sista dagen i första sommarmånaden Juni









lördag 29 juni 2013





Lite nyinköp och andra saker
I går var vi till våra vänner i Kåge och skulle hjälpa dem med att få ner båten till havet medan våra karlar gjorde det så var vi kvinnor på shopping till en blomsteraffär och en prylaffär.Från den prylaffären Fem rum så hade jag fått ett presentkort förra året när jag hade födelsedag så nu passade jag på att inhandla något för detta kort och då blev det en lykta som jag föll för pladask jag köpte även sidenrosor som var fina.
Min väninna hon köpte denna söta korg på rea på blombutiken den passar så bra att ha i hennes köksfönster.
Hos min väninna så växer denna otroliga växt som jag tyvärr har glömt namnet på den har inte blommat förut men i år så är det på tiden att den visar upp sig och den är otroligt speciell.Bredvid den så står rosa Krollilja och håller på att slå ut.
Ute mellan plattorna så har Kungsljus hittat en bra plats att växa på men jag förstår inte varför den ska växa just där för där har den egentligen inte så värst mycket utrymme och det måste ju även bli otroligt torrt.Växter dem kan man jobba mycket med för att de ska trivas men om de väljer plats själva så visar det sig att de inte alls är så kräsna.
I går var det fint väder men det blåste i dag har vi ett mycket mera gynnsamt då luften är behagligt ljum och solen lyser i bland mellan molnen även om molnen dominerar.
Ha en fin eftermiddag





torsdag 27 juni 2013





Trädgårdsvandring
Den här Cameliont busken fanns vid husets framsida och hade blivit ordentligt reslig och vacker med sina blad i rosa/grön/vitt.I Skellefteå är det ju olika zoner och på Sunnanå där denna trädgård var så var det säkert en bra sådan för allt verkade växa bra där.
Man får så många bra idéer när man åker i väg till olika trädgårdar för det är ju så att vi gör alla olika för vi gör allt på vårt eget vis.Här är en vacker kombination med olika gröna nyanser.
För att inte tala om dessa vackra Daggkåpor som här står på rad på muren så vackert.Dessa gör sig bäst när man har planterat dem i grupper det har jag sett på många ställen.
I trädgården stod även denna fina pion som blommar så här fint kan säga att våra Pioner de är bara i knopp ännu men då har man ju kvar det goda.
Dessa söta får fanns i Byske dit vi begav oss först och tittade på deras trädgård en trädgård som inte är så gammal och verkade vara under uppbyggnad.
Dessa fina prästkragar  stod i en av rabatterna jag kommer med mera bilder därifrån senare.
Vi hade en trevlig kväll för när vi varit och sett allt vackert så begav vi oss till Campus där vi uppsökte en bänk där vi kunde titta på drakbåtsrodden och samtidigt inta fika som jag hade tagit med mig.
I dag däremot så regnar det ordentligt.
Ha en fortsatt bra dag
 

 
 

onsdag 26 juni 2013






Torp växter och diverse andra

Toppklocka passar väl ändå allra bäst i en torp trädgård därför får den stå i förgrunden.Dessa blommor planterades ofta i trädgårdar  förr i tiden den fanns även i min farfar och farmors trädgård så just därför så ligger den mig extra varmt om hjärtat.
Daggrosen har även den slagit ut med sina enkla men söta blommor busken är ju även vacker med sin gråa blad när den blommat ut.Vi har denna buske både här i vår trädgård men även på vårt torp jag tror att även den är en  buske som fanns förr i tiden.
Rosenkrage som blommar så här fint med sina röda kragar det är så kul att man har åtminstone någon växt i den röda färgskalan annars så är det mest den rosa nyansen som finns mest.Jag måste alltid stötta upp den för dess stjälkar är inte så starka och faller lätt ner på marken när det regnar.
Lupinerna här hemma även de blommar som bäst just nu egentligen så håller det mesta på att börja blomma det gäller att hänga med i svängarna och dokumentera allt vackert i trädgården.Sedan när vintern kommer så kan man sitta inne i stugvärmen och njuta av bilderna man tagit under sommaren och planera på nytt inför en ny sommar.
Den vackra röda Vallmon blommar så här fint på vårt torp den står vid vägen i den rabatt som jag har där och visar upp sig i hela sin skapelse.Tyvärr så blommar den endast en kort period innan den drar sig tillbaka.
Vi har fortsatt fint sommarväder i kväll ska jag bege mig i väg på trädgårdsvandring tillsammans med två andra damer.Jag ska ta fika med mig så vi kommer nog att få en riktigt trevlig kväll jag tror att det fina vädret kommer att fortsätta även i kväll .Ska bli kul att titta på andras blomster.
Ha det riktigt bra nu i dag och ta vara på sommaren
 
 


 

måndag 24 juni 2013






Litet av varje
Den vita Violrutan har nu slagit ut och den är graciös till formen.Någonting positivt är också att den inte har fått några löss och om jag inte minns fel så var det så även förra sommaren.Varför den klarar sig vet jag inte det är åtminstone bra att den klarar sig fån dem för det är inget kul när de kletar sig fast på blommans stjälkar som den gör med den rosa varianten.
Skuggbräckan även  den har börjat blomma med sina skira  blommor den har jag på många ställen för även om den blommar över så är bladverket så vackert.Jag har även satt en planta på graven även där är den fin.
Jag har även den i olika krukor tillsammans med andra blommor men här får den vara alldeles ensam i den blå krukan.I bland behöver man inte göra det så märkvärdigt denna stol är inte precis ny den har många år på nacken och med lite blå färg så blir den ett fint blickfång i trädgården.
Jungfrunävan har nu blivit en stor tuva och den är full i knoppar och en del har slagit ut den blir inte så hög  ca 25 centimeter vilket är bra och den har  ljusrosa blommor.Jag har ju en hel del Nävor i mina rabatter för de har blivit lite av en favorit för de blommar ofta hela sommaren och det finns både höga och låga växter.
I dag har vi haft en högsommardag med 26 grader varmt det har varit mulet en stund och det blåste vilket var bra för på vårt torp där är det fortfarande mygg i farten för vi var dit en stund och vi drack eftermiddags kaffet där.
Hoppas att det härliga sommarvädret fortsätter nu när många har gått på semester så är det ju kul för dem om de får ett bra väder.För min del så har jag semester båda perioderna även i år som jag hörde en sa som är dagledig så jag har möjligheter att ta vara på alla fina dagar.
Ha det så bra






söndag 23 juni 2013





Resumé av midsommarfirandet
Denna vackra sommartårta bjöd värdfolket på till efterrätt på Midsommaraftonen  med maräng, vispgrädde och jordgubbar,jag behöver väl inte säga att den smakade himmelskt synd att man inte kan äta hur mycket som helst.Kvällen blev som vanligt lyckad är man i trevligt sällskap så kan det väl inte bli annat än bra.Vi hade ju förstås även ätit grillat som huvudrätt tidigare det hör ju till när det är Midsommar åtminstone för oss.
Midsommardagen inleddes med ett åskväder  som kom med en ordentlig regnskur på förmiddagen och när den bedarrat så kände vi att den hade kommit med lite varmare vindar då även solen kom fram.Efter lunch så var det välbehövligt med en promenad som vi gick utmed sjön Lidträsk  och jag hade kameran med mig och då fastnade denna bild på linsen.

Senare på midsommardagens kväll så blev alla bjudna till Kåge på Silltårta och kaffe och gott fikabröd.
Vi gick även en runda i värdinnans trädgård och där mötte oss denna vackra Begonia som Ingrid hade planterat den lyste verkligen av sig med sin vackra kulört.Den har hon haft i flera år och den lär väl bli bara vackrare med åren kan jag tänka mig.
I värdinnans sommarstuge trädgård hade hon planterat dessa fina Marguriter de är ju riktiga sommarblomster med sina blommor som liknar Prästkragen lite grann och mycket fräscha går bra i hop med stubben.
Nu har vi åter sol och jag tror att vi har bättre väder att vänta det såg väl åskan till när den kom på besök.
Ha en fortsatt bra dag

fredag 21 juni 2013



Midsommarafton
Jag får med denna somriga bild önska Er en riktigt fin Midsommarhelg  för så här fint väder var det förra året.Vi får väl hoppas att vi får ha fint väder åtminstone i dag och i kväll.Jag vet att vi kommer att få ruskväder i morgon för de har dom sagt dem som vet.
Vi kommer att fira med goda vänner så det kommer att bli en trevlig helg hur än det blir med vädret i alla fall,på denna mysiga plats kommer vi att vara under hela helgen.Ha det nu riktigt gott var än du befinner dig.

torsdag 20 juni 2013





Skön Torsdag
Denna Backnejlika blommar för fullt just nu och den är en riktig snygging med sin rosa färg  och den får finnas hos mig på flera ställen.

Den är en favorit både hos Humlor och fjärilar jag lyckades inte fånga den vackra Fjäril som var och hälsade på den i går har aldrig sett den förr.Jag tycker att det håller på att dyka upp en hel del nya insekter som fjärilar och andra små varelser det kan bero på att vi har höjt vår temp en aning och då trivs de bra här hos oss.Denna humla den flög från blomma till blomma för att pollinera dem jag undrar om de har något system när de surrar runt.För sedan kommer det andra också som far runt i blommorna undrar om de finner kvar någon nektar när andra har varit där före dem det finns mycket att fundera på.
Denna Svalunge han verkar trivas med tillvaron för den sjöng så fint för mig när jag var i trädgården sedan när han fick syn på mig så tystnade han naturligtvis.Här sitter han på en favoritplats för Svalor,det är på vår Tv-antenn de vill egentligen väldigt gärna bygga bo ovanför men det vill inte vi och det verkar de veta för de har slutat bygga där för maken rev ner deras bo för några år sedan och det verkar som att det minns den händelsen.
Nyponrosen är ju en helt vanlig Ros som fanns när jag var ung på mina föräldrars tomt och som jag alltid har gillat.Denna har jag dock hittat en kvist av i en kompost i skogen och tog hem den för Rosor de vill jag gärna ta vara på när jag finner dem.Den har ju enkla blommor och får sedan fina nypon som man kan ta reda på och göra egen nyponsoppa på om man vill det.
I dag har vi en regnig dag men det får gärna göra bort det i dag för i morgon så vill vi ju ha sol och fint väder när man ska fira Midsommar.Vi har gjort bort att vara iväg och handla och jag var in en sväng på blomsterbutiken och köpte en jätte Prästkrage som jag ska sätta i rabatten senare i dag när det blir uppehåll som de har lovat.
Jag får önska alla en bra dag.


 

tisdag 18 juni 2013





Lite blandat en vanlig Tisdag
Bergklinten hos mig blommar just nu så här fint att den är en släkting till Blåklint ser man tydligt denna växt vill väldigt gärna överleva för den  fröar av sig och dess frön kan åka i väg till olika ställen.I år har jag lyckats ha dem på samma plats och då blir det en så otroligt fin tuva med Klint.När växter blir många på samma ställe så blir det extra fint om de håller sig inom sina ramar vill säga.
Smörbollar hittade jag på en plats i min barndoms by när vi var på utflykt i helgen och de hade även blivit flera på samma plats och lyste av sig så fint.De finns ju vilda i fjällen och är ju fridlysta men jag tror att just dessa är en planta från fjällvärlden när alla grannar i min barndoms by åkte iväg tillsammans just dit  på semester några dagar när jag var barn, vi var 11 personer sammanlagt.Om jag inte missminner mig så tog både min mamma och de övriga damerna i sällskapet var sin planta för de ville så gärna ha av dessa blommor med sig hem som minne av resan och då är det kanske denna enda planta som har överlevt.Man kan ju undra i dag hur vi kunde lämna en hel by helt ensam men det gick bra på den tiden  det begav sig.
Trädgårdsmålla är ju även den en växt som gärna vill vara med länge för dess fröer landar både här och var.  Dess vinröda färg är ju så vacker  här har min svägerska planterat dem och medge att de är riktigt vackra och ännu finare blir dem när de vuxit upp ordentligt.
Någonting annat som jag blev så otroligt hänförd av var denna vackra Fjäril som hade förirrat sig in i vårt torp och flaxade på rutan förtvivlat.Tyvärr så gick det inte att få ut den så jag tror att dess framtid är mycket oviss om den inte har hittat något sött att äta på.Vilka fantastiska mönster de har på sina vingar dessa fjärilar man kan ju undra varför det är så.
I dag har vi växlande sol och moln men jag kommer som vanligt att vara mycket ute i vår trädgård och om dagens väder blir riktigt bra så kommer det bli en tur till vårt torp.Det börjar även behövas att klippas gräs på flera ställen efter regnet som har kommit så har det vuxit en hel del och vi går ju mot midsommar och då vill man ju ha det snyggt i trädgården.
Ha det så gott






söndag 16 juni 2013





Söndagsbilder med diverse buketter


I går efter lunch så begav vi oss till min barndomsby för att kolla om Liljekonvaljerna hade slagit ut och det fanns en hel del av dem i backen där jag brukar plocka dem.Så det blev en stor bukett som nu står och doftar på vårt köksbord.
Den doften skulle man vilja ha på burk när vintern kommer tur är att det finns parfym med den doften nu vet jag inte vad den heter men jag har någon gång haft en sådan flaska.
Att få fara i väg till de trakter där man vandrat som barn är en härlig känsla den här ängen finns efter vägen hitanför  där jag är född den var full av Smörblommor.
Det blev även att plocka sådana blommor men det gjorde jag på en annan äng i närheten av backen av Liljekonvaljer där var de extra fina så det blev även en fin bukett  av dem och om jag nu skulle vilja ha kvar dem över vintern så kan man ju faktiskt torka dem.

Det blev även att plocka Kattfötter dem hittade jag på en gård i byn vet att jag kan plocka dem där för det har gjort  förr om somrarna och där var det gott om dem.Jag tycker att det är roligt att fara i väg och plocka blomsterbuketter av vilda blommor det hör till mina sommarminnen.Nu har jag ju sparat buketter av dessa söta blommor från tidigare somrar så nu får de sitta på varsin sida om paradhandduks hållaren i vårt kök.
Vi avslutade utflykten med att fara iväg en sväng efter skogsvägen till vårt skifte men det blev inte att gå ut och promenera i skogen där hittade jag däremot vita kattfötter bredvid denna lada som jag plockade.
Det var en härlig utflykt och jag kunde inte motstå att fota fina ladan vid skogsbrynet för jag tyckte att den passar så bra in i bilden.
Ha nu en fortsatt bra Söndag
 







fredag 14 juni 2013




Ljuvliga  sommarlovs Fredag
I dag är det många barn som får sommarlov vilken härlig känsla för dem att få lite sommarledigt,man minns ju själv hur underbart det var att ha många lediga veckor framför sig när man kunde göra vad man ville.Den fina psalmen den blomstertid nu kommer  eller Idas sommarvisa har med säkerhet sjungits i dag på många ställen. Midsommarblomster de har redan börjat blomma de kanske till och med kommer att ha blommat över när midsommaren inträder.
Därför så har jag redan nu plockat in en fin sommarbukett av vackra vilda blommor.I afton var vi på väg för att kika på Liljekonvaljer som jag vet finns i min barndoms by men när vi närmade oss byn så vräkte regnet ner så vi fick vända, men vi kommer att göra nya försök kanske redan i morgon eftermiddag.
Denna Bergros blommar så här fint vid vårt torp den har jag hämtat på någon trädgårds träff för några år sedan och det var faktiskt två olika Rosor i en och samma rot som följde med så i bland har man tur.
I dag har jag även varit och hälsat på mitt före detta jobb hade lite vinstpengar att hämta där tyvärr så var många borta men jag fick ändå träffa några av dem vilket var roligt.
I morgon ska vi även på för middagen åka till Luleå och hämta min bror och hans familj då har de haft semester en vecka i Kroatien.
Hoppas att Ni får en härlig eftermiddag





onsdag 12 juni 2013





Onsdag och mera blommor
Visst är den fin när den blommar denna Apel den står inte i vår trädgård utan hos min bror där vi har fått i uppdrag att vattna då de är på semester en vecka.Om vi hade plats så skulle jag helt visst vilja äga en sådan men vi har i nuläget flera träd på vår tomt och just träd ska man vara rädd om och inte såga ner så därför så får jag väl gotta mig åt andras Aplar.
Den vita Rosenpionen står även den i deras trädgård och jag har ju önskat mig en sådan vi får väl se om inte min önskan en vacker dag ska slå in jag tror visst att jag kan få mig en liten planta om jag ber snällt.Den är ju helt otroligt fin med sin fräscha vita elegans.
I vår trädgård så blommar denna bedårande Iris med sin fina lila färg har fått den av en granne och jag är så glad över att den blommar här hos mig också det gäller ju att sätta dem på rätt djup i jorden för att de ska blomma.
Dessa vackra Lupiner har min torp granne satt vid infarten upp till deras sommarhus hon har planterat en hel del med olika Lupiner och har haft turen med sig för de allra flesta har nu slagit ut och fler är på gång.Det kommer nog med tiden att bli ganska så fint vid den uppfarten.Det är så vackert när det är många som blommar samtidigt som man kan se i olika dikesrenar när man är ute och bilar i vårt vackra land.
I går var jag till min granne och hjälpte henne i hennes trädgård det gällde speciellt  en ganska stor rabatt som hon inte visste hur hon skulle få till den.Det blev även att titta över andra rabatter då vi var på gång det blev även gödsel och vatten så nu ska det väl bli förhoppningsvis som vi tänkte oss.Det såg i alla fall bra ut för med gemensamma krafter så flyttade vi runt olika plantor och under tiden så hann vi även prata om olika saker sedan när arbetet var gjort så blev jag bjuden på lunch.
I dag på morgonen så har vi fått ett härligt regn och nu kommer den ljusblåa himlen fram åter och förhoppningsvis så får vi sol i dag.
Ha det som allra bäst