onsdag 27 februari 2013





En blandad kompott av krukväxter
Denna vackra och skira växt som jag tyvärr inte vet namnet på den är nog 30 år gammal jag fick en planta av någon, jag minns inte av vem och den har  lyckats överleva och är så här stor i dag.Jag har inte sett att den finns att köpa i någon butik så det är en växt som är mycket speciell för mig.Den har taggar på sig och är inte vidare kul att handskas med och under vintern så fäller den liknande små fina blad så den skräpar en hel del då är det tur att jag kan ställa den en trappa upp.
Gullrankor har jag några stycken det är en växt som jag gillar för den kan man ha var som helst och den växer  bra vart den än sitter.Denna får sitta i dörröppningen till vårt rum och här får den ljus från fönstret så här trivs den alldeles utmärkt. Även den är en växt som jag alltid har haft varhelst vart jag har bott.
Fredslilja är även det en växt som jag har haft så länge jag kan minnas.Denna står i köket på golvet och får sitt ljus från ett litet fönster i köket och den trivs ju så bra att stå inne i ett rum och är inte så beroende av en massa ljus den har blivit så fin under vintern.Jag brukar även bjuda mina gröna växter på en dusch en gång i veckan och det gillar de.
Svärmorstunga har jag fått av en granne  hon skulle slänga bort den men när det gäller växter så ska de vara mycket illa innan de slängs så jag blev glad åt att få den i stället. Jag har tidigare inte gillat Svärmorstunga men ju mer jag tittar på den så tycker jag att den egentligen är rätt så fin med sina gröna och gula blad och den behöver inte så mycket skötsel bara lite vatten någon gång ,den har ju sina tjocka blad och där samlar den ju sin vätska.
Det fortsätter att töa men jag tror att det börjar "sjunga på sista versen" nu för Fredag ska det ju bli minusgrader och då kommer det att bli ganska halt i stället.Jag har i dag varit ut på en långpromenad med en bybo och vi gick genom skogen och än så länge så går det bra utan broddar men sedan blir det att sätta på sig dem.
Ha en fortsatt bra eftermiddag



 

måndag 25 februari 2013





Vårkänslor en Måndag
Det töar som bara den redan nu i Februari i går hade vi Mats och om det töar den dagen så ska det innebära att vi får en tidig vår allt enligt Bondepraktikan och visst tror jag  väl på det.
Så här ser det ut framför vår groventre´ och det brukar det göra först i April nu får man ju riktigt vårkänslor när det är takdropp och ras från taken och plusgrader och en sol som är givmild.
 
Denna rabatt som ligger på solsidan den har redan nu börjat komma fram så smått och då får en trädgårdsnörd som jag mycket trädgårdstankar.Jag får nog hejda mig en smula för det kommer helt säkert bakslag snart med flera minusgrader.Ett plus med det är ju att då blir det ännu lättare att promenera efter skoter spåren i skogen vilket också är härligt. 
I vårt köksfönster så har den fina kaktusen som vi fick för ett tag sedan nu slagit ut i full blom och den är verkligt bedårande.Jag tänkte att ni måste ju få se denna praktfulla blomma när den slagit ut.
I helgen har vi varit på danstävling vår dotter har varit hemma från huvudstan och varit med och de kom på andra plats både i  Rock´n rolloch i dubbelbugg dansklubben tog hem vandringspokalen detta år så det var ju kul.Det var tävlande från Kiruna i norr till Umeå i söder som var med och det var så kul att se på hur roligt alla har när de dansar.Efter dansen så åkte vi hemåt och det blev surströmmingsmiddag som hela vår familj gillar.
Ha en riktigt trevlig eftermiddag






fredag 22 februari 2013





Fånga dagen - carpe diem
eller ta vara på dagen är temat i dag på den blommiga Fredagen och nog gör jag då det  så mycket egen tid som jag har valt att ha.Jag hade förmånen att själv välja att jag skulle sluta jobba lite tidigare och det har jag inte ångrat en sekund även min hälsa har förbättrats på grund av mitt val .
 Till exempel att få gå ut på en härlig promenad i ett gnistrande vinterlandskap när solen skiner och man får gå efter ett sladdat skoter spår då verkligen njuter jag av att fånga dagen att få vara här och nu.
Även att få vandra omkring i vår trädgård när den tiden kommer det är ju så otroligt upplyftande känna alla dofter som slår emot en som när vår  Schersmin blommar då är det som att bo nära en stor parfym fabrik det är tur att jag tål doften så bedövande som den är.
När Pionerna blommar för fullt  och känna denna härliga doft som bor i dem och se den magnifika blomman då är det verkligen härligt då är det dessutom i mitten på Juli en alldeles underbar tid.Det ingår även att ta sig tid att sätta sig ner en stund och bjuda över någon på en kopp kaffe och prata bort en stund,eller att sitta ner med ett trevligt handarbete eller läsa en god bok.
Även den blyga Violen när den blommar tycker jag om.Ja det finns mycket som fångar min dag under olika årstider.Ibland så blir man så otroligt påmind om hur viktigt det är att ta vara på tiden. Jag fick ett tråkigt telefonsamtal i går kväll där jag fick veta att en före detta kollega gått ur tiden.Hon har dessutom nyss blivit pensionär det är så sorgligt när man inte får njuta av sin nyfunna egen tid vi delade trädgårdsintresset tillsammans och jag har många växter i trädgården som kommer att påminna mig om henne.
Ha nu en fortsatt bra dag och fortsätt fånga dagen för det gör jag.







onsdag 20 februari 2013







I väntan på blommiga tider
I lådan har jag de fröer som jag tänker sätta och det mesta ska sättas vecka femton. Det ligger även fröer på bordet  däribland tomat fröer som ska  sättas i veckan det övriga tror jag att jag väntar med.Det är så kul när man inventerar vad man har i sina gömmor för en del har man glömt bort att man plockade under hösten.
Tagetes dem brukar jag sätta ganska mycket av  jag brukar ha dem under vår Tall och även i lådor och krukor de lyser verkligen upp där de sitter, tillsammans med Penningblad i krukor så blir det en härlig komposition.Även fjärilarna gillar dessa här har en Nässelfjäril tagit för sig.
Vit Rosenskära har jag även alltid i rabatten och de brukar jag låta stå kvar och har sett att de har en tendens att komma på nytt till andra sommaren.Då kommer den senare på sommaren vilket inte gör något då annat har blommat ut då.Jag sätter ändå  fröer av dem  inomhus och för gror dem då de blommar något tidigare.Den vita är ju så vacker tillsammans med det gröna skira bladverket så kan man inte motstå dem.
Gul Vallmo har en gång i tiden fåglarna planterat åt mig under Tallen och där passar de verkligen bra de verkar ha sinne för vart det passar bäst, så nu tar jag alltid reda på fröer och slänger ut på nytt för man vet ju inte säkert om det kommer igen på nytt annars.Det är en tacksam växt för den blommar  stort sett hela sommaren.
Denna höga vackra Tagetes har  jag fått det första fröerna av en väninna som har hämtat dem i utlandet.De är så här fina jag har satt dem på vårt torp framför stora grå stenar som finns där och de gör sig så bra mot dem.
Ja det finns förstås mera i lådan med sommar men jag får väl visa Er dem en annan gång.När man tar reda på fröer på hösten så blir det ett billigt nöje som gläder en under hela denna fantastiska period som vi nu går mot.
Beställningen på sol har anlänt och i går kunde jag sitta på bron och sola en stund och det droppade faktiskt från taket där solen låg på som bäst.Även i dag står solen högt på himlen men det är lite kyligare ute men då solen är rätt så varm så blir det ändå en härlig temperatur.Sedan är det inte bara negativt med vinter heller för om vi inte hade den så skulle våren inte vara så efterlängtad något att tänka på när vintern gör sig påmind med flera minusgrader.
Ha en bra eftermiddag





måndag 18 februari 2013




Ögongodis en vanlig Måndag
Dessa ljuvliga Rosor köpte jag när vi var och helghandlade i förra veckan och det är ju så att jag är ju så svag för dessa skönheter.Just denna årstid när vi just håller på att lämna den trista vintern så är man extra mottaglig för inköp av vackra blomster.I går var solen fram och gästspelade en kort stund innan den åter försvann och det blev mulet med lite snö.Det är ju ändå bra att det inte är kallt och särskilt i går när vår Centrumhörna i byn hade ordnat med att man fick åka med häst och rissla för den som ville.De körde runt vårt kvarter så man kunde titta ut genom fönstret och se det hela därifrån och det var en hel del som åkte med den.
Denna söta krukväxt som jag tror är en Murklocka eller åtminstone så är det en släkting till den fick vi i gåva i går eftermiddag  när vi hade bjudit hit vänner på Söndagsfika och middag.
Inte dåligt med lite ögongodis så här i början på veckan det kan man behöva.Nu i veckan så ska jag plantera lite Tomatfröer så i och med det så är jag i gång lite grann åtminstone med vårsådden.Jag har även tänkt sätta om våra krukväxter i veckan för även dem behöver pysslas om.
Nu har jag beställt sol så nu får vi se om den beställningen kommer snart.
Ha en bra Måndag alla som tittar in.

fredag 15 februari 2013





Åter en blommig Fredag
där temat är kärlek och naturligtvis så är det ju de allra närmaste en själv som man först tänker på när det gäller det temat, men även nära vänner i ens omgivning.Den färg som förknippas med temat är ju röd så därför så ska jag visa er blommor med den vackra färgen.
Det jag först tänker på är ju röda rosor och här har jag Flammentanz som blommar varje år så fint i en av våra rabatter.Tyvärr så  sitter den på en lite undanskymd plats så jag har tankar om att placera den lite bättre till när det blir sommar igen.
Dessa blodröda liljor har jag haft turen att få av min svägerska för flera år sedan och de är ett otroligt vackert blickfång när de slår ut i blom,naturligtvis så har jag tagit några knölar och satt ner i någon fler rabatt. Jag brukar  ibland plocka in och ha i vas men jag har även haft med mig i bukett när vi varit på visit till någon bekant.
Denna röda Backnejlika har jag planterat under vårt äppelträd och när den blommar så är den så otroligt vacker den lyser verkligen av sig med sina små röda blommor.Denna bild har jag visat Er tidigare men den tål att tittas på flera gånger.
Jag smyger in det rosa Löjtnantshjärtat tillsammans med ängeln så blir det ett romantiskt inslag i rabatten och romantik och kärlek hör ju verkligen ihop kan man säga.
I dag har vi haft en härlig dag om än mulen men det har inte varit minusgrader utan noll grader så när man varit ut på promenaden så kunde man gå utan vantar.
Ha en fortsatt bra eftermiddag
 




torsdag 14 februari 2013



En dag fylld med hjärtan
Och vad passar då bättre än att fylla det med blommor som här på bilden här har  Tusenskönor fått flytta in.
Även om ljuset har återvänt så är det ändå mysigt att tända lite ljus så även denna dag och inte gör det något att ljuset här står på ett hjärtformat fat dagen till ära.
 I dag har vi åter en dag fylld med moln även om jag tycker mig se att himlen är något ljusare i sin kulört och det skulle vara så kul om solen kunde bryta igenom.I går kväll så var jag på junta vilket alltid är kul att träffa alla vi ses ju bara var fjärde vecka och då har man ju en del att avhandla.Värdinnan för kvällen hade framme en del trädgårdsböcker så för några av oss blev det att botanisera i dem och drömma oss in i framtiden även om vi även hann med att sticka några varv.
Denna vers har jag hittat och passar så bra och med den hoppas jag att Er dag bra blir en bra dag.

Kärlek är en oändlig källa som aldrig upphör
Utan som tilltar i styrka ju fler man delar den med.





tisdag 12 februari 2013



 Min Pelargonsamling och söt Kaktus

 
Dessa pelargoner har jag kvar sedan förra sommaren och än så länge så är dom vid liv och min förhoppning är att de ska klara sig ända till sommaren.Förra året så hade jag även då ett antal Pelargoner som levde vid denna tidpunkt på året men tyvärr så var det ingen som överlevde när moder sol började lysa lite längre på dagarna.det kan vara så att jag kanske blev för ivrig med vattenkannan för de ska ju inte ha så mycket vatten det gäller att vara lagom vilket inte alltid är så lätt. Vis av min lärdom nu så är jag mycket måttlig med det våta och håller koll på dem extra noga.
Det är då för väl att den jag nyss köpte verkar må bra och tänker nog förgylla min vardag framöver för den har vuxit en del.Nu börjar det klia i fingrarna och snart ska jag åter sätta tomat fröna i jorden för de ska ju sättas under Februari  och efter det så måste jag vänta ända till vecka 15 då brukar jag sätta Tagetes fröer och andra blomster fröer som jag även brukar sätta.
 Denna söta Kaktus fick vi i helgen,  jag har kikat på dem i blomsterhandeln och tyckt att de var fina men det har inte blivit att jag köpt någon. Nu står den hemma hos oss och har ju en hel del knoppar som jag hoppas ska slå ut så småningom. Dessa  blommor är ju ganska lätta att hantera då de har blommat över så kan man ställa dem bakom gardinen så kommer de tillbaka så småningom med nya knoppar.
I dag har vi ju fettisdag så då borde man äta en semla men jag tror att det får vara denna gång jag har bakat Toscabitar och ska nog festa på en sådan i stället och lyssna på en bra bok..
Himlen är mulen i dag men det är ändå en härlig dag ha det nu bra i eftermiddag alla som tittar in på min sida.




söndag 10 februari 2013



 Väggdekoration och Anisskorpor
Denna vackra väggdekoration fotade jag av förra sommaren på vår trädgårdsresa till Lycksele.Så här kan man göra om man har en tegelpanna över kanske inte det lättaste motivet men man kan ju göra något mera enkelt om man skulle ta sig an projektet det är ett bra tips om man inte har något annat för sig.
 Anisskorpoorna bakade jag i förra veckan och de är verkligen goda dem kommer jag att baka flera gånger då det dessutom går ganska snabbt att göra. 
Här får Ni receptet
 100 gram smör eller margarin,2 ägg.1 dl socker,2 teskedar stött anis ,6 dl vetemjöl,
1 tesked bakpulver, 1 tesked hjortronsalt.
Man smälter fettet och låter det svalna,sedan vispar man äggen tillsammans med sockret vitt och pösigt och sedan tillsätter man det svalnade fettet och resten av ingredienserna.Forma degen till tre rullar och lägg dem i längder på en bakpappersklädd plåt och grädda dem i ca 15 minuter i 200 grader varm ugn.
Skär längderna i sneda bitar ca 2 centimeter långa när de är ljumma och sätt sedan in dem i 175 eller 100 grader varm ugn.
Ugnsluckan kan gärna vara på glänt och man torkar dem tills dess man känner att de är riktigt torra.De kan förvaras torrt  i burk i ca 2-3 veckor.
Lycka till nu med baket.
I går var det en fin dag och på kvällen bjöd vi över några grannar på kvällsfika och vi tittade även på melodifestivalen tillsammans.I dag så är det en mulen Söndag men när solen skiner så är vår vintervärld så otroligt vacker så man får tänka på alla de dagarna då även de mulna dagarna anländer.
Ha en fortsatt bra dag.





fredag 8 februari 2013




 Bommiga Fredag-favoritfärger
Om jag tittar på mina bilder från trädgården så har det av någon anledning blivit en hel del växter med den rosa färgskalan vet inte om jag kan kalla det en favoritfärg men den gör sig väldigt bra i rabatterna.Nu finns det dessutom ganska många olika växter med den rosa kulörten så det är kanske därför som jag fallit för den.Rosenbräcka är så otroligt tacksam då den varje sommar blir bara finare och finare, just denna har fått stå på samma ställe under flera år och när den blommat klart så har den sin gröna kudde kvar även den är vacker.Jag fick ett exemplar av en väninna och nu har jag den på flera ställen.
I denna stora rabatt är det en hel del olika växter med just den Rosa färgskalan som Ni ser där finns både rosa rosor ett antal faktiskt,rosa/röd Alunrot jag har även en rosa Malva i denna rabatt och förra sommaren fanns även Purpurklätt i rosa som jag fick av en granne.Den är ju tvåårig så vi får se om den kommer tillbaka till sommaren.
Även denna rosa Stjärnflocka finns i samma rabatt och den trivs otroligt bra där för den fröar av sig .Jag har flera somrar tagit reda på plantor som jag tagit med mig till Trädgårdsträffen vi brukar ha på försommaren .Den är ju så fin att ta in och sätta i vas.


Rosenkrage den har jag satt som frö för ganska många somrar sedan och den blir bara finare och finare för varje år som går dessutom så blommar den väldigt länge och är så tacksam.
Ja nog blir man sugen på sommar när man tittar på trädgårdens bilder i dag har det varit en mulen dag så då blir längtan ännu mera påtaglig.
Ha en bra eftermiddag







torsdag 7 februari 2013





Torsdagstema- Återbruk
 
I vårt hem så har vi många möbler som har gått i arv de flesta är från min mans sida som denna skåp med pigtittare.Den börjar gå mot 100 år så den har minsann varit med ett tag och den fina pigtittaren är egentligen en fästmansgåva till min mans farmor en gång i tiden.  Nu blev det inte giftermål med just denna man utan sitt hjärta hade hon hos en annan  som sedan blev min mans farfar men det är en annan historia.Skåpen är så vackert målad och den är även praktisk för den rymmer galant vårt fin porslin.

Hö stolen den är en praktisk möbel som jag förvarar sockar och vantar i den är även den från min mans släkt och nu står den i vår groventre.Det skulle vara intressant veta var den stått tidigare och om den mest har innehållit hö som man behövde i gamla tider till sina skor.
Det gamla skrivbordet har en gång i tiden varit hos min farfar och farmor nu står den i vårt datarum/arbetsrum och det börjar nog även det ha några år på nacken men jag vet inte hur många.Hur som helst så tycker jag det är en fin möbel och  som passar så bra att ha  i detta rum.I lådorna kan jag förvara en del material för akvarellmålning som jag sysslar med uti mellan.
Stolen som står framför kommer även den från min släkt och är trots sina skavanker charmiga.
I dag har vi haft något kallare väder men mitt på dagen så blev det riktigt härligt med en sol som strålade från en blå himmel så det blev en skogspromenad med min granne innan vi gick hem till mig för en fika.
H a en fortsatt bra dag


tisdag 5 februari 2013



Lite ditt och datt
Denna Amaryllis som kanske skulle bli ståtlig har kommit av sig och behagar vara i miniformat men det får den gärna vara så snygg som den är.Den har en knopp till så då kanske den kan bli lite högre men jag tycker att det är lite kul när växterna beter sig lite annorlunda i bland, det stör mig inte ett dugg .Vi fick den vid annandag juls middag så den har tagit god tid på sig och ändå inte kommit längre men den som väntar på något gott och så vidare.
I går så gjorde jag ett ryck och städade vårt badrum det var nämligen befogat.Jag  har tänkt att göra det en längre tid men man ska ju helst ha lusten att göra det också och särskilt när man ska göra det ordentligt.När man har gjort det så är man så nöjd och det kändes i rummet att det var nystädat.Just i badrummet så blir det ganska så dammigt  och vi har skåp där som inte går ända upp i taket där det behagar samla sig  en hel del dammtussar.
I dag har vår Isabell varit på  Wallmans salonger och provsjungit  hon ringde hem och var jätteglad för hon tyckte att det hade gått riktigt bra trots att hon hade ont i halsen.  Nu får vi hålla tummarna för detta är en dröm hon haft länge, sedan får vi allt se hur det går men om det nu inte skulle bli så att hon får börja jobba där med musik, så har hon ju ändå sitt vanliga arbete att fortsätta med.Bilden är från PDOL i somras då hon var med i en talangtävling och sjöng Why Am I Crying då var det en kille som vann den tävlingen.

 Ute är det en grå och trist dag så jag har bara varit ut och skottat snö det fick bli min motion i dag .Sedan när jag kom in så tände jag några lyktor vilket gör allt mycket mysigare en dag som denna .Huslyktan tycker jag mycket om då den är i plåt och ger ett så fint sken.
Ha en fortsatt bra dag




söndag 3 februari 2013


                                                    En vacker Vinter Söndag

På morgonen i dag så var det ungefär 20 minusgrader vilket inte alls är så kallt den här årstiden,för förra vintern samma dag så hade vi 30 minusgrader och det var det i flera dagar dessutom.När man vandrar genom skogen så är det så här vackert för alla träd har vita stammar och det är så fint mot den blåa himlen.
Nu kan man ju promenera efter skoterspåren ganska bra för även om det snöat på dem så är det alltid någon entusiast som hunnit före och kört upp dem vilket jag tackar dem för.Då kan man gå både vägen genom skogen och även fortsätta färden på spåren och då är man oftast ute på promenad en timme..
Vintern har vackra färger en sådan här dag  då solen skiner när det är mest blåa toner.Om det däremot  är en mulen dag så blir det helt andra kulörer då är det mest grått och vitt och den färgskalan gör åtminstone inte mig lika på alerten.Jag har ju för det mesta kameran med mig i fickan för om den inte är med, så kan man vara säker på att det då dyker upp något bra objekt  att föreviga.
När snön ligger på grenarna då är det till och med vackert även på en daggros den har dessutom sina nypon kvar som ger det en större effekt.Så man kan säga att den är vacker året om.
Nu väntar lite Söndagsfika på mig så ha en fortsatt bra Söndag


fredag 1 februari 2013

                                                   
                                                   Dagens bloggtema
                                                   " Om fyra månader"

Då ser det ut så här när man tittar ut genom köksfönstret då vi är inne i Maj månad gräset har börjat bli grönt men ännu så är Rönn häcken kal som växer vid vägen men sommaren står nu för dörren det syns tydligt .Jag brukar torka våra fönster och göra bort allt sådant under denna månad, för sedan vill jag bara vara i trädgården och botanisera.Man står mest på huk över alla rabatterna för att se om det är på gång och man blir så glad om man ser att det mesta har övervintrat.
Dessa små liv börjar också vakna ibland så tycker jag att de kommer för tidigt för det finns ju inte så mycket nektar för dem att inta.Det är tur för dem  att Sälgen blommar för fullt för där hittar de nog mat så det räcker det brukar surra en hel del uppe i kronan på dem som vi har på vårt torp.För några vårar sedan så kom det en köldknäpp sedan Humlorna hade kommit fram och då var de många som nog frös ihjäl för jag hittade flera döda Humlor som låg på marken det hoppas jag inte händer denna vår.
 I trädgården så blommar Vårkragen den pryder sin plats nedanför vårt köksfönster och passar så bra mot den röda husväggen.Förra våren så satte jag isär den för den hade blivit rejält stor de blir mycket finare om de får börja om på ny kula.
I dikena och på en del andra ställen så blommar Tussilagon så vackert och förra våren så plockade jag in buketter och satte i vas för att ha något ögongodis att titta på inomhus.
I Maj börjar man åter sitta på vår glasveranda på torpet och njuta av nykokt kaffe och en god smörgås och tittar ut genom fönstret och ser att lövsprickningen är på gång en otroligt härlig tid väntar.
 I dag då vi byter blad i almanackan då det är första Februari  har vi dåligt väder då det snöar ordentligt och blåser men ännu så har vi ju bara hälften så mycket snö som vi ska ha enligt gammalt talesätt så då måste det ju få snöa..
Ha en bra Fredag  alla som tittar in på min sida