fredag 31 maj 2013





Blandad sommarkompott
En hel äng full av Maskrosor det är sommar så det heter duga det kunde jag inte motstå att fota i dag på förmiddagen när vi åkte genom byn Frostkåge till stan för att helghandla.I dag fick jag höra på radion att vi i Västerbotten har den varmaste Maj på hundra år och nog är det varmt alltid för i dag har vi haft 27 grader varmt i skuggan.

I och med denna värme så börjar allting blomma rekordtidigt som här har Äppelblommorna slagit ut och de ska inte blomma förrän i Juni men inte gör det mig någonting för jag går bara omkring och njuter av tillvaron.

Den trasmobil som jag gjorde förra sommaren har fått komma fram från sitt vinteride och har i år fått hamna i vår Pil .Nu sitter den där och ska så förbli tills dess att vintern åter kommer vilket jag hoppas dröjer åtskilliga månader.
I och med värmen så har vi även tagit fram vår hammock den är skön att sitta i och gunga förra sommaren så blev det inte så värst många gånger vi satt i den då vädret inte ingav någon sittning i den.I år så hoppas vi så klart att det ska bli många härliga stunder i den.
Ja värmen den verkar fortsätta men i morgon så ska det inte vara lika varmt vilket känns bra för jag ska tillsammans med mitt juntagäng åka i väg till härliga Piteå och då får det gärna vara måttligt varmt.
Ha en bra eftermiddag









onsdag 29 maj 2013





En varm sommardag
Som det är i dag har vi på förmiddagen satt ner alla tomat och gurk plantor i jorden i växthuset de har fått hästgödsel och flaskor med vatten så nu kommer det nog att bli växa av kan jag tänka mig.Det är så härligt när man har gjort jobbet för sedan är det bara att titta till det hela.och följa hur det växer och belöningen man sedan får är en riktigt bra gåva.
I trädgården så har vi även gett gödsel och kompostjord i en del rabatter man ska ju inte göra allt jobb på en gång.
Det lilla trollet har fått flytta ut ännu en gång här ska det nu stå hela sommaren lång jag tycker att det är fint att ha en del prydnadssaker i trädgården bara det är med måtta annars kan det bli för mycket av det goda.
Trolldruvan blommar för fullt med sina små vita bollar sedan kommer den med vita  pärlor för så tycker jag att det ser ut som .Den klarar skugga bra trivs riktigt bra där.
Denna Brunnera köpte jag sist jag var i väg till blomsterbutiken  det finns en hel del med olika toner på bladen men denna tyckte jag var så fin .Jag har ett antal i vår trädgård och de blir bara finare och finare för varje år och de trivs också i skugga.
Nu har vi verkligen högsommarvärme fastän det endast är maj månad ännu nu får vi hoppas att det inte gör bort det hela, innan alla har kommit in i sin semesterperiod.För oss som är daglediga så är det bara att ta för sig av solen nu när det är så varmt så är det härligt att få gå inomhus en stund och svalka sig.I dag blir det en utflykt till vårt kära torp där ska jag inta ryggläge under Pilen.
Ha en riktigt härlig dag även Ni.


 
 

söndag 26 maj 2013




En doft av sommar
Sprider sig i trädgården när vår Blodhägg blommar  som den gör just nu.Den har likadan doft som vanlig Hägg men dess blommor är ju som Ni ser rosa och ger en vacker effekt.Nu blommar ju även den vanliga Häggen vi har en dunge av Hägg en bit från vårt hus och i går kväll när maken och jag skulle ut på en promenad i den sköna sommarkvällen vid 20.00 så gick vi genom den och det var som att gå i en parfymfabrik .Den doften skulle man vilja stoppa i en burk och spara för att öppna på locket och sniffa på under den mörka vintern.
I går så plockade jag in en liten bukett Hägg och satte i en korg på bordet i vår glasveranda för att ha till vårt eftermiddags fika, en fin bukett för att  fira att det var mors dag.Tyvärr så står sig dessa buketter en väldigt kort stund så det gäller att njuta av dem ordentligt.
Alldeles intill vårt torp i skogen så blommar Hjortronen just nu jag kan inte minnas att jag någonsin har sett några hjortron under de 24 år som vi har varit ägare till stället men blommorna är fina i varje fall.
Vi har fortfarande ett helt underbart väder i dag är det växlande molnighet och 15 grader varmt nu på morgonen  och i dag blir det gräs klippning för nu börjar det behövas.
Ha en bra dag alla som tittar in på min sida.


 

lördag 25 maj 2013




Och gör så att blommorna blommar
Och det gör det ju nu för fullt för dessa vilda Förgtmigej de blommar för fullt i torpets omgivningar och  då känner man att nu är den här sommaren som vi har längtat så mycket efter.När man nu har fulla omgivningarna med fina vilda blommor i överflöd så måste man ju bara plocka in en bukett.
Och det har jag naturligtvis gjort och se så fint det är jag tycker att det är nästan de vackraste buketterna.Dessutom så behöver man inte snåla även om jag här har endast plockat in lite grann men det är mest för att få se på dem på nära håll.De behöver ej heller någon särskilt fin vas här har jag satt dem i ett dricksglas.
Nu blommar även Åkerbären tyvärr så sitter dessa vid vägrenen där det är en ganska så livlig trafik så när bären kommer så kan man inte smaka på dem men blommorna är i alla fall söta att se på.
I går hade vi en heldags shopping i Piteå med våra vänner och det blev en hel del ögonshoppande för min del jag ska ju snart dit igen så då kanske det blir mera.Det är kul att fara iväg en dag och göra någonting annat sedan blev vi bjudna på både bilturen och middag inte så dumt så när vi åter kom hem så bjöd vi på kaffe efter maten och en kaka.
I dag har vi på förmiddagen varit till stan och helghandlat i kväll blir det att fara i väg och plantera på gravarna inför Morsdag.
Ha en bra Lördag kväll.




torsdag 23 maj 2013




Nu är jobbet gjort
Då hade vi fixat till vår rabatt vid entrén för den har fått nytt virke och naturligtvis så blev den även lite större om inte så mycket men det blev i alla fall att göra lite ändringar i planteringen. Nu innebär det även att belysningsstolpen nu  sitter lite mer i mitten än den gjorde innan.Bra är att man har plantor som är över jag brukar alltid sätta i vårt trädgårdsland det som jag inte ska använda för tillfället.I går höll vi på hela dagen med detta jobb men nu är det ju klart jag har i dag planterat där.Tur är att vi även  fick en skottkärra med brunnen hästgödsel av grannen så nu  ska det väl bli ordentligt fart på växterna.
Det söt rosa Fänrikshjärtat har även de fått flytta till ny plats de är ju så tacksamma och jag är glad att jag har kvar någon av den rosa färgen .För ett tag så hade jag många men blev lite less men klokt nog så sparade jag på något exemplar som jag nu fick plantera på ny plats.
Här har jag en vintergrön växt som jag har i rabatten alldeles vid vår entré den får sitta i vrån där för den blommar med söta blå blommor men bara för en kort period därför så passar det bra att ha något annat i färg bakom den.Jag har målat motiv på en platt sten som här får vara i blickpunkten.
Solen är även givmild i dag även om det är kyligare än i går.
I kväll ska jag i väg på trädgårdsträff hos Oves plantor vilket jag ser fram emot så då blir det helt säkert flera växtinköp.
Ha en fortsatt bra Torsdag




tisdag 21 maj 2013




Litet blandat

Även i dag blev det på eftermiddagen att sitta ner under vårt träd på torpet fast meningen var från början att vi skulle ut på utflykt med våra vänner men ibland så går det inte enligt planerna när sjukdom kommer in i bilden.Vi har även i dag haft en sol som varit givmild och den verkar fortsätta med det någon fler dag.

Inne i torpets kök har jag placerat den stol som jag tog in på aktionen i det bönhus som vi avvecklade den kostade 20 kronor det kan man säga var ett  riktigt fynd för så här fin är den.
Små solar i gräset börjar också komma visserligen är de inte så attraktiva som den riktiga solen men om man ser positivt på det hela så kan man ju kanske göra vin på dem .Jag har smakat på vin som varit gjort på Maskrosor och det smakade riktigt gott.
Ha nu en fortsatt bra eftermiddag

 
 

måndag 20 maj 2013




En dag med mycket trädgårdsarbete
I dag har vi äntligen kommit oss för att ta itu med vårt jordgubbsland och efter detta så kan man kalla det för just det.Nu har jag satt bra mycket mera plantor och alla har jag hittat där de suttit tidigare för de revar ju av sig en hel del.Jordgubbarna vi har är jättegoda så just därför så är det bra att ha fördubblat det hela nu kommer det nog att bli först nästa sommar som vi kommer att få ha glädje av dem men jobbet är i alla fall gjort.I den gula lådan ska jag sätta sallad och ärtskidor och det är även Jordgubbsplantor i de runda behållarna det är avklippta rör som egentligen är av en vägtrumma i plast.
Den gula Vårkragen blommar så här fint den lyser av sig med sina gula kragar och är som alltid lika välkommen även den.I dag har jag inte bara hållit på med landet utan även flyttat runt en del andra plantor eller rättare sagt delat på en del som jag gillar och placerat på ställen där jag tycker att de blir bra.
Ett fat i zink har jag nyligen varit och inhandlat nu sitter det i min snäckampel under äppelträdet  som fågelbad.Om det kommer dit några fåglar vet jag inte men fint är det.
Nu känns det i kroppen att man varit i gång hela dagen men det ger mig så otroligt mycket energi både för kroppen och för själen jag kallar det för friskvård för det är precis vad det är.
Ha en fortsatt bra Måndag.

 
 

söndag 19 maj 2013



En försmak av sommaren
Det kan man lugnt säga då temperaturen är 15 varma grader redan tidigt på morgonen och naturen har börjat ta på sig den somriga gröna klädseln.Den gröna färgen är som bäst just nu då den är så ljusgrön  och skir i helgen så har det hänt mycket i vår natur då vi har haft härliga sommartemperaturer och det verkar hålla i sig några dagar till och det tar vi så gärna emot.
Den söta vita Fänriken har här slagit ut och den är så tacksam då den blommar mest hela sommaren dess blad ser nästan ut som morotsblast.Jag har även den i den rosa färgen även den är fin men vitt gör sig så bra i rabatterna.
 
I en av rabatterna hos min väninna så blommar det så här fint.
Denna klocka som nog har suttit på någon ko och talat om för ägaren vart den har befunnit sig den har jag köpt på loppis för några tior.Den var inte så fin när jag köpte den men med lite svart färg och en blomma så kan man sätta ut den som prydnad.
I går så var jag ut i trädgården på förmiddagen för att efter lunch vara på vårt torp där jag intog ryggläge i en solstol och bara var.Det var en så otroligt härlig temp alldeles lagom och när man lägger sig under vår stora Pil som växer där så mår man ganska så bra.Nu intas ju måltider och fika ute förstås inget smakar så bra som just det.Det blir likadant i dag då vädret är helt underbart.
Ha en riktigt härlig Söndag i sommarsolen för det ska jag ha.






fredag 17 maj 2013





Blå tongångar
Den brokbladiga Lungörten har nu slagit ut och den behöver inte så mycket sol för att visa upp sig för just denna sitter i den rabatt som bara har sol på kvällen.Sedan så är den även vacker när den blommat färdigt för då visar den upp sina vackra blad just sådana växter står högst upp på min gilla lista.
Blommorna de ser ut så här i närbild de har en klarblå nyans och syns på håll för det är ju nästan inget annat som blommar just i denna rabatt även om en hel del är på gång.Nu har vi fått ett härligt väder med sol och varma dagar och då händer det ju ännu mera saker i trädgården.
I dag på morgonen så har vi intagit frukost för första gången i år och även vår bänk har den klarblåa nyansen och den känner nog många igen vid det här laget för den har jag visat upp flera gånger.I dag fick vi sitta med en jacka  på för tidigt på morgonen så står den i skuggan och där var det 15 varma grader  men det var ändå härligt.
Pärlhyacinterna blommar även dem och de är ju också fina där de står.
I går så hade vi en härlig sommardag med 20 grader i skuggan då satte jag mig i en solstol före eftermiddags fikat och bara latade mig och efter så målade jag nästan klart.I dag så ska maken och jag i väg och hjälpa våra vänner jag med fönstertorkning då frun i huset inte mår så bra och maken ska ta med sig trädgårdstraktorn och fixa till deras sommarhus tomt för att göra fint där.Har man hjälpmedel så ska man naturligtvis ta till dem för räfsa är ju en jobbig syssla.
Ha nu en härlig Fredag alla som tittar in på min sida



 


onsdag 15 maj 2013




Just nu
Så håller Häggen på att bli grön och den kommer med sina blommor vilken härlig tid det är mellan just tiden som är mellan Hägg och Syren.Jag tycker att det är den allra bästa tiden vi är inne i just nu för allt det härliga ligger framför oss och man kan bara njuta av tiden allt vad som går.I dag har jag även hunnit med att måla på vår bro vi har ju haft den i färgerna vit och guldockra men nu blir den vit igen även dörren byter färg till vit och det blir så fräscht med den färgen.
Även vårt nya utedass har fått färg på sig och nu är utsidan klar och här är resultatet.Jag ska även måla inuti med vit färg men det kommer jag att göra när det är någon mulen dag då passar det bra att hålla på med det för man får ju inte missa solens härliga timmar dem måste man ta reda på.Det har inte varit några som helst problem med att måla för jag har haft jättefin musik under arbetet av Koltrastar och Bofinkar.Nu börjar det  dyka upp en och annan sommarplåga nämligen myggen men då är det tur att målningsarbetet börjar ta slut för denna gång.
Fortfarande så har jag Krokusar som dyker upp på olika ställen i rabatterna och dessa var så vackra så jag tänkte att jag kan väl bjuda på en bild av dem.
Min granne Valda har satt dem på olika ställen i gräsmattan.Det finns en hel del sten på våra sommarställen och hon har planterat lökar i hålen som blir efter stenar som de tagit bort vilket blir blommor både här och där och det blir så här fint.
I dag har vi haft kulingvindar men hade vi haft vindstilla så hade det varit en helt underbar dag det kände jag när jag stod och målade och solen sken och vinden mojnade en stund.
Ha det nu som allra bäst

.

 

måndag 13 maj 2013



Ampelväxt med gröna/vita blad
Som jag tror heter Söderhavs ljus och som är en av mina favoriter då den gör sig så bra i olika planteringar.Här har jag haft en planta inomhus i vårt badrumsfönster och denna ampel med växt och allt ska jag i dag sätta ut i vår portal.Jag tog in ett exemplar för att ha den i fönstret under vinterhalvåret och där har den trivts riktigt bra den kan ju även vara utomhus under vintern för den är härdig.
För några somrar sedan så hade jag planterat den i en korg med vita Pitunior och som ni ser så blir den så fin under sommaren.
Min granne hade förra sommaren gjort denna plantering och den blev så här fin i den hängande korgen på väggen.
I går så hade vi en helt underbar Söndag då det var ett riktigt härligt väder med sol på eftermiddagen som vi tillbringade vid vårt torp.Vi märkte tydligt att det håller på att bli sommar för det cyklade förbi torpet ett helt gäng med cyklister de var nog ca 20 stycken förmodligen så gjorde de ett  litet långlopp som de brukar göra på sommaren har jag hört,även en och annan motorcykel for förbi.Jag fortsatte och målade på vårt utedass och nu är det inte länge förrän de börjar bli klart.
I dag har vi fått vårt äppelträd klippt och vi har inte vetat vad det heter så jag frågade om de visste och de tror att trädet heter Silva det blir ett otroligt gott äppelmos av äpplena i alla fall.
I dag på morgonen så har det regnat ordentligt så mina planer på förmiddagen föll pladask så då får jag tänka på något annat vilket inte är några som helst problem.
Ha nu en riktigt bra dag .



















lördag 11 maj 2013




En mulen Lördag

Nu har det ju regnat i tre dagar men i dag så är det bara regnskurar så det håller på att upphöra och när man tittar ut genom fönsterrutan så ser man hur droppar har satt sig på vår Schersmin buske  och det ser ut som pärlor av glas.Även om det regnar så är det ändå skönt att gå ut på promenad man har ju även kläder för regn att sätta på sig.Så i dag ska jag ut  tillsammans med en väninna men jag var även ut i går när det var sämre väder och det var så härligt.
Det blommar för fullt nedanför köksfönstret men jag ser ju bara dem när jag går ut så därför så har jag plockat in en bukett för att få njuta av vårprimörerna  på nära håll.
När vädret nu inte har varit så bra så passar det utmärkt att baka jag har gjort dessa kakor och även Bråttombullar.Receptet på dem har jag tidigare berättat om men nu ska Ni få receptet på dessa 
Russinkakor som de heter.
 Rör ihop 100 gram mjukt smör med 3/4 dl socker.Blanda i en annan skål  3/4 dl Russin ,1 3/4 dl Mjöl och 1 tesked Bakpulver.Rör ner blandningen i smör-socker blandningen och forma till en deg.Dela degen i 22 bitar och rulla till bollar.
Lägg på plåt med bakpapper och platta ut dem lätt.grädda gyllene mitt i ugnen på 175 grader ca 8 minuter.Låt svalna på plåten.
Dessa kakor gick fort att göra jag har hämtat receptet i en tidning men jag har i minnet att min mamma som älskade att baka gjorde dessa och de är riktigt goda.
Lycka till nu med baket och ha det som allra bäst



fredag 10 maj 2013




Olika Plister
Rosenplister som jag har planterat här vid entrén den blommar sommaren lång men den är även duktig på att fröa av sig och kommer på alla de ställen som man kanske inte vill ha den på.Då kan den även vara i form av andra färger på bladen vilket inte alltid är så kul jag tycker ju förstås att denna med ljusa blad är vackrast.Jag brukar ansa plantorna när de har blommat sin första omgång.
Här har jag ett vitt Rosenplister och som ni ser så är den blomvillig vilket är kul den har jag köpt för vita blommor vill man ju ha i sin trädgård.När den blommat ut så brukar jag klippa bort det som inte ser så bra ut och då kommer den med mera blommor precis som den ska göra.

Den här är även den en form av plister och som ni ser så blommar den gult.Jag tycker att bladen är så vackra och den är så fin ihop med andra växter till exempel Funcia bredvid den så blir det en fin komposition.Det finns även ett Gul plister som har hängande bladverk dem brukar jag ha i amplar under våra Pilar tyvärr så hittar jag inte någon bild på dem men jag får väl fota dem när de åter är i ampel.Just nu så har jag dem i trädgårdslandet jag brukar ha dem där under vintern där brukar jag ha som en "barnkammare" för växter som jag kanske vill ha i någon rabatt för i bland så dör ju en del växter under vintern och då är det bra att hitta nya växter i landet.
I dag har vi regn likaså i går men efter några dagar med nederbörd så kommer sommaren till oss för nu är den på väg till oss och då kommer allt att hända på en gång.
Ha en riktigt bra dag

 


onsdag 8 maj 2013




En dag på torpet

Nu har jag städat bort vintern på vår torp och det är alltid lika härligt när man känner att man kan öppna fönster och dörrar ta fram skurhink och med en klick såpa  i vattnet så blir det en härlig doft i huset sedan man torkat bort vinterdammet.Då är det bra mycket trevligare att komma dit sedan.I dag har vi haft första sommardagen vi har suttit i solstolen och njutit av härligt väder vi fick även besök en stund och det är ju alltid roligt.I dag så flög den första Citronfjärilen förbi mig den som egentligen inte ska finnas hos oss.
Jag har även målat på vårt utedass ska visa er sedan hur det kommer att se ut när det är färdigmålat, i går så grundade jag det hela då är det lite lättare att måla sedan.
Denna mysiga bostad har jag gjort  åt våra småkryp vi ska ju tänka på dem jag hoppas att något Bi eller Humla ska hitta hit sedan.Man har ju en hel del torra kvistar i trädgården att ta reda på  då är det kul att göra något bra av dem denna gjorde jag för ett tag sedan jag ska även göra en och hänga upp på vårt torp.
Kitteln som min mamma kokade kläder i när hon skulle tvätta på sommaren när jag var barn har vi nu på vårt torp.I bland så kommer den till användning när man vill ha mycket varmvatten så är det ju bara att hälla i vatten och tända under kitteln.Jag får alltid en hel del nostalgi känslor när vi använder den jag kommer så väl i håg den goda doft som spred sig från kitteln
Ha en bra eftermiddag






måndag 6 maj 2013




Första varma dagen i Maj
Det har vi haft i dag det har varit 20 grader varmt Vitsippan i rabatten här hemma har slagit ut och den är ju så fin med sina vita blommor.Jag har på förmiddagen putsat fönsterna här hemma färdigt och sedan har vi varit på vårt torp där jag har suttit i solen en stund medan den var framme  för molnen har kommit och gått och det har blåst inget som är ovanlig i vår.Maken har gjort klart gräsmattan det går undan när man har en trädgårdstraktor och det blev så fint.
Den här Nyckelpigan som är den första för i år som jag ser den har flugit in på vår glasveranda och var på duken som ligger på bordet hur den ska klara sig vet jag inte men man får hoppas på att den hittar något matnyttigt.
Dessa fina prydnads pannlappar hittade jag i ett skåp på torpet ibland så fyndar man i sina skåp.Dessa har jag inget minne av att jag har hat uppe förut inte ens på torpet så jag tog hem dem de är ju så somriga i sitt utförande och så söta. 
Med det så får jag önska Er en fin eftermiddag